Елемент Вода — солоний смак

Згідно системи У-син, на якій базується не тільки китайська традиційна медицина, чотири пори року відповідають суті елементів Дерева, Вогню, Металу та Води. П'ятий елемент, Земля, проходить весь рік. Харчування та стиль життя за п'ятьма елементами допомагає зрозуміти сенс, значення пори року, їх дію на людей та отримати з їхньої зміни користь для здоров'я та благополуччя. Варто згадати, що наш західний календар із його офіційним початком весни, літа, осені та зими не відповідає умовам природи.

Суть елементу Вода проявляється у природі «Великому Інь» зими, яке витісняє Ян, щоб відновився спокій та зникло непотрібне. Зима охороняє головне, що прокидається із новим циклом нового життя. Сила волі, поєднана з дисципліною, харизма з помірністю та мужністю можуть правильно оцінити межі, які слід переступити. Ці здібності людині надає елемент Вода: мудрість, успіх, зовнішнє та внутрішнє багатство – ось його плоди.

Органи елементу Вода — нирки та сечовий міхур. Вони особливо чутливі до холоду, і в холодну пору року повинні захищатися за допомогою поживних, багатих на білки продуктів, та таких, що зігрівають. Раніше взимку кафе, де продавали морозиво, зачинялися. Сьогодні, у вік заморожених продуктів та вітамінів нас й в цю пору року бомбардують морозивом та холодними тропічними фруктами. Холодна погода не береться до уваги. Не дивно, що й секс часто закінчується через п'ять хвилин. Нирки є резервуаром нашої життєвої сили, яка невіддільна від сексуальної енергії. Схильність до бутербродів із сиром та салатів, які через економію часу замінюють варену їжу, погіршує якість життя.

Всі холодні продукти мають фатальний вплив на Ян нирок, якщо споживати їх у великій кількості, особливо білий цукор. Напої, що містять кофеїн, наприклад кока-кола, мають таку ж дію, забираючи силу нирок. Одночасно вони дають збудливий поштовх, який через годину проходить, і тоді потрібна нова порція допінгу. Така звичка може спричинити залежність від кофеїну.

Смак елементу Вода – солоний. Їжа, яка пахне морем, наприклад риба, морепродукти та морські водорості, належить Воді. Усі продукти, оброблені сіллю, такі як соління та все решта, що відбувається з солодкої та солоної води, підпорядковане елементу Вода. Всі бобові продукти, що живлять коріння Інь та Ян нирок, особливо хороші у комбінації з морськими водоростями.

З погляду китайської медицини, солона їжа регулює клітинний обмін та циркуляцію крові, підтримує нормальний метаболізм. Солоний смак стимулює кишкову перистальтику, знімає пухлини, збагачує кров та покращує баланс Інь.

За своїми тепловими властивостями сіль холодна. В надлишку вона має протилежну дію: організм пересихає й твердіє, стає жорстким (багато холоду для води – лід). Через висушувальну дію сіль у надлишку може призводити до нестачі Інь, що, у свою чергу, викликає симптоми порожньої спеки в ділянці нирок, печінки та жовчного міхура, а в циклі управління - і в серці. Надлишок солі має протилежну дію: організм пересихає та твердне, стає жорстким.

Людям, які їдять надто багато солоного, потрібна противага, щоб постійно зволожувати організм. Такою противагою є солодке. У циклі харчування пересихання Інь нирок, спричинене надлишком солі, позначається на печінці та жовчному міхурі. Результатом стають внутрішня напруженість та дратівливість. Солодке знімає напругу, тому харчові звички багатьох людей характеризуються коливаннями між дуже солодким та дуже солоним, наприклад, весь день вони їдять шоколад, а ввечері картопляні чіпси.

Особливі якості солоного смаку:

- Соліне порушує блокаду, оскільки продукт пахне морем, тобто морепродукти, риба та морські водорості. Через таку дію морські водорості у багатьох азіатських країнах застосовуються для профілактики та лікування онкологічних захворювань.

Занадто багато солі - що шкідливо для нирок - людина отримує, якщо часто вживає низькосортний сир, ковбасу та інші готові продукти, оскільки недостатній смак цих продуктів заглушають великою кількістю солі. У надлишку сіль діє жорстко, висушуючи організм. Це призводить до дефіциту Інь нирок, у якому згодом виникає небезпека демінералізації кісток. В азіатських країнах широкого поширення набула звичка регулярно вживати в їжу морські водорості та одночасно уникати споживання молочних продуктів, що перешкоджають забезпеченню кісток кальцієм. Може, в цьому і криється причина того, що в цих країнах рідко страждають на остеопороз (обвапнення кісток).

– Соліний смак спрямовує Ци вниз. Ця дія досягається в лікувальному голодуванні за допомогою глауберової солі. Дія морських водоростей, спрямоване вниз та всередину, призводить до того, що мінерали, якими багаті водорості, осідають у кістках, на відміну від кальцію з молока, що відкладається поза кістками і спричиняє виникнення проблем із суглобами.

Зима — це час холоду, який все сповільнює та спонукає до спокою, щоб можна було оновити сутність для нового циклу. У Китаї використовують рух Ци, спрямований усередину, для регенерації кісток. Для цього, як виняток, регулярно використовують холодну їжу, а саме морські водорості. Вакаме, норі або комру у невеликих кількостях варяться разом з супом та забезпечують організм мінералами.
Густі супи з бобовими продуктами, м'ясні супи, які довго варяться, запіканки й пудинги, компоти з прянощами, що зігрівають, та пікантні страви вранці — ось типові зимові страви.

Тепле дво- або триразове харчування в день створить захист від холоду, підвищить захист організму і збереже ци нирок. Взимку людині потрібно більше білка як м'яса, риби, яєць та бобових продуктів. Підсмажені зерна, коренеплоди та капуста, цибуля-порей, хрін та цибуля, печиво та пряники з такими типовими зимовими прянощами, як гвоздика, ялівець, аніс, кориця, ваніль або гвоздиковий перець, рафінують страви й піклуються про те, щоб зимова кухня приносила радість. Дефіцит руху, який несе із собою холодна пору року, компенсується за допомогою зимових прянощів у чаї, глінтвейні, у різних стравах та пряниках. Іншими словами: їжа взимку може стати зручною та приємною. Але все ж не варто забувати й про необхідність помірного фізичного навантаження.


За книгою Б.Темелі, Б.Требут «Поварена книга п'яти елементів»

Запись опубликована в рубрике Дао медицины. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий