Сезон Чушу

За китайським календарем з 22-24 серпня кожного року починається сезон Чу Шу (Припинення спеки 处暑, chǔ shǔ) - чотирнадцятий малий сезон із 24 сезонів традиційного китайського календаря. У стародавніх китайських текстах про цей час ідеться: «Подих-ци тепла починає поступово йти на спад, але погода стоїть гарна, небо в другій половині дня чисте і ясне. Пекуча спека ще більше посилюється. У народі називають її «Осіннім тигром». З приходом цього сезону літня спека хоча й починає йти на спад, однак час від часу ще дає знати про себе нестерпно задушливими спекотними днями. У багато регіонів КНР «осінній тигр» - цю лаоху (秋老虎), несе рясні грози, але дощів уже не так багато: небо може невпинно блискати та гуркотіти дві години поспіль, але не впаде ні краплі дощу. Видовище зачаровує.

На спад спеки в прибережних регіонах Китаю відзначають День рибалки: морська риба вже набрала вагу і підходить ближче до поверхні через те, що температура води поступово знижується. Цей сезон вважається найкращим для рибного промислу. У цьому фестивалі прибережні райони часто проводять різні заходи з освячення моря і відправляють рибалок у море, розраховуючи на видобуток риби. Цей фестиваль святкують у прибережних районах Китаю з метою економії рибних ресурсів і сприяння розвитку місцевого туризму.

На один із днів сезону Чушу припадає й «китайський Геловін», день голодних привидів — свято Чжун'юаньцзе (中元节). Воно присвячене душам покійних, які потрапили в пекло, де, за китайськими повір'ями, їх морять голодом. Щоб задобрити голодних привидів, жителі Серединної держави виставляють на вулицях вівтарі з рясними підношеннями рису і фруктів для мертвих. У потойбічний світ відправляють і фінансову допомогу, спалюючи на вогнищах жертовні гроші. Не можна забувати та про блукаючих духів, які ніяк не можуть заспокоїтися, вічно мандруючи світом. Щоб вказати їм шлях у загробний світ, запалюють ліхтарики. Звідси пішла гарна традиція — пускати по річках лампадки, що палають, щоб освітити дорогу душам потопельників.

Річковий світильник, як правило, зроблений із дерева, корпус світильника виконаний із водостійкого паперу, на підставці розміщено патрон або свічку, а на лампах стоять баклажанні та гарбузові лампи. Деякі люди також пишуть імена померлих на лампі. Коли настане ніч, люди запалять річковий ліхтар у річці або в озері, дозволять йому дрейфувати у воді, щоб віддати данину поваги предкам, закріпити свої спогади про своїх близьких, висловити свої молитви про щастя й мир, сподіватися, що в майбутньому проточна вода усуне лихоліття, хвороби та принесе щастя для дітей і онуків.

Настає період жнив, достигання фруктів. Повним ходом йде збір винограду.

Споконвіку китайська медицина приділяє цій культурі особливу увагу. У класичному трактаті «Шень-нун бень цао цзин» (神农本草经, Канон травознавства Священного хлібороба) виноград описано першим серед продуктів найвищого розряду в розділі «Фрукти та овочі», що вказує на його виняткові цілющі якості.
Ось що сказано про виноград у цьому творі: «Смак: солодкий. Властивості: нейтральність. Лікує біль із властивостями вогкості в сухожиллях і кістках. Заповнює Ци, подвоює силу, зміцнює волю. Дозволяє людині бути вгодованою і здоровою, робить її стійкою до голоду, здатною протистояти вітру-холоду. Тривале споживання надає легкість тілу, дає змогу протистояти старінню, подовжує роки життя».

Основним місцем виробництва винограду в Китаї є Турфан у Сіньцзяні. У місті з населенням понад 250 тисяч осіб завжди стоїть спекотна погода, і навіть вітер не дає потрібної прохолоди. Опади не частий гість у місті, протягом року їх випадає близько 16 мм. Ба більше, температура повітря в літній період може сягати 50 °C у тіні. Тому дивно, що в такому спекотному кліматі вирощують найкращі сорти винограду в Китаї.

Турфан по праву вважають виноградною столицею Піднебесної, адже тут вирощують четверту частину всього винограду Китаю і роблять 75% родзинок. Найпомітніша особливість турфанських виноградників - будиночки для сушіння винограду.

Площа Виноградної долини становить близько 400 га, на якій ростуть не тільки виноградники, а й фруктові дерева. Для поливу виноградників і садів використовують двохсотрічну кяризну систему водопостачання. Ця система передбачає використання талої льодовикової води, яка надходить у колодязі, а потім спеціальними каналами, як над, так і під землею, надходить прямо до плантацій.
Турфанський виноград має дуже високі смакові та товарні якості, а виготовлені з нього родзинки по праву можуть вважатися кращими у світі. З серпня по вересень, якраз під час сезону Чушу, в Турфані проходить щорічне свято винограду. Це надзвичайно барвисте видовище приваблює туристів з усього світу і є однією з найважливіших культурних подій року в регіоні.

12 речей, на які варто звернути увагу після літньої спеки

1 Лягай спати та вставай рано.
Після настання осені пітливість організму зменшується, організм людини переходить у стадію фізіологічного спокою, водно-сольовий обмін починає повертатися до вихідного балансу, навантаження на серцево-судинну систему та нервову систему зменшується, а функції кишківника стають дедалі нормальнішими. Але в тілі виникає незрозуміле відчуття виснаження, наприклад, коли багато людей прокидаються вранці й хочуть знову заснути, ця ситуація є «осінньою нестачею».
Літній сезон перебуває в перехідному періоді від спеки до холоду. Ян та інь в організмі людини також трансформуються. У цей час життя людей має бути відповідним чином скориговане, особливо якщо у вас недостатньо сну, ліпше спати на годину більше, ніж зазвичай, тільки так ви зможете пристосуватися до «осінньої нестачі».

2. Їсти більше солоного.
Після спеки температура поступово знижується, а різниця температур між днем і ніччю поступово збільшується, але денна температура все ще залишається високою. У цей час дієта має бути корисною для нирок і печінки, а також для легень і шлунка. Їжте більше солоної їжі. З погляду здоров'я, підходять для вживання в їжу також такі продукти, як білий гриб, лілія, насіння лотоса, мед, жовтий горбиль, морські гребінці, водорості, селера, шпинат, клейкий рис, кунжут, квасоля і молоко. Їжте менше, але частіше.

Крім того, оскільки ци поступово висихає, а легені в тілі вступають в активну фазу, ви повинні зволожувати їжу, щоб запобігти пошкодженню сухістю. Вживання в їжу більшої кількості фруктів та овочів може відігравати роль у зволоженні, охолодженні й може заповнювати рідини організму.

3. Пити багато води.

Мета поживного інь — утримувати вологу. На додаток до їжі вживайте воду. Після пробудження рекомендується випити чашку теплої води, щоб прокинулася вся травна система та кишківник почав роботу. Не пийте холодну воду, бо селезінка та шлунок теплі й організм має затратити енергію, щоб підігріти воду. Тому питна вода нижче кімнатної температури шкідлива для здоров'я.

4. Їжте каші для зволоження.

Тепла каша або каша з лікувальними травами під час осіннього сніданку — це гарний рецепт для здоров'я, особливо для тих, хто має проблеми із селезінкою та шлунком, а також із травленням і всмоктуванням. Каша з ліліями, біла грибна каша, мигдальна каша, лотосова каша, горіхова каша і кунжутна паста — все це хороші сніданки для здоров'я. Китайська медицина нагадує, що люди похилого віку, люди зі слабкою статурою або ті, кому явно незатишно щозими, мають почати регулювати й підтримувати своє тіло від занепаду сил, пити багато води, їсти більше поживної та зволожувальної їжі для підвищення опірності організму.

5. Пити більше меду, їсти менше імбиру.

Дієтологи в цей сезон радять вживати більше меду і менше імбиру. Оскільки осінній клімат сухий, сухість шкодить легеням, а вживання пряного імбиру, найімовірніше, зашкодить легким і посилить втрату організмом води та сухості. Тоді пиття більшої кількості води стає необхідним засобом для нас, щоб впоратися з «осінньою сухістю». Експерти рекомендують пити солону воду протягом дня і медову воду в нічний час. Це хороший спосіб поповнити запас води в організмі, а також сприятливо для осіннього здоров'я і проти старіння. Ця рекомендація допоможе запобігти запорам, спричиненим осінньою сухістю.

Мед містить широкий спектр поживних речовин, здебільшого глюкозу і фруктозу, а також білок, амінокислоти, вітамін А, вітамін С і вітамін D. Мед зміцнює тіло, покращує інтелект, підвищує гемоглобін, покращує міокард тощо. Він корисний не тільки для відновлення цих захворювань восени, а й для запобігання «осінній сухості», що несе шкоду для людського організму, а також для зволоження та зміцнення легенів.

6. Вентиляція, додавати одяг вранці та ввечері.

На початку осені спека ще не минула, у цей час не рекомендується додавати одяг, ще надто рано, і відчуття холоду є правильним, щоб поліпшити здатність організму адаптуватися до температури навколишнього середовища, що знижується. Звичайно, відчуття холоду варіюватиметься від людини до людини. Люди похилого віку та діти мають слабку резистентність, знижену метаболічну функцію, сповільнену циркуляцію крові, бояться холоду та спеки та дуже чутливі до змін погоди. Вони повинні додавати або зменшувати одяг вчасно.

Обов'язково забезпечте вентиляцію в приміщенні протягом дня. Слід зазначити, що черевна порожнина тонка, і, щоб не дати охолонути селезінці та шлунку, під час сну найкраще тримати вікно зачиненим, щоб запобігти проникненню холоду та вогкості в організм людини.

7. Захистити кишківник та шлунок.

Для людей із поганою травною функцією, на додаток до своєчасного лікування, намагайтеся не пити алкоголь, уникати холодних напоїв, уникати вживання спецій, таких як перець, їсти менше ліків, які шкодять травній системі. Їж вчасно. Шлунково-кишковий тракт віддає перевагу регулярній роботі, і в цей момент він виділяє травний сік. Вживайте продукти приготовані на пару, варені, тушковані. Наприклад, картопляне пюре, рисова каша, пшоняна каша тощо. Для тих продуктів, які погано приготовані, але мають високу харчову цінність, ви можете використати методи збивання, присипання та варіння, щоб зменшити травне навантаження на шлунково-кишковий тракт та забезпечити краще засвоєння багатими поживними речовинами організмом.

8. Духовний догляд за здоров'ям.

Протягом цього сезону «має бути тихо і помірно», у міру того, як осінь дедалі більше вступає у свої права і поступово стає холоднішою. У цей час люди схильні до смутку. Тому зберігайте душевний спокій, уникайте злетів і падінь емоцій, слухайте музику, займайтеся каліграфією, ловіть рибу та займайтеся іншими приємними заняттями.

9. Легко тренуватися.

Прогулянка або робота по дому після їжі — це хороша звичка для здоров'я в осінній період. Переваги прогулянки багато в чому пов'язані з розслабленням духу. Активна діяльність мозку шкідлива для травлення та засвоєння їжі. Через дві години після їжі ви можете виконувати більш серйозні вправи, такі як швидка ходьба, біг підтюпцем, цигун, йога тощо. Помірні вправи допомагають поліпшити кровообіг та допомагають травленню та засвоєнню.

Біг, боротьба, вправи з мечами, заняття тайцзи, сходження на гору чи похід до парку на прогулянку допоможуть швидко позбутися відчуття осінньої нудьги. Зокрема, активна розтяжка також може сприяти відновленню функції селезінки та шлунка. Під час тренувань уникайте надмірного потовиділення.

10. Спати більше на годину.

Експерти кажуть, що збільшення сну на годину і забезпечення якісного сну може допомогти людям освіжитися, а також заощадити енергію і зарядитися енергією перед зимою. Таким чином, ви можете заснути раніше ввечері та набути хорошої звички подрімати вдень. Навіть якщо ви не можете спати, для вашого тіла корисно заплющити очі. Сучасні дослідження показали, що о 0-4 годині ночі функції різних органів в організмі знижувалися до найнижчої точки, а з 12 до 13 години — час найбільшого стомлення симпатичної нервової системи людини. Статистика показує, що сон може знизити частоту серцево-судинних захворювань. Для молодих людей адекватний сон може зробити навчання більш енергійним, а також може зменшити появу осінньої хандри.

11. Спорт.

Незалежно від того, яка пора року, абсолютно правильно регулярно займатися спортом. Перевага вправ після спаду спеки полягає в тому, що в умовах зниженої температури вони можуть стимулювати обмін речовин в організмі, збільшувати вироблення тепла і покращувати пристосованість до низької температури.

Проте, для різних сезонів, тип та інтенсивність вправ також мають бути скориговані: восени ви можете вибрати швидкий рух, лазіння, гру тощо. Для літніх людей вправа має ґрунтуватися на «не втомі». Робіть те, що сприяє циркуляції крові, прискорює обмін речовин і зберігає здоров'я. Займатися спортом ліпше вранці та ввечері, бо опівдні на вулиці ще спекотно, у цей час слід уникати активного руху.

12. Догляд за пупком.

Після літніх канікул погода стає холоднішою, і люди починають поступово переходити від профілактики теплових ударів до захисту від холоду. Усім відомо, що холод народжується від ступень, але менше помічають, що пупок також дуже сприйнятливий до холоду. Епідерміс пупка найтонший, під шкірою немає жирової тканини, але він багатий на нервові закінчення та нервові сплетіння, тому він особливо чутливий до зовнішніх подразників і найлегше проникає та розсіюється.

Якщо захист неправильний, наприклад, якщо спати ночами з оголеним животом, або молоді люди відкривають пупок, холод може легко проникнути в тіло людини через пупок. Якщо в шлунку застуда, виникнуть гострі болі в животі та діарея. Якщо холод поступово накопичується, це призведе до захворювань сечостатевої системи, таких як хронічний простатит, доброякісна гіперплазія передміхурової залози, імпотенція, або в жінок — дисменорея, нерегулярні менструації, важка аменорея, безпліддя.

Про осінню здорову їжу

Що ж стосується особливостей харчування в сезон Чушу, то тут китайські медики рекомендують включити в денний раціон продукти, які знижують внутрішній жар. Це як екзотичні для Європи білі деревні гриби фулінь (кит. 茯苓), лілія, зерна лотоса, гребінець та медуза, так й більш звичні морська капуста, селера, шпинат, клейкий рис, боби та молочні продукти. Кислі продукти особливо цінні в цей сезон. Це гранати, а також цитрусові: грейпфрут, помело, лимон та пізні сорти груші (з кислинкою). З інших продуктів краще віддати перевагу гарбузу, восковому гарбузу (кит. 冬瓜), качатині, річковій рибі та креветкам, кунжуту, морській капусті. До речі, з початком цього сезону в Китаї заведено зменшувати споживання кавунів і динь. Це підтверджує і китайська приказка «цюгуа хуайду» (кит. 秋瓜坏肚) - «осінні баштанні псують шлунок».

Страва сезону — качка в будь-якому її виконанні: смажена, варена в супах або запечена в солі. Найправильнішим з великої кількості абсолютно різноманітних рецептів вважається качка, фарширована бутонами лілій. Жирна птиця насичує організм і готує його до зими, а бутони лілій — один із продуктів, який, як вважається, дуже корисний для підтримки ослаблених восени легень. Серед інших вкрай корисних для легень продуктів — груша, з якої на Чушу варять компоти, роблять каші, запікають її або їдять просто сирою — теж корисно.

Лілія — чисте серце та легені Лілія, через складені цибулини, «кілька десятків шматочків», як білий лотос, звідси й назва «лілія», також відома як лілія, часник, нічна квітка, важка, атріум, з давніх часів є особливим овочем Китаю. Це поживний і хороший продукт як для ліків, так і для харчових продуктів. Його можна застосовувати в будь-яку пору року, але він більше підходить для їжі восени. Ще в династії Хань був запис про лілії.

Китайська медицина вважає, що лілія солодка, злегка гірка і плоска. Вона може зволожувати легені та полегшувати кашель. Свіжий продукт багатий слизом, який зволожує сухість і очищає тепло. Часто його можна використовувати в традиційній китайській медицині для лікування сухості легенів або кашлю в легенях; може очистити серце, полегшити неприємності, заспокоїти нерви, використати жар після лихоманки, думки, безсоння, сон, депресію, смуток, крик тощо. Згідно з «Трав'яною класикою Шен Нонга», лілія «знищує здуття живота», біль у серці, користь для сечовивідних шляхів й що тонізує ци, плодоніжку та цибулину можна використовувати як ліки.

Сучасна наука вважає, що лілія містить різноманітні алкалоїди, крохмаль, білки, жири та вітаміни В1, В2, С, каротин тощо, що має гарне поживне харчування, особливо після хвороб, слабкості, неврастенії тощо. Свіжі лілії багаті слизом і вітамінами, які корисні для метаболізму клітин шкіри та можуть використовуватися для краси та краси.

Груша — плід ста фруктів Груша, також відома як швидкі фрукти, нефритове молоко тощо. Стародавні називали грушу «фруктовою сіткою», тобто «сіткою сотень плодів». Китай є одним із місць народження роду Груша, а біла груша, піщана груша та осіння груша є рідними для Китаю. Згідно з давніми книгами, такими як Книга Пісень та Ци Мін Яо Шу, історія вирощування груш у Китаї налічує понад 4000 років. Плоди груші багаті цукром, білками, жирами, вуглеводами, органічними кислотами, полівітамінами та мінералами. Їх можна вживати в сирому або вареному вигляді, а також переробляти на сушену грушу, грушу, грушевий сік, грушевий сік, консервовану грушу тощо. Може також використовуватися для виноробства, оцту тощо.

Китайська медицина вважає, що груші солодкі, злегка кислі та прохолодні. «Компендіум Матеріа Медика» зазначає, що груші можуть “керувати легенями та охолоджувати серце, усувати мокротиння та зменшувати вогонь, полегшувати хвору отруту, алкоголізм”, “Матеріа Медика Тонг Суан” каже, що груші - “тепло шести ясних скорбот, знайомих п'яти вісцеральних інь”, Тан Бенцао вважає, що груші - “гарячі та спраглі”.

Груша може стимулювати апетит, сприяти травленню та впливати на діурез, проносний та жарознижувальний засіб, груша також може додавати воду і поживні речовини. Коли восени сухий клімат, люди часто відчувають свербіж шкіри, сухий ніс і рот, а іноді сухий кашель. Вживання однієї або двох груш може полегшити осінню сухість і корисне для здоров'я. Крім того, варені груші допомагають ниркам виводити сечову кислоту і запобігають подагрі, ревматизму та артриту. Вона чинить зволожувальну, протверезну і детоксифікуючу дію. Груші очищають Вогонь горла, радіоведучі та співаки часто їдять варені груші, які можуть збільшити кількість рідини в організмі в роті та відігравати роль зволоження.

Біла редька

Біла редька містить гірчичну олію, амілазу і сиру клітковину, яка сприяє травленню, підвищує апетит, прискорює моторику шлунково-кишкового тракту і полегшує кашель та мокротиння. Теорія традиційної китайської медицини також вважає, що смак солодкий, прохолодний і проникає в легені та шлунок. Це хороша лікувальна дієта і може лікувати або допомагати в лікуванні різних захворювань. Збірник матеріалів Materia Medica називають «найкориснішою людиною в овочах». М'якуш редьки до осені багата, солодка й освіжаюча, а сира їжа корисна для людей з кашлем, фарингітом та хрипотою.

Гарбуз

Гарбуз містить необхідний нам каротин та багатий на вітамін Е, який може зняти симптоми сухості. Гарбуз містить крохмаль, білок, каротин, вітамін В, вітамін С, кальцій, фосфор та інші інгредієнти, багаті поживними речовинами. Гарбуз не тільки має високу харчову цінність, а й володіє терапевтичним ефектом, який не можна ігнорувати. Згідно з «Minnan Materia Medica» містить: гарбуз теплий, солодкий і нетоксичний, потрапляє до селезінки, двох меридіанів шлунка, може зволожувати легені та ци, мокротиння та виділення з гною, дегельмінтизацію та детоксикацію, лікувати кашель та астму, лікувати легені та закрепи, а також сечогінний, косметичний та інші ефекти.

Запись опубликована в рубрике Дао медицины, Малі сезони. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий