Сезон Дахань

Великі холоди 大寒 (Дахань) - останній із 24 малих сезонів року. У Китаї кажуть: "У Дахань бажано бути ближче до тепла та зайвий раз не відчиняти двері будинку", що якраз описує рівень холоду на вулиці в цей сезон. Це так само й останній сезон зими, але до справжньої весни ще далеко. Сама назва свідчить про те, що настає найважча пора року: холодна, суха погода і вітер призводять до ослаблення захисних сил організму та уповільнення обмінних процесів, що може негативно позначатися на здоров'ї. Для цього сезону добре пасує образ водойми, вкритої товстим льодом, у глибині якої жевріє життя. За старих часів люди в цей час заготовляли та зберігали лід для використання влітку.

Це холодна та сувора пора. Зима ще показує свою силу. Все живе з нетерпінням чекає весни, ґрунтовно втомившись від холодної й похмурої зими. Але ознаки пробудження природи поступово починають з'являтися. Тривалість світлового дня після зимового сонцестояння збільшується майже на годину. Іноді відчувається весняний настрій: повітря стає дзвінким й світло грає по-іншому.

Цей період належить також до міжсезоння, 18-денної перехідної фази від однієї пори року до іншої. Його можна використовувати для зміцнення селезінки та шлунка. Важливо робити зарядку для м'язів живота. Руки й ноги, особливо нижче ліктів й колін, як дзеркало відображають стан Селезінки. Зміцнюючи м'язи (особливо ніг: ікри, гомілки) - зміцнюєте цей орган. Дуже корисні піші прогулянки.

У сезон Дахань фізичний та психічний стан людини потрібно відрегулювати відповідно до змін природного середовища. Для чого керуємося законами змін у природі, щоб протистояти загрозам захворювань: усіляко бережемо сили, дотримуємося правильного харчування, особливу увагу приділяємо відпочинку та повноцінному сну.

- Остерігайтеся патогенного впливу вітру, який може завдати шкоди сухожиллям і кісткам.

- Не перебувайте на вулиці під час сильного снігопаду.

- Не перегрівайтеся, стежте, щоб на шкірі виступало не надто багато поту, інакше буде завдано шкоди шлунку.

- Не переохолоджуйтеся.
Звертаємо увагу на товщину підошви взуття, необхідно носити головний убір і за можливості ніжитися в променях зимового сонця. Можна робити гарячі ванночки (±40°С) для ніг із додаванням настою імбиру та полину. Час розпарювання - 20 хвилин, раз у раз додаючи теплої води. Температуру в житлових приміщеннях бажано тримати не нижче 18°С.

Рекомендується продовжувати дотримуватися порад традиційної китайської медицини, які було дано в попередні зимові сезони: раніше лягати спати та пізніше прокидатися, гармонійно поєднувати роботу і відпочинок, перебувати в спокої. Це робиться для того, щоб накопичувалася найцінніша і найпоживніша субстанція нашого організму - енергія ци.

Під час малого сезону Великі холоди погано циркулює енергія ци, можуть спостерігатися й застійні процеси як крові, так і лімфи. Судини звужуються для збереження тепла. Статистика в усьому світі свідчить, що інфаркти та інсульти частіше відбуваються саме в цей період. Всьому виною недостатня фізична активність, калорійне харчування та нестача свіжого повітря.

Особливо бережемо поперек та шию. Поперек можна розтирати кистями рук, досягається ефект живлення ян нирок, який відповідає за ендокринні функції, а отже пов'язаний із гіпофізом та щитоподібною залозою. Тримаємо поперек у теплі, це допоможе не тільки не розгубити ян нирок, а й стимулювати ци та кров.

Шия - це "фортеця" людського тіла. На шиї сконцентровано безліч кровоносних судин, акупунктурних точок. Будь-яке переохолодження може призвести до звуження судин шиї та голови. Звичайний шарф або високий комір можуть стати справжнісінькою профілактикою гіпертонії, серцево-судинних захворювань та навіть безсоння.

Не забуваємо про фізичне навантаження. Якщо ви хочете займатися на відкритому повітрі, намагайтеся робити це після того, як вийде сонце і температура стане відносно теплою. Інтенсивність вправ не повинна бути занадто напруженою. Не потійте під час тренувань взимку. Під час потовиділення пори відкриваються, і холодне повітря проникає в тіло, що може легко спричинити застуду. Ви можете ходити, бігати підтюпцем, займатися Бадуаньцзинь, Тай Чи тощо.

ХАРЧУВАННЯ
Підтримайте свій організм та відновіть його основні функції за допомогою відварів природних трав і харчових продуктів. Їжа має бути теплою і зігрівальною, маслянистою та легкою, що захистить організм від проникнення холоду й хвороб.

Можна дозволити собі більше яловичини та баранини, свіжих овочів і фруктів (зимові паростки бамбука, шпинат, листова і звичайна капуста), шиїтаке, лонган, китайський фінік, цитрусові фрукти, соєві продукти (тофу, соєве молоко), і трохи менше часнику та гострого перцю, водночас кількість споживаних імбиру та цибулі (зокрема й порею) можна не зменшувати. Корисні також чорний кунжут, чорні деревні гриби, волоські горіхи, ягоди годжі. Бажано ще вживати продукти жовті, круглі, такі, що містять крохмаль, особливо пшоно, морква, гарбуз, корінь петрушки.

Їжте менше солоного і більше гіркого, щоб живити дух-шень 神 та серце. Солоний смак надходить у нирки, а гіркий смак - у серце. Згідно з теорією п'яти елементів, солоний смак перемагає гіркоту, а вода в нирках долає серцевий вогонь. Якщо ви їсте занадто багато солоної їжі, це зробить і без того надактивну воду нирок ще більш гіперактивною і зашкодить ян серця. Принцип дієти полягає в тому, що вона має бути теплою та м'якою, теплим має бути не лише смак, а й характер їжі, що може зміцнити селезінку, зігріти шлунок і живити нирки.

Цього сезону корисно вживати такі молочні продукти, як вершкове масло (особливо топлене), молоко (вживати кип'яченим у денний час), білі сири.

Щоб зберігати Ян, треба більше, ніж зазвичай, вживати гаряче. У зимовий період їжа має бути завжди теплою, з довгим приготуванням та томлінням на вогні. Надаємо перевагу густим супам та бульйонам. При цьому необхідно враховувати, що лікувальні показання завжди важливіші, ніж сезонні.

У китайських джерелах для сезону "Дахань" рекомендовано тонко нарізану моркву з цукром та оцтом.

Склад: 250 г моркви, імбир, цукор, оцет, сіль, олія.
Спосіб приготування: нарізати тонкою соломкою моркву та імбир. Розжарити сковорідку, влити в неї олію (холодну) і відразу ж викласти нарізаний імбир. Коли з'явиться характерний імбирний аромат, всипати моркву. Після обсмажування протягом 2 хвилин додати оцет і цукор. Продовжити обсмажування до 80% готовності. Додати сіль. За повної готовності зняти з вогню.


Дія: осадження аномального підняття Ци, поповнення Ци селезінки й шлунка, усунення застою Ци в грудній клітці й діафрагмі, нормалізація функцій кишківнику й шлунка, заспокоєння п'яти цзан-органів. Вживати цю страву слід із рисовою, будь-якою іншою кашею або ж із локшиною з пшеничного чи гречаного борошна.

Молочна каша.
Склад: 250 мл молока, 100 г короткозерного рису.
Спосіб приготування: налити молоко в рис, зварений до 60%-ної готовності, і варити до повної готовності.
Ефект: зволожує легені та кишківник, зміцнює організм і живить кров.

ТРАДИЦІЇ
Сезон Дахань настає ближче до Нового року за місячним календарем, і в народі кажуть, що "Дахань зустрічає новий рік". Атмосфера Нового року стає все більш відчутною, і всюди панує радісний та святковий настрій. Китайська приказка говорить: "Великі холоди і Новий рік - саме час робити висновки та підбивати підсумки". Люди починають позбуватися старого та прикрашати дім новими предметами, займатися прибиранням і пранням, купувати новорічні подарунки й готуватися до приходу Нового року за місячним календарем - Свята Весни.

У китайських компаніях начальство визначається із сумою новорічних премій, а працівники згадують про свої досягнення в році, що минає, щоб м'яко "нагадати" про них, якщо начальник ненароком забуде.

Люди починають купувати прикраси для дому: весняні парні написи, ажурні паперові прикраси для вікон із символом Нового року. Красуні починають приміряти червоне вбрання, прикраси з червоним камінням. Купують продукти, які не псуються, наприклад, горіхи, солодощі, сухофрукти - частину на новорічний стіл, частину візьмуть із собою в гості. Люди засолюють солонину, маринують овочі, готують подарунки найближчим.

У народі під час сезону Дахань існують такі звичаї, як поклоніння божеству землі, приготування каші з "восьми коштовностей" та купівля кунжутної соломи. У минулому, під час Дахань часто намагалися придбати кунжутну солому з половами, бо "квіти кунжуту неухильно зростають від низу до верху, що символізує поліпшення життя та збільшення благ". Напередодні Нового року люди посипають дорогу кунжутною соломою, щоб діти могли її потоптати до дрібних уламків. Слово "уламок" китайською вимовляється так само як і слово "рік", що означає щастя "розтоптаного року" в цей момент, водночас "подрібнені роки" виражають прихований сенс, тобто отримувати "мир та добробут з року в рік". Іноді купити кунжутну соломинку непросто, тож замість неї використовують шкаралупу арахісу та дині й наступають на неї, скандуючи "Мир щороку".

Поклоніння божеству землі як зазвичай проводять у 26-й день 12-го місячного місяця. У стародавні часи купці також організовували банкет для своїх підлеглих наприкінці календарного року на знак подяки за їхню працю впродовж усього року. "Новорічний корпоратив", популярний серед сучасних підприємств, є спадщиною цього самого звичаю.

Рис "Бабао" (рис із вісьмома ласощами) є досить популярною стравою в усьому Китаї. На пару приготований клейкий рис змішується з цукром, зі свинячим жиром, з османтусом запашним, потім до всього цього додають зизифус, ячмінь, насіння лотоса, сушений м'якуш лонгана, підсипають цукор. Приємно-солодкуватий смак символізує урочистість та гостинність свята.
Чому люди так особливо люблять рис "Бабао", тут є маса прихованих причин: по-перше, солодкий рис із цукатами часто присутній на банкетних столах наприкінці, він подібний до десерту в західній кухні. По-друге, сенс назви цієї страви також має гарне значення, хай там як, сама назва солодкого рису з вісьмома смаколиками китайською мовою звучить, як "вісім скарбів". Тим паче деякі інгредієнти, що містяться в цій страві, також носять сприятливі найменування, такі як "байхе" (лілія), "Хунцзао" (червоний фінік), "Ляньцзи" (насіння лотоса) - вони символізують щастя на всі часи. Крім того, форма солодкого рису з цукатами і його солодкий смак також уособлюють добробут.

Ці звичаї, пов'язані з омофоном (слова, що однаково звучать, але мають різне написання і значення), демонструють добрі побажання і надії людей на майбутній Новий рік.

Здоров'я та оптимізму! Бережіть свої сили, зберігайте тепло. Скоро весна!

Запись опубликована в рубрике Дао медицины, Малі сезони. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий