Сезон Чуньфень

Весняне Рівнодення, або свято Чуньфень, відзначається в Китаї вже понад 3000 років. Свято традиційно припадає на кінець березня - початок квітня кожного року. Весняне рівнодення - один із двох днів календарного року, коли тривалість дня дорівнює тривалості ночі. Як кажуть китайці, "на Чуньфень місяць дорівнює сонцю".

Оскільки Сонце перебуває над екватором, день і ніч приблизно рівні за довжиною в усьому світі під час рівнодення. Рівнодення - астрономічна подія, що відбувається двічі на рік, один раз навесні та один раз восени, коли нахил осі Землі ні від, ні до Сонця. Під час рівнодень нахил Землі (відносно Сонця) становить 0° і через це тривалість дня і ночі майже рівні, тобто по 12 годин. Рівнодення відбуваються 20-го або 21-го березня і 22-го або 23-го вересня кожного року та обидва дні мають однакову довжину дня і ночі.

Свято Чуньфень входить до так званого циклу двадцяти чотирьох сезонів (24 періоди), якого від давнини й донині дотримуються жителі Китаю. У давнину за тіні, яку відкидають предмети опівдні, китайці обчислили час літнього і зимового сонцестояння і розділили час між ними на 24 проміжки, які й стали сезонами календаря. Цикл двадцяти чотирьох сезонів - стародавній спосіб вимірювання початку і тривалості сільськогосподарських робіт у Китаї, який, спираючись на місячний та сонячний календарі, прогнозує зміни погоди, початок сезону дощів тощо.

Після дня весняного рівнодення намічається помітне зростання рівня опадів, середня температура на поверхні землі в центральних районах Китаю стабільно тримається на рівні 10 градусів і вище, що в кліматології вважається показником весняної температури. Погода стає теплішою, опади - ряснішими, сонце - яскравішим. Період "Чуньфень" - це і період цвітіння. Саме в цей час у Китаї цвіте сакура, дика вишня, абрикос і китайська слива, персикові та грушеві дерева. Зеленіє верба - а це вірна ознака настання Чуньфень.

Попри те, що весна вже на повну вступила у свої права, саме в період Весняного Рівнодення так само спостерігаються заморозки та різке зниження температури. Стародавнє китайське прислів'я свідчить: "На Чуньфень місяць і сонце дорівнюють один одному, а день і ніч - навпаки, вони лише спека та моторошний холод". У день початку періоду "Чуньфень" у природі панує рівновага не просто між днем і ніччю, а й між енергією "інь" і енергією "ян", між холодом і спекою, між темрявою і світлом.

У книзі "Рясна роса літопису Чуньцю" або "Чуньцю фаньлу" (春秋繁露), яку написав знаменитий філософ Дун Чжуншу (董仲舒), який жив у другому столітті до нашої ери, сказано: "Весняне рівнодення - це розподілені порівну "інь" і "ян", бо однакові день і ніч, врівень холод і спека". Іншими словами, весняне рівнодення споконвіку розглядалося в Китаї як період повної природної гармонії "інь" і "ян".

Людина - це теж частина природи! Фахівці з традиційної китайської медицини звертають особливу увагу на те, що сезон "Чуньфень" з його збалансованою тривалістю дня й ночі, тепла й холоду в природі потребує такого самого балансу Інь ("рідина, що тече в організмі") та Ян ("функції органів і кровообіг") в організмі людини. Дисбаланс неминуче призводить до порушень функцій життєдіяльності та виникнення різних і завжди небажаних захворювань.

Від дня весняного рівнодення до початку сезону "Цинмін" рослини пускають паростки, набухають бруньки. У період "Чуньфень" активізується циркуляція крові та підвищується рівень гормональної активності. Ми все виразніше відчуваємо прилив життєвих сил. У цих умовах нерідко трапляються загострення гіпертонії, геморою, порушення менструальних циклів, напади алергії та інших захворювань.

Головне завдання в період весняного рівнодення - побачити й відчути в собі цю гармонію природи та не порушити її необдуманими діями в повсякденному житті. До таких вкрай небажаних наприкінці березня дій можна зарахувати сильні сплески емоцій та порушення режиму праці й відпочинку. Загалом, вчиться володіти собою та дотримуйтеся режиму дня - це головне в поведінці на кінець березня-початок квітня.

Не менш важливе значення для підтримання внутрішньої гармонії та здоров'я в період весняного рівнодення має збалансоване харчування. Необхідно підтримувати гарний настрій та загальний оптимізм. Важливо підтримувати розмірений режим дня, загартовувати здоров'я, необхідний здоровий сон.

У дні сезону весняного рівнодення "Чуньфень" люди часто страждають від проблем зі шлунком, що пов'язано з сильним весняним вітром та загальною нестачею енергії "ци". Для того, щоб запобігти подібним проблемам, треба намагатися не перебувати довго в місцях, що продуваються вітром. Щодня за сніданком корисно з'їдати дрібно нарізані шматочки імбиру, вживання якого сприяє зміцненню селезінки й заповнює втрати енергії "ци".

Головним же правилом в період весняного рівнодення є правило харчової гармонії: не можна їсти занадто "холодну-інь" або занадто "теплу-ян" їжу. Під час вживання харчових продуктів, які допомагають збільшити в тілі енергію "ян", не слід забувати про продукти, які допомагають підкріпити енергію "інь". Адже в ідеалі енергії "інь" і "ян" мають перебувати в гармонії не тільки в природі, а й у людському організмі теж. Тому, наприклад, при приготуванні риби, креветок, краба, інших продуктів "холодної" властивості слід додавати приправи "помірної" властивості, такі, як цибуля, імбир, вино, оцет.

Традиційно навесні китайці їдять багато свіжої зелені. Із зеленню готують пельмені, манти, пиріжки, чебуреки, весняні роли, та практично всі страви традиційної китайської кухні. Особливу увагу варто звернути на найрізноманітніші види зеленої цибулі. Вважається, що вона має властивості тепла та гострий смак і сприяє зміцненню енергії "ян" у нашому організмі. Такі ж властивості мають, до речі, часник та айва. Однак для забезпечення "гармонійності" харчування ці властивості зеленої цибулі мають бути збалансовані іншим продуктом, що сприяє поповненню енергії "інь". Тому під час приготування, наприклад, начинок для весняних пельменів, пиріжків та ролів китайські кухарі змішують зелену цибулю з омлетом, бо саме куряче яйце має чудові властивості поповнення "інь". Отримана в результаті такого з'єднання страва повністю відповідає китайським уявленням про "гармонійне" харчування в період весняного рівнодення, а отже, допоможе нам залишатися здоровими й енергійними.

Також гарним вибором у Китаї в цей час у харчуванні вважають качку, пекінську капусту та мед. Але китайці люблять брати від життя максимум, тому тушкують качку з медом, подвоюють ефект.

Смажений баклажан із часником

Склад: часник - 25 г, баклажан - 500 г, цибуля, імбир, крохмаль, соєвий соус, цукор, сіль, глютамат натрію, олія, бульйон.
Порізати баклажан шматочками завдовжки 4 і завширшки 2 см, нарізати дрібними шматочками цибулю та імбир, очистити дві часточки часнику.
Розігріти посуд на швидкому вогні, влити олію, довести її майже до кипіння. Обсмажити до пожовтіння шматочки баклажана, додати імбир, соєвий соус, сіль, часник, бульйон. Після закипання бульйону тушкувати баклажан на слабкому вогні 10 хвилин. Розмішати, посипати цибулею, додати цукор, крохмаль. Після загустіння бульйону додати глютамат натрію.

Ефект: "охолоджує" кров, зупиняє кровотечу, видаляє припухлості та знімає біль. Допомагає в разі атеросклерозу.

До особливостей святкування Весняного Рівнодення в Китаї можна зарахувати такі традиції, як прогулянки на свіжому повітрі, милування свіжими квітами та неприготована легка їжа (салати, весняні трави). Три непорушні атрибути періоду Чуньфень у Китаї - повертаються додому птахи, чути перший грім, з'являються перші блискавки.

Про деякі звичаї, поширені в Китаї в дні весняного рівнодення:

1. Раніше існувала дитяча забава - розфарбовувати курячі яйця та ставити їх у вертикальне положення. Для цього потрібна особлива вправність і спритність. Цій традиції близько чотирьох тисяч років. Вважається, того, хто зможе поставити яйце вертикально, весь рік буде супроводжувати удача. Ця гра збереглася і донині під назвою "ставити вертикально курячі яйця" (竖蛋). Вважається, що успіху в цій справі можна досягти лише в день весняного рівнодення. В інші дні поставити яйця вертикально просто не вийде. У сучасних популярних виданнях цей феномен пояснюється астрономічними особливостями дня весняного рівнодення, а також особливим "гармонійним" станом, у якому перебувають люди в цей час, що й забезпечує їм належну вправність. Спробуйте самі... Додамо лише, що найкраще для вертикальної постановки підходять яйця на 4-5 день після відкладання.

2. Стрижнем китайської цивілізації завжди було землеробство. Саме землеробство визначило багато особливостей характеру китайського народу. Весна - це час оранки, а орали зазвичай на биках. З давніх-давен у селах у дні весняного рівнодення влаштовують церемонію "прочуханки весняного бика" (打春牛), за якої найстаріший мешканець села тричі підхльостує батогом спеціально виготовленого з глини весняного бика (春牛), що й означає початок року землеробства та заохочення до посівних робіт. Потім до "шмагання" приступають інші селяни. А для позбавлення від хвороб навколо глиняного бика тричі обходять жінки з маленькими дітьми на руках. Осколки розбитої глиняної скульптури бика присутні забирають собі як амулет.

3. Також існує звичай, за якого люди обмінюються малюнками із зображеннями "весняного бика" (春牛图), якого веде на поля дух весни, Дерева, сходу, на ім'я Гоу-ман (句芒). Подібні малюнки нагадують людям про те, що весна є ключовим сезоном року, і потрібно зосередити увагу на сільськогосподарських роботах.

4. Давня китайська медицина, а також сучасна фармакологія визнає цінність чайного листа для здоров'я. Чай містить велику кількість речовин, необхідних для зміцнення здоров'я людини, як-от: кахетин, вітаміни С і А, кофеїн, флаваноли, поліфеноли тощо. Чай "Смарагдові спіралі весни" був відомий ще за часів династії Суй і Тан, тобто понад 1000 років тому. Це один із "Десяти великих чаїв Китаю", належить до зеленого виду чаю. Існує три особливих правила збору "Смарагдових спіралей весни": "збирають чай рано, зриваються найніжніші та найпрекрасніші на вигляд тіпси". Найкращий та найцінніший, перший збір відбувається в період "весняного рівнодення" (чуньфень, 春分), приблизно з 20 березня по 4 квітня. А останній - у період "хлібних дощів" (гуюй, 谷雨), з 20 квітня по 5 травня. Зазвичай зривають наймолодші тіпси - одна брунька й листочок, який тільки почав розгортатися.

"Смарагдові спіралі весни" - скарб серед чаїв: прекрасна форма, вишуканий колір, запашний аромат, чистий смак. Пити його - справжнє задоволення. Чаїнка зовні нагадує тоненьку мотузочку, майже повністю вкриту пушком, за яким ховається смарагдовий колір листа. Під час заварювання виходить ніжно-зелений настій, з ніжним, але глибоким ароматом. Після ковтка на губах і зубах залишається прекрасний смак. У народі так вихваляють його: "мідні проводки, зігнуті в спіраль, усі вкриті пушком, дарують квітковий аромат, фруктовий соковитий смак, що освіжає".

5. А ще над полями запускають повітряних зміїв, які покликані відлякати птахів від паростків, що з'явилися. Ще ця традиція символізує позбавлення від хвороб. Раніше люди писали свої молитви за здоров'я на паперовому змії та запускали в повітря. Коли змій злітав, люди відрізали мотузку. Існувало повір'я, що зі змієм, який відлетів, зникнуть і всі хвороби.

Ще кілька простих рекомендацій на цей сезон:

- не знімати завчасно теплий одяг;

- спати не менше 7 годин (але не більше 9);

- вранці вмитися холодною водою, щоб зняти набряклість;

- більше гуляти на свіжому повітрі.

Під час Чуньфень кожна людина повинна мати душевну рівновагу, гармонію в серці та думках, баланс у навколишньому світі. Це - запорука майбутніх перемог, гарного самопочуття і щастя.

Гармонія всередині - здоров'я зовні!

Запись опубликована в рубрике Дао медицины, Малі сезони. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий