Сезон Шуанцзян

Шуанцзян - Випадання інею 霜降 - 18-й із 24 сезонів китайського сільськогосподарського місячного календаря. Він настає 22-24 жовтня. У китайському календарі це останній сезон осені, після якого починається зима.

Шуанцзян — період листопаду, яким жителі центральних та північних районів Китаю насолодитися не встигають: сильні вітри з півночі обривають з дерев абсолютно все листя буквально за кілька годин. Погода з кожним днем стає дедалі холоднішою. Температура вночі різко падає нижче 0℃. Водяна пара, що міститься в повітрі, осідає та кристалізується, утворюючи дрібні крижані голки на землі та на рослинах, або шестикутні зірочки інею, білі за кольором і розсипчасті за структурою. Причому вода фазу рідкого стану пропускає: з газоподібного переходить одразу у твердий. Вода роси накопичується і застигає, покриває поверхню землі у вигляді інею тонким шаром. Існує прикмета: «Якщо в Шуанцзян не випадає іній, майбутній рік буде неврожайним». Перший іній у Китаї називають ще «хризантемним», тому що триває сезон милування хризантемами та червоним листям. Найкрасивіше листя у клена та скумпії шкіряної.

«Підмерзле листя червоніше за квіти другого місяця», писав великий китайський поет Ду Фу. З приходом холодів не морозостійкі рослини більше не йдуть у ріст, світловий день скорочується. У листі синтезується все менше хлорофілу, через що в зелені з'являється більше інших пігментів. Осінь забарвлює природу в яскраві золоті та червоні барви, а в сезон Шуанцзян настає найсприятливіший час для милування червоним листям клена.

Дихання-ци сезону з'єднується з диханням-ци попереднього сезону «Холодна Роса», і стає ще холодніше. Дерева та трави жовтіють й в'януть. Все, що засинає на зиму, впадає в зимову сплячку.

Сезон «Шуанцзян» настає глибокої осені та належить до «цзінь» - одного з п'яти першоелементів («метал», «дерево», «вода», «вогонь» та «земля»). «Цзінь» означає “метал”. Особливу увагу в цей час слід приділити легеням — одному з п'яти найважливіших внутрішніх органів людського організму (печінка, серце, селезінка, нирки та легені). Основний спосіб зміцнення здоров'я в цей сезон — поступова оптимізація на основі раціонального харчування.

Саме в цей період нерідко трапляються застудні захворювання, загострюються деякі хронічні захворювання — кашель, бронхіт, хвороби шлунка, тому в харчуванні слід поєднувати продукти з властивостями зміцнення та зволоження легень із продуктами, що сприяють зміцненню Ци селезінки та шлунка, підвищенню опірності організму. Наприкінці осені виходять на перший план хвороби, спричинені споживанням у період літа продуктів холоду — кавунів, морозива, динь, охолоджених фруктів, холодних напоїв тощо.

У міжсезоння варто звернути увагу на органи, пов'язані з елементом «земля» - це система меридіанів шлунка та селезінки. Треба їсти продукти з кисло-солодкими або солодкими властивостями. Вони допомагають активізувати енергію інь, зміцнюють імунітет, зволожують легені.

Кілька рекомендацій щодо харчування в сезоні «шуанцзян»:

- Бажано скоротити споживання їжі — менше їсти, особливо ввечері.

- Включити в раціон більше злакових та солодких коренеплодів (особливо рекомендується рідка рисова каша, відварена зі шматочками моркви), редька, капуста, волоські горіхи.

- Відмовитися, за можливості, від їжі, що не пройшла термічну обробку, не вживати холодну та надто гарячу їжу.

- Скоротити вживання молочного, молочні продукти обробляти термічно (сирники та сирні запіканки чудово підійдуть).

- Не рекомендується пити каву та гострі напої (імбирний чай, наприклад).

- Добре відповідають сезону мед, гарбуз, хурма, груші, фініки, горіхи, солодкі яблука, оливки та мигдаль.

- Помірне вживання кислих продуктів, наприклад, оцту, настоянки шипшини та глоду допоможуть зберегти «ян»-енергію.

- Зелена цибуля, перець і гірчиця не дуже відповідають сезону.

Шпинат, восковий гарбуз, виноград — усі ці овочі та фрукти особливо корисні в цей сезон. Сухою осінню фахівці радять їсти більше редиски, каштана, груші, китайського ямсу, капусти, яловичини, качиного та курячого м'яса, оливок, плодів гінкго, звичайнісінької ріпчастої цибулі, ну й, звісно ж, редьки, дайкона. У зв'язку з досить частим смогом у Пекіні, рекомендується також вживати в їжу кунжут, мед, деревні гриби, яблука і банани, тобто ті продукти, які, згідно з китайською медициною, можуть зміцнити здоров'я в суху погоду.

Груша. За теорією китайської традиційної медицини має холодну, кисло-солодку властивість. Дія — сприяє нормалізації секреції, втамовує спрагу, знижує жар, усуває мокротиння, знімає похмільний синдром.

Яблуко. За теорією китайської традиційної медицини має холодну, солодку властивість. Дія — сприяє нормалізації секреції, зволожує органи дихання, сприяє травленню, втамовує спрагу. Про цілющу властивість яблука згадується вже в медичному трактаті епохи династії Тан. У Китаї є приказка: «З'ївши яблуко після їжі, старий стає сильнішим за молодого хлопця».

Дозріває хурма. У багатьох регіонах Китаю хурму заведено їсти не раніше сезону Шуанцзян, адже до цього моменту фрукт має повністю дозріти. Загартована морозом хурма червоніє і набуває солодкості, вона стає смачнішою і поживнішою. У народі кажуть, що вживання хурми в цей час рятує від зимових застуд, допомагає захиститися від холоду, а також зміцнити здоров'я. У деяких частинах Китаю червону хурму їдять у морозну пору року. На думку місцевих жителів, це корисно не тільки для зігрівання, а й для зміцнення кісток. Це дуже хороша кремова їжа. Жителі півдня часто кажуть: «Якщо в сезон випадання інею їсти хурму, то не буде нежитю».

Хурма символізує справи, а яблука — спокій, добробут. Є гарне китайське побажання: «Нехай справи йдуть спокійно та без пригод».

Легенда про морозну хурму
Чжу Юаньчжан, імператор батька-засновника Да Міна, у дитинстві був бідний і часто просив їжі. В один рік свята морозів він охляк настільки, що обидва його очі стали чорними, а кінцівки слабкими. Дорогою Чжу Юаньчжан зайшов у маленьке село і знайшов дерево на околиці, яке було вкрите червоною хурмою. Коли Чжу Юаньчжан побачив це, він був дуже схвильований, тож доклав чимало зусиль, щоб залізти на дерево та з'їсти плоди хурми, це дало йому змогу повернути життя та додало сил. І не було в нього нежитю чи потрісканих губ протягом усієї зими.

Пізніше, коли Чжу Юаньчжан став імператором, він знову пішов у маленьке село і виявив, що дерево хурми все ще було там, і воно все ще було вкрите червоною хурмою. Чжу Юаньчжана зрозумів, що дерево хурми захищає людей від голоду. Він подивився на дерево, повільно зняв червоний халат, піднявся й особисто урочисто одягнув його на дерево.


Після того, як ця історія стала відомою, вона поступово сформувала традицію їсти морозні плоди з дерева хурми.

Традиції

Поряд із весняним Днем поминання покійних (清明节) і літнім «днем голодних привидів» (中元节), випадання інею — третій найважливіший період шанування мертвих. Вважається, що з настанням холодів душі в загробному світі починають мерзнути. Тому їм в інший світ вирушає новий одяг і пельмені, які вважаються їжею, що більше зігріває. Церемоніал має такий вигляд: на вулицях усередині накресленого крейдою неповного кола розводять багаття, на яких спалюють різнокольорове ганчір'я (традиційно воно повинно бути п'яти кольорів: червоне, жовте, блакитне, біле й чорне), а також пельмені. У будинках влаштовують молебні, покликані відлякати злих духів на всю зиму.

Оскільки Шуанцзян — останній сезон осені, що минає, на нього належить починати готувати організм до прийдешньої зими. Щоб накопичити більше тепла, рекомендується включити в раціон супи з кролятини. М'ясо кролика є чудовим і має високу харчову цінність.

Крім того, фахівці традиційної китайської медицини рекомендують різноманітні тонізувальні препарати, найпопулярнішим з яких є лікарське желе гаофан (膏方). Його готують із 20 трав китайської медицини з додаванням вина і меду. Тонік цей протипоказаний людям з проблемною шкірою, виразкою та захворюваннями сечостатевої системи. Для решти це — прекрасний засіб підтримки здоров'я в зимові холоди. У Китаї побутує приказка: «Зиму поїси хорошого тоніка — навесні зможеш хоч тигра перемогти».

Заняття спортом у сезон «Шуанцзян»


У Китаї популярна така приказка: «Навесні прикривайся, восени мерзни». Навесні не треба поспішати переходити на легкий одяг, а при настанні перших холодів треба загартуватися, перш ніж кутатися в дуже тепле. Зміна пори року відбувається м'яко, поступово й організму людини потрібна така ж поступова адаптація. Поки не настали сильні холоди, не завадить невелике загартування. Але й воно, звісно, потребує розумного підходу, не варто доводити справу до переохолодження.

Займаючись спортом у сезон «Шуанцзян», вибирайте середні навантаження — не варто сильно пітніти, робити різкі рухи. Цигун, тайцзицюань, тривалі прогулянки — найкращий вид фізичної активності пізньої осені. За будь-якого фізичного навантаження не доводьте себе до знемоги — це послаблює опірність усього організму. Холодні дощі осені, пронизливий вітер, зів'ялі квіти й листя, що опадає, — восени легко впасти в смуток і зневіру... Але не треба цього робити. Не йдіть на поводу у своєї меланхолії, намагайтеся бути бадьорішими, зберігати позитив, радість життя, упевненість, проявляти терпимість, благородство і великодушність.

І пам'ятайте: гармонія всередині — здоров'я зовні!

Запись опубликована в рубрике Дао медицини, Малі сезони с метками , , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий