Літо: особливості харчування в літній період Частина 3

Підхід до харчування в літній сезон відповідно до традиційної китайської медицини нічим не відрізняється від підходу до харчування в інші сезони. Тобто принцип підбору продуктів та напоїв ґрунтується на тому, що завжди треба чітко розуміти, що потрібно додавати, що видаляти, а що підтримувати в організмі.

Влітку рекомендується підтримувати інь (Нирки в максимальній нестачі енергії), а отже, додавати ті смаки, що охолоджуватимуть. Також необхідно накопичувати ян, а з іншого боку видаляти надлишки сезонного жару (Серце в надлишку енергії). Це основа харчування влітку.

З теорії китайської медицини ми знаємо, що смак, пов'язаний зі стихією Вогню, - гіркий. Він є найсприятливішим смаком літнього періоду нарівні з терпким та солодким. Тому гірке має обов'язково бути присутнім у напоях та їжі для видалення Жару та збереження організму в балансі. При цьому потрібно пам'ятати, що в надлишку гіркий смак не виводить жар, а навпаки народжує його. У помірних кількостях гіркий смак очищає від вогню. Тому всі ліки та продукти, які очищають від жару, мають цей смак.

До якого органа вони мають тропність чи спорідненість, з того органа вони виводитимуть жар найефективніше: абрикосові кісточки з серця та легень, шафран із печінки, куркума з підшлункової залози, цикорій із печінки, чорнослив із серця й тонкого кишківника. Тому гіркий смак має бути присутнім у їжі в літню пору. Але не можна часто їсти гірке. Найкраще робити добавки, наприклад пити чорний або більш гіркий зелений чай. Додавати зелень у їжу - вона практично вся гірка.

Важливо пам'ятати, що влітку Нирки ослаблені, тож окрім зовнішнього сонця ян енергію для організму народжує ще й Селезінка. А отже, влітку не варто переїдати й, обов'язково, для тонізації Нирок та Селезінки, використовувати трохи солоного в їжі, наприклад малосольні огірки.

Отже, які загальні принципи харчування та вживання напоїв у літній період?

Рекомендується влітку в їжі:
1. Їсти гірку, терпку та солодку їжу. Солодкий смак гасить вогонь в організмі, так само як гіркий й терпкий.

2. Додавати в їжу гіркі трави, що в'яжуть або іншу зелень, а саме: кріп, петрушку, кінзу, салат зелений, шпинат, кропиву (суп або чай), кульбаби. Переважна більшість зелені, яка росте на грядці, має гіркий смак.

3. За попередній сезон ми накопичили енергію вітру та сухість. До того ж улітку ми втрачаємо багато рідини з потом, тому в літній сезон добре їсти більше напіврідкої їжі (супи, прохолодні супи: окрошка), щоб поповнювати втрату рідини.

4. Корисно вживати в їжу молочні продукти (не кисломолочні): незбиране молоко, сир, сир, кисле молоко. Це єдиний період, коли споживання молочних продуктів сприятливе. Вони охолоджують тіло та сприяють накопиченню вологи в організмі.
Молоко кип'ятити треба завжди, коров'яче молоко має багато холоду та слизу, коли його кип'ятять частина слизу руйнується. Парне молоко мало хто може пити, особливо в кого слабкі Шлунок та Селезінка, інакше буде пронос.
Кисле молоко несе солодкий смак, заспокоює вогонь. Кефір несе кислий смак, розпалює вогонь.

5. Їжа має бути теплою та легкою.

6. Під час приготування їжі дуже добре використовувати топлене масло.

7. Стихія вогню в традиційній китайській медицині пов'язана з такими злаками як рис, пшоно, пшениця. Добре їсти ці каші з великою кількістю топленого масла. Це охолоджуватиме організм загалом та охолоджуватиме серце. Також злаки у вигляді каш підтримують енергію шлунка, особливо рідкі, зволожують організм й добре протидіють енергії вогню.
У ТКМ пшоно - це злак Серця, тому пшоняна каша влітку найсприятливіша для харчування. За характеристиками, пшоно - солодке, нейтральне, помірно-в'яжуче та добре виводить жар. Живить Селезінку та зміцнює Легені. Лікує прищі та довгий сухий кашель. Другий, за ступенем користі злак для літа - рис. Рис теж добре охолоджує організм у літню спеку.
Крім перерахованих вище каш корисно влітку їсти вівсяну й гречану.

8. Літо й початок осені - єдина пора року, коли можна та потрібно їсти не тільки приготовані, а й сирі овочі. У цей час у природі багато ян, а сирі продукти холодні та вологі, тобто несуть багато іньської енергії. Тому особливо корисними є вологі, прохолодні й солодкі овочі, такі як: огірки, кабачки, цукіні, листова зелень, авокадо, капуста, буряки, морква, кропива, щавель (володіє індивідуальною властивістю - виведення жару, попри те, що містить кислий смак).

9. З фруктів корисні солодкі та соковиті, ті, що добре заспокоюють Серце.

- Полуниці бажано їсти тільки солодкі (кислі протипоказані тим, у кого в Печінці великий жар та вітер). Полуниця тропна до Серця й охолоджує його, що дуже добре в літній сезон.
- Черешня живить інь, але при цьому досить важкий продукт. Якщо є слабкість Шлунка та Селезінки, то переноситься важко. Можна їсти невеликими порціями.
- Персики охолоджують Серце й виводять жар. Їх вживають у липні та серпні, щоб не допустити патологічного жару восени.
- Солодкий чорний виноград живить Серце та виводить жар із нього. Чорний виноград корисніший для Серця, ніж курага. При цьому виноградний сік краще не пити, бо дуже важкий для Шлунка та Селезінки. Якщо ж дуже хочеться, то ліпше замінювати виноградним вином, розведеним із водою. Воно легше, й менше страждає шлунок.
- Із цитрусових можна їсти грейпфрут, а ось апельсин краще виключити взагалі.
- Абрикос - перший за ступенем корисності фрукт для Серця. Як свіжий, так і сухий абрикос зміцнює та додає енергію в Серці та виводить жар із нього. Якщо у вас порожнеча енергії в цьому органі, то курага вам корисна. При повному синдромі їх їсти недобре, але тоді їмо ядерця кісточок абрикоса, які виводять жар.
- Чорнослив - це другий корисний фрукт для Серця. Якщо багато жару в серці, чорнослив добрий, послаблює й виводить жар. І навпаки, якщо Серце в порожнечі, в ньому мало енергії, то чорнослив недобрий. Сливи їсти чорні, з них вибирати найбільш солодкі. Також із чорносливу можна пити відвар.

Слід пам'ятати, що фрукти потрібно їсти помірно й окремо від будь-якої іншої їжі.

10. З м'ясних продуктів у літній сезон корисно їсти свинину, курку, індичку, кролика. Не бажано вживати морепродукти (гарячі - додають жар) та баранину.

11. Рибу корисно їсти білу, краще річкову.

Рекомендується влітку в напоях:

1. У літній сезон треба більше пити. Не менше 1,5-2 літрів гірких напоїв на день. Такі напої охолоджуватимуть та виводитимуть зайвий жар, а також поповнюватимуть стихію Вода (Нирки). Вона в цей сезон у порожнечі. Вода за системою У-Сін гасить вогонь, тому й заспокоює Серце. Але воду треба пити прохолодну, не холодну, інакше можна отримати ефект Інь в Інь та народити замість холоду в організмі жар (застудиться).

2. Гіркі напої: трав'яні чаї, зелений чай, чорний чай (він гіркий та терпкий, правда, тепліший, ніж зелений), пуер. З цих чаїв найкраще трав'яні та зелені чаї. Чорний чай тепліший, тому кращий для зими. Пуер більш нейтральний. Також хороший з охолоджувальних напоїв квас.

3. Воду корисно пити й для профілактики, й для охолодження. Вона буде йти в піт та не буде охолоджувати організм так ефективно, як напої з гірким смаком. Але в будь-якому разі, якщо ви п'єте воду та пітнієте, то це на благо. Бо якщо в організмі є жар, то він таким чином скидається. Якщо цей жар не піде, то розвиватимуться хвороби жару, наприклад, високий тиск або безсоння.

4 Хорошим літнім чаєм буде чай із квітів, листя полуниці та суниці. Такий чай заспокоює Серце та негативні емоції.

5. Влітку сприятливо пити пиво, воно гірке й охолоджувальне. Пиво має бути ячмінне, темне, гірке, слабоалкогольне. Але не варто ним зловживати. Адже алкоголь, не дивлячись на охолоджувальний ефект гіркого смаку, сам по собі несе великий жар.

6. Також можна пити розбавлене водою солодке сливове вино, ліва - один із фруктів, що добре усуває жар із тіла. Тому подібний напій буде сприятливий для цього сезону.

7. Солодкий смак теж холодний, охолоджувальний. Літо - це чудовий привід, щоб готувати різноманітні компоти та інші солодкі напої. Коли підуть свіжі фрукти, корисно не тільки їх їсти сирими, а й варити з них некислі компоти.

8. Так само корисно заварювати лимонні або апельсинові кірки. Заварювати їх можна до п'яти разів - поки забарвлюється вода.

9. У перший місяць літа добре пити березовий сік. Він охолоджує Серце та виводить жар.

10. Ревінь послаблює та виводить жар. Не зважаючи на те, що ревінь кислий, у нього є особлива властивість виводити жар. Компот роблять зі стебел.

11. Якщо Селезінка та Шлунок здорові, то квас влітку добре, він гіркий й охолоджувальний.

12. У перший місяць літа можна збирати й висушувати квіти бузку. Червоні квіти можна заварювати та пити в літній сезон, вони добрі для Серця, а білі - збирати й сушити, щоб восени їх заварювати й пити як чай для Легень.

Не рекомендується влітку в харчуванні:

1. Шкідливо влітку їсти та пити холодне, дія якого дуже підступна. Наприклад, продукти або напої з льодом охолоджують шлунок. Але, щоб він нормально функціонував, його треба зігріти. Матір'ю Шлунка, за системою У-Сін, є Серце, яке віддає свою енергію Шлунку. А оскільки йому холодно, Серце починає виробляти ще більше вогню й ще сильніше нагріває весь організм. Серце керує кров'ю, воно не може підігріти локально й дати жар тільки шлунку. Серце дасть жар усьому організму. Тому якщо ми випиваємо крижану воду, нам на короткий час стає легше, а потім ще спекотніше, адже організм виробляє тепло, щоб зігріти Шлунок, але воно йде на весь організм. І навпаки, якщо ви випили гарячого чаю чи компоту, ви спітніли та вивели жар з організму, при цьому не виробивши зайвого. Тому на сході так поширена традиція пити гарячий чай та ходити в теплих халатах й тюрбанах. Людина пітніє і з потом виходить внутрішній жар, що не дає змоги перегрітися та природним чином охолоджує організм, й не додає патогенні фактори жару та холоду.

2 Гостре не можна їсти в цей сезон. Влітку виключається надмірно солоний та кислий смаки, які породжуватимуть зайву теплоту в організмі.

3. Максимально скоротити вживання м'ясної їжі, риби та морепродуктів. Традиційний підхід полягає в тому, щоб додавати м'ясні продукти в їжу не більше двох днів на тиждень.

4. Бажано повністю виключати з раціону смажену та надмірно гарячу їжу. Надмірно гарячою вважається така їжа, яка обпікає язик або після вживання якої виступає піт на лобі.

5. У літній сезон вкрай не рекомендується їсти морепродукти будь-якого типу (крабів, креветок, морську рибу та річкових ракоподібних, а також змій), це призведе до фурункулів, прищів та інших проблем зі здоров'ям.
У багатьох людей, особливо у дітей, є алергія на рибу, раки та креветки. Алергія - це завжди прояв жару й ніколи холоду. Здавалося б, молюски та морська риба мають бути холодними, бо мешкають у дуже холодному середовищі. Саме тому вони гарячі, що живуть у холодному середовищі. Коли дуже багато інь - зароджується ян. А в морській воді холод надлишковий та виходить ефект Інь в Інь, що народжує сильний ян. Тому всі ці продукти дуже гарячі й тонізують ян в організмі людини. Цей ефект знаходить своє застосування в тому, що всі ці продукти використовують як природні афродизіаки для лікування імпотенції та фригідності. Щоб накопичувати ян влітку, треба гуляти багато на вулиці, й не вживати надмірно гарячі продукти. Простий приклад із природних циклів природи: риба нереститься навесні, вона мусить підрости й набратися енергії, тому її починають ловити і їсти восени. Теж саме з полюванням.

6. З м'ясних продуктів найгарячіше м'ясо - це баранина. Вона містить максимальний вогонь та ян, тому влітку його не варто їсти нікому. Інакше будуть хвороби жару, застуди чи геморой одразу або в наступний сезон, тобто восени.

7. Цибуля та часник дуже гарячі трави, їх їсти в літній сезон не рекомендується. Вони можуть бути показані тільки як ліки лікарем і в разі, якщо є нестача енергії в Серці. Маринований часник несе ще більший жар, бо до гострого додається ще й кислий смак. Але цибуля й часник у вареному вигляді додають інь, тобто після термічної обробки повністю змінюють свої властивості на протилежні.

8. Улюблена багатьма редиска теж гостра, тому влітку не корисна.

9. Для прихильників варити компот із коріння ревеню варто зауважити, що він надлишково сильно виводить жар, й тому його теж слід використовувати тільки як ліки. Це стосується й відвару із коріння кульбаби.

! Усі ці рекомендації даються для здорових людей. Якщо у вас є проблеми зі здоров'ям, вам потрібно розробити індивідуальну дієту з лікарем.

Отже, що добре влітку:
- Накопичувати ян, але з іншого боку зберігати й підтримувати інь. Серце та судини потрібно більшою мірою щадити й не перевантажувати, а Нирки підтримувати, берегти та зміцнювати.
- Більше бувати на свіжому повітрі й менше під прямими променями сонця. Не можна довго перебувати на відкритому сонці, щоб не було пошкодження жаром.
- Якомога менше пітніти. Не слід влітку паритися в лазні та спітнілим бути на вітрі. Не потрапляти під дощі, не лежати на сирій землі й не купатися спітнілим.
- Частіше купатися в прохолодній воді. Але не можна сильно переохолоджуватися під час купання.
- Погано перенапружуватися. Більше відпочивати, лінуватися та відпочивати в тіні.
- Фізичні навантаження будь-якого типу мають бути помірні, максимум до першого поту.
- Корисний денний сон у період з 15.00 до 19.00 тривалістю близько 20 хвилин.
- Пізно лягати та рано вставати. Лягати о 22-23 годині й вставати з 5 до 6 ранку.
- Сприятливо робити масаж із кокосовою олією, додаючи в неї ароматизатором сандалову.
- У їжу варто вживати гіркий, терпкий та солодкий смаки для видалення жару з організму. Натомість гострий, кислий та надмірно солоний смаки влітку виключають із раціону.
- Не рекомендується їздити в теплі краї.
- Не допускати роздратування в помислах, а тим паче проявленого роздратування й гніву.
- Більше мовчати, ніж говорити.
- У тих чи інших життєвих ситуаціях рекомендується слідувати закону серединного шляху більше, ніж бути підвладним крайнощам сучасного життя.
- Більш ніж будь-коли влітку треба подавати приклад спокійної радості, співчутливої любові до всіх істот й при цьому зберігати здоровий глузд та незамутнений розум.

Запись опубликована в рубрике Дао медицины. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий