Сезон Лічунь

Лічунь (Становлення весни) - це перший за рахунком сезон сільськогосподарського календаря, який відкриває дорогу весні та символізує її початок. Як кажуть китайці, з початком цього сезону сонце потихеньку зігріває вітер, і під деревами починає пробиватися молода ніжна травичка. З настанням Лічунь зима починає здавати свої позиції: сонце пригріває яскравіше, підвищується температура повітря, подовжується день, збільшується кількість опадів, що випадають. Початок сезону випадає з 3 до 5 лютого за григоріанським календарним численням.

У китайській мові Лічунь 立春 складається з двох ієрогліфів. Перший ієрогліф 立, вимовляється в четвертому тоні, в перекладі це - початок, старт. Другий ієрогліф 春, вимовляється в першому тоні, перекладається як весна.
Саме з приходом весни починається сільськогосподарський рік та колообіг сезонів - весна, літо, осінь, зима і знову весна. Недарма й китайський новий рік має назву ”Свято весни“!

З приходом сезону "Лічунь" зима в більшості провінцій та регіонів Китаю починає повільно, але вірно відступати під натиском весни. Світловий день стає дедалі довшим, та й саме сонце світить яскравіше і гріє сильніше, природа починає своє пробудження. Денні температури повітря вже вище нуля, хоча в нічний час ще можливі заморозки. Однак як би там не було, для абсолютної більшості китайців Лічунь є малим сезоном надій. Тому його навіть називають "увертюрою весни", початковим пробудженням землі.

Традиції

Китайський новий рік - Свято Весни 春节 chūnjié, зазвичай припадає на дні навколо Лічунь. Власне, сама його назва - Свято Весни, пов'язана з початком Весни, що широко відзначається по всьому Китаю. Святкові заходи тривають два тижні, аж до Свята ліхтарів, яке припадає на 15-те число першого місячного місяця.

Ось кілька народних традицій і звичаїв, пов’язаних зі святом весни в Китаї:

1. Звичай "шмагати весняного бика"

Дме весняний вітер, розливаються весняні річки.
Весняні мандрівники п'ють весняне вино.
Весняний сановник б'є весняного бика.


Із соломи або глини виготовляли опудало бика, якого яскраво розфарбовували та прикрашали. Люди шмагають батогом такого опудала весняного бика. Так китайці символічно проганяють "бичачу" лінь і з надією вітають багатий урожай нового року. Цей обряд також означав наближення сезону оранки, початок напруженої сільськогосподарської праці. Недарма кажуть: "Весна - вирішальна пора року, ранок - вирішальний час доби".

2. Виготовлення яскравих "весняних півників" із бавовняної тканини. Вважається, що цей талісман приносить у дім власника удачу в справах та здоров'я дітлахам.

3. З епохи Тан (618-907) широкого поширення набув звичай робити "прапори Початку Весни" 立春幡 lìchūnfān. З яскравого шовку вирізали прапорці у формі квітів, метеликів, ластівок тощо, які розвішували на деревах, кущах або встромляли у волосся. Їх називали "весняними прапорцями" 春幡 chūnfān, або "перемогою весни" 春胜 chūnshèng.

4. Інший звичай має назву 咬春 yǎochūn, букв. "кусати весну".
Цього дня в різних провінціях Китаю було заведено їсти весняні коржі 春饼 Чуньбін (трохи товщі за наші млинці), весняні рулетики з тонкого тіста 春卷 Чуньцзюань. Млинці готують із пшеничного борошна, і являють собою смажені або приготовані на пару коржі. Як начинку в них використовують бобові паростки, молоду черемшу, картопляну вермішель. Поїдання таких млинців називається "яочунь", що в перекладі означає "скуштувати весну". Ці ласощі символізують трепетне передчуття Весни та Нового Життя.

У це свято також потрібно їсти різні весняні овочі, які як підвищують імунітет, так і символізують прихід весни. Кажуть: головне - це "вкусити весну" в Лічунь, і всю весну будуть не страшні жодні труднощі. Звідси існує традиція їсти редьку та інші коренеплоди в Лічунь. Є навіть приказка: "Якщо перекусиш корінь, то впораєшся з чим завгодно".

Рекомендації сезону

Оскільки традиційна китайська медицина розглядає організм людини як частину загального організму природи, то і нам з вами не відчути на собі сезон "початку весни" просто не можна.

З давніх часів побутує приказка: "Навесні прикривайся, а восени прохолоджуйся". Тобто ранньою весною не рекомендується поспішати з переходом на легкий одяг. Зміна пір року відбувається поступово, організму людини також потрібна поступова адаптація.

Знаменитий даоський чернець Цю Чуцзі (丘处机, 1148-1227 рр.) - засновник школи Лунмень (龙门派, Драконячі Ворота), колись писав: "Навесні... часті зміни холоду та тепла. Не можна раптом знімати зимовий одяг. У літніх людей Ци недостатня, кістки пухкі, тіло слабке, вітер та холод легко ушкоджують шкірні пори... зменшувати одяг слід поступово, не можна відразу ж знімати надто багато".

За уявленнями китайської медицини, весна співвідноситься з елементом Дерево, народженням, печінкою, гнівом, патогенним вітром, кислим смаком, очима, сухожиллями. Оскільки весна - це фаза "народження", саме навесні закладається основа міцного здоров'я на цілий рік. Печінка вважається одним із головних органів, від якого залежить не тільки правильна робота більшості фізичних процесів, а й тонко-матеріальних. Треба всіляко підтримувати нормальне функціонування цього органу, уникати сприйняття зовнішнього патогенного вітру, берегти очі та сухожилля. Заняття розтяжкою будуть сприятливими, адже Печінка "живить" сухожилля та зв'язки. Однак, тягнутися слід обережно, не перестаратись, оскільки травми, отримані в цей період, можуть позначитися на Печінці.

У тонкішому плані від правильної роботи Печінки залежить сама здатність до навчання. Її "жар" забезпечує наявність інтересу до нового, здатність сприйняти й засвоїти знання, переробити їх в енергію реалізації. Весна час творення, а не руйнування чи придушення. Слід уникати суперечок, роздратування та гніву, бо в цей час їхні наслідки можуть бути особливо руйнівними. Китайці вважають, якщо займатися улюбленою справою, то гніву і роздратування просто не буде.

Взагалі уважність - це якість, яка збігається з рухом Весни. Саме від правильних, точних відправних дій багато в чому залежить результат будь-яких починань. Уважність у поєднанні зі спокоєм, оптимізм та хороша мотивація збігатимуться з енергією Весни.

Навесні в організмі Природи відбувається пробудження та зростання енергії Ян. Тому людині, яка хоче підтримати здоров'я в перші два тижні лютого, слід звернути особливу увагу на те, щоб не розтратити даремно, а зберегти по максимуму й навіть збільшити наявну в неї енергію Ян. Інакше кажучи, наше харчування та спосіб життя в період "початку весни" мають перехідний характер: від осінньо-зимової практики зміцнення Інь до весняно-літньої практики зміцнення Ян.

Важливою умовою зміцнення енергії Ян у період "початку весни" є збільшення фізичної активності. Заняття спортом можна поступово переносити із задушливих тренажерних залів на відкрите повітря. У чистому весняному повітрі міститься доволі багато негативних іонів кисню, які допомагають активізувати роботу кори головного мозку, серця й легенів, а також запобігають найрізноманітнішим захворюванням.
Загалом, прогулянки на свіжому повітрі підуть на користь абсолютно всім і особливо - людям похилого віку. Тривалість прогулянок можна поступово збільшувати до приємних обсягів.

Невеликий нюанс щодо фізичної активності на початку лютого: не слід займатися спортом рано вранці. Низькі ранкові температури та підвищена вологість повітря в цей період можуть стати причиною застуди, загострення хронічного бронхіту або появи задишки.

Вранці у літніх людей може відзначатися знижена температура тіла та сповільнена циркуляція крові в кінцівках, тому їм не рекомендується займатися спортом натщесерце, а перед заняттями краще випити гарячого супу або води. Перш ніж приступити до фізичних вправ, слід зробити кілька м'яких розігрівальних рухів та розім'яти суглоби. Після закінчення спортивного тренування корисно випити води.

До особливостей харчування в період "початку весни" належить обережне вживання кислих продуктів і явна перевага гострій та солодкій їжі. Особливо корисними в цей період є фініки, боби й арахіс як інгредієнти тих чи інших страв або самостійні страви, а також цибуля й петрушка як приправи.

Китайське прислів'я говорить: "Редька та капуста зберігають спокій". Саме регулярне вживання овочів, відмова від надлишкового вживання м'ясної їжі та алкоголю можуть сприяти підтримці вільного току Ци печінки та її заспокоєнню під час активації.

У цьому сезоні саме час включити в раціон цибулю-порей, кінзу, коріандр, черемшу. Дуже освіжають проростки й паростки сої, ягоди годжі, а також золотистої квасолі - маша. Проростки сої багаті різними поживними речовинами, такими як фолієва кислота (вітамін В9), рибофлавін (вітамін В2).
Ягоди годжі підвищують імунітет, відмінно борються з весняною втомою, підвищують еластичність судин.
Проростки золотистої квасолі допомагають протистояти весняному виразковому стоматиту, виводять токсини, очищаючи організм від зимових шлаків.

Також фахівці ТКМ рекомендують звернути увагу на гарбуз. М'якуш гарбуза має такі функції: поповнення Ци селезінки та шлунка, загальне поповнення Ци всього організму, розчинення флегми, усунення токсину. Крім того, у книжці "Бень цао цзай синь" (本草再新, Оновлене травознавство, 1820 р.) про гарбуз сказано таке: "Заспокоює печінку, приводить до гармонії шлунок, відновлює прохідність у каналах і кровоносних судинах. Лікує вітер у печінці, приводить до гармонії кров, живить кров, нормалізує циркуляцію Ци, а також виганяє всі види вітру". Усі зазначені функції гарбуза відповідають вимогам харчування в сезон "Лічунь".

Варто звернути особливу увагу на збалансованість нашої поведінки в період початку весни в усіх сферах життя. У питаннях загального розпорядку дня в період початку весни слід прислухатися до ритмів природи. Практики традиційної китайської медицини рекомендують рано лягати спати й рано вставати і, звісно ж, як слід висипатися.

Настав час меланхолійного розчісування волосся, чим довше, тим краще. З приходом Лічунь починає зростати енергія ян у природі, енергія ян людини підпорядковується природі, а розчісування голови якраз посилює зростання енергії ян у людині. Також ця процедура, на думку лікарів китайської медицини, прискорює обмін речовин, бореться із застоєм енергії ци та крові.

Погрітися на сонечку, потерти долоні, попарити ноги - ось, що ще можна і потрібно робити в сезон Лічунь.

І пам'ятайте: гармонія всередині - здоров'я зовні!

Запись опубликована в рубрике Дао медицины, Малі сезони. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий