Сезон Юйшуй

Усі новорічні свята вже позаду та й в Китаї добігає кінця Новорічний Золотий Тиждень і починається другий сезон у системі 24-сезонного сільськогосподарського календаря - Юйшуй ("Дощова вода") ("YUshui 雨水" 雨), початок якого зазвичай припадає на 18-20 лютого.

Зараз, на жаль, рідко використовуються всі 24 сезони стародавньої китайської календарної традиції. Здебільшого для того, щоб вибудовувати свій індивідуальний ритм харчування і способу життя, нам потрібні тільки класичні Зима, Весна, Літо, Осінь і Міжсезоння. Щоб допомогти вам трохи розібратися в цьому, ми продовжуємо знайомити вас із рекомендаціями Китайської Традиційної Медицини щодо малих сезонів року.

Поетичні китайці перший весняний малий сезон - Лічунь називають "сонатою весни", а другий за ліком малий сезон - Юйшуй, називають "музичною варіацією весни". З приходом Юйшуй температура повітря продовжує підвищуватися, сніг тане, кількість опадів збільшується, люди по-справжньому починають відчувати повернення на землю весни. Дедалі частіше пригріває сонце, на землю, що пробуджується, проливаються весняні дощі. Енергія Ян зростає, з'являються перші пагони трав і дерев, природа поступово пробуджується від зимової сплячки.

Світловий день та активність сонця, що наростає, сприяє таненню снігу, вологість повітря наростає, що укупі з ще невисокими денними температурами викликає відчуття холоду. Весна - це сезон Вітрів, які раптово з'являються і так само раптово можуть зникнути, погода нестійка. Вітер може сприяти охолодженню. Не можна допускати вітру, що дме в шию людини ззаду - так звана Верхня Застава дуже чутлива до нього, саме звідси зазвичай починається застуда. Річ у тім, що ця ділянка хребта, а також ніс належать до Задньосерединного чудесного меридіана, порушення правильного руху Ци в якому одразу ж відбивається на носоглотці.

Саме на весну припадає пік загострень практично всіх хронічних хвороб, у тому числі серцево-судинних. У цей час треба остерігатися алергічних захворювань, а також вітряної віспи, кору тощо. Навесні треба максимально зберігати Ян. Ми часто ранньою весною починаємо знімати з себе одяг, як тільки пригріє сонечко, бо втомлюємося за зиму від численного одягу. Але не варто поспішати полегшувати свій гардероб. Ця поспішність може призвести до серйозних захворювань. Дуже важливо в цей сезон закривати шию та тримати в теплі поперек. Китайці кажуть: "нижче попереку одягайся тепло, а вище попереку одягайся легше". Також багато тепла виділяє голова, тому можна вибрати шапку легшу, ніж зимову, але таку, що не продувається.

Весна це час максимальної активності каналу Печінки. Що це означає?

Навесні активізується робота печінкового меридіана, але слабшає робота селезінки, що негативно впливає на функції селезінки та шлунка з травлення й транспортування поживних речовин. За теорією китайської медицини, селезінка та шлунок є "основою запозичуваного ззовні начала", джерелами виникнення крові та енергії "Ци". Якщо вони нормально функціонують, то організм отримує достатню кількість поживних речовин; якщо ж у роботі селезінки та шлунка виникають проблеми, то організму перестає вистачати поживних речовин і здоров'я погіршується. Це може спричинити найрізноманітніші недуги, починаючи з болю в животі й закінчуючи депресією, тому навесні дуже важливо стежити за регулюванням функцій селезінки. Для нормалізації її роботи також слід зберігати душевний спокій, уникати негативних емоцій.

Таким чином, особливого значення в сезон Юйшуй набуває підтримання селезінки та шлунка в нормальному стані, тим паче на тлі загального ослаблення організму після зими. Одну з надважливих ролей у цьому має правильне харчування.

Відомий лікар Сунь Симяо (孙思邈, 581-682 рр.) писав: "Навесні слід скоротити вживання кислого, водночас збільшити споживання солодкого, тим самим живлячи Ци селезінки". Зрозуміло, під "солодким" маються на увазі аж ніяк не цукерки або тістечка з масляним кремом (масне навпаки сприяє внутрішньому утворенню вогкості).
У китайській медицині до продуктів із "солодким" смаком належить так звана "основна їжа" (主食) - рис, пшениця, ячмінь, просо, кукурудза, картопля, деякі бобові (квасоля біла, адзукі, боби). Уся ця їжа сприяє поповненню Ци селезінки та шлунка (і тим самим Ци всього організму), підтримує організм у стані гармонії. Солодким смаком та властивостями поповнення Ци селезінки й шлунка володіють і деякі овочі: качанна, китайська і пекінська капуста, редька, морква, гарбуз. У стародавніх китайських фармакопеях до розряду "овочів" віднесено й гриби. Багато з них також мають солодкий смак, сприяють зміцненню селезінки (наприклад, білий гриб, глива, печериця, шиїтаке). Розумне поєднання цих продуктів і має скласти основу раціону в сезон Юйшуй.

Фахівці з китайської медицини рекомендують рецепт спеціальної каші, яку ви можете вживати три дні поспіль: у день перед настанням сезону Юйшуй, у середині сезону і наступного дня після закінчення сезону. Для приготування цієї каші вам знадобляться такі інгредієнти: білий деревний гриб - 15 г, серцевина волоського горіха - 15 г, чумиза - 100 г, ягоди дерези китайської - 30 г. Усі інгредієнти слід змішати та варити у воді до готовності. Ця каша надзвичайно корисна для зміцнення здоров'я саме в сезон Юйшуй.

Хоч на Юйшуй китайська медицина радить поберегти печінку та селезінку, в яких за довгий зимовий період "накопичився холод", але виняток можна зробити для м'яса в горщику гуань-гуань-жоу (罐罐肉), яке вважається основною стравою сезону. Це свиняча грудка, тушкована в соєвому соусі з морською капустою. Вважається, що вона може прогнати холод із живота. Дощові води - сезон, коли за традицією зяті відвідують батьків дружини. У подарунок тещам чоловіки несуть те саме гуань-гуань-жоу, щоб прогнати холод із тещиної селезінки - на порятунок будь-якому зятеві, адже холод у селезінці провокує підвищену дратівливість і склочність. Щоправда, тепер такі зустрічі частіше проводяться в ресторанах. Китайці люблять свинину, а в цей сезон її вживання доречне.

У дні сезону Юйшуй частий сухий вітер, що в поєднанні з прохолодною погодою вранці та вночі може призвести до пересихання шкіри та відчуття сухості в роті. Для того, щоб усунути ці явища, слід вводити у свій раціон більше свіжих овочів та фруктів, меду, щоб наситити організм рідиною. Крім того, можна рекомендувати збільшити вживання цибулі, часнику і перцю. Звісно, в розумних кількостях й за відсутності протипоказань.

Особливості поведінки, способу життя і світосприйняття у весняний період.

Весна - час зародження всього живого, тому саме навесні настає час творчості, народження всього нового: починань, мрій, ідей і справ. Необхідно у всіх своїх діях і вчинках створювати та творити, у жодному разі не можна пригнічувати й руйнувати. Тому навесні вкрай небезпечно дратуватися, гніватися, злитися, ображатися - подібні емоції можуть мати тривалі негативні наслідки як для фізичного, так і для емоційного здоров'я людини.
Слід вчасно відходити до сну й прокидатися, гармонійно чергувати трудову діяльність із відпочинком, наслідуючи приклад природи, яка регулює ритм життя в міру зміни пір року й доби тощо. Таким чином, ваші селезінка і шлунок будуть здоровими. В ідеалі в цей період варто дотримуватися чистоти думок. Це гарний час, щоб згадати про заповіді, моральні закони та про вічні універсальні цінності.

Ми живемо в Сонячній системі, тому народження в природі завжди пов'язувалося із сонцем. Сонце встає на сході, і новий річний цикл починається на сході - місці народження всього. Стародавні також говорили, що схід народжує вітер. Його ми впізнаємо за відчуттями, тому що листя на деревах колишеться.

Вітер народжує елемент Дерево. Дерево народжує кислий смак, а кислий смак народжує печінку. Печінка народжує сухожилля і зв'язки. Сухожилля та зв'язки народжують серце. Так, космогонічно з погляду китайської натурфілософії та медицини, зароджуються елементи, що відповідають сезону Весна.

Навесні дух на небі проявляє себе у вигляді вітру, на землі - у вигляді дерева, а в людському організмі - у вигляді сухожиль і зв'язок. Тому саме Навесні можна досягти максимальних результатів для свого здоров'я під час занять йогою, цигун та іншими подібними практиками. Адже займаючись йогою, ми тягнемо зв'язки. Печінка в нашому організмі відповідає за сухожилля і зв'язки, а Ци, відповідно до традиційної китайської медицини, рухається по сухожиллях.

Займаючись йогою або цигун, ми робимо свій організм сильнішим і витривалішим, наповнюємо його енергією, стаємо здоровішими, гнучкішими, покращуємо якість нашого життя і подовжуємо його. Рухи всіх вправ у цей сезон мають бути спрямовані на розтягнення і вирізнятися плавністю та розміреністю. Тим паче, що після тривалого періоду зими, коли в усьому важливими були тиша й спокій, навесні вже час починати збільшувати фізичні навантаження!

І пам'ятайте: гармонія всередині - здоров'я зовні!

Запись опубликована в рубрике Дао медицины, Малі сезони. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий