"Три місяці весни мають характеристики «появи та впорядкування». У цей час народжуються небо й земля, розквітають усі сутності-об'єкти. Слід пізно вночі лягати та вдосвіта вставати, широкими кроками ходити по двору, з розпущеним волоссям рухатися плавно. Тим самим сприятимеш зародженню почуттів-волінь. Слід давати життя, а не вбивати. Слід дарувати, а не забирати; хвалити, а не карати. Такий спосіб зміцнення здоров'я відповідає диханню-ци весни. Якщо не поводитимешся відповідно, то пошкодиш печінку, й влітку у тебе з'явиться хворобливий синдром холоду, тому що дихання-ци в організмі буде недостатньо для вирощування".
з давнього медичного "Трактату про внутрішнє Жовтого Імператора Хуан-ді"
Весна, як й
будь-який інший сезон, у давній китайській
медичній традиції поняття широке. Це
не тільки те, що відбувається довкола
нас, але й процеси, що відбуваються в
організмі людини. Щоб адекватно
протистояти кліматичним факторам та
нормально взаємодіяти з навколишнім
середовищем, ми повинні розуміти, як
поводитися відповідно до добових
ритмів та сезонних річних кліматичних
змін. Через урбанізацію
багато змінилося: закриті комфортабельні
приміщення, теплий одяг, універсальний
набір продуктів у магазинах. Це зменшує
вплив природи на людину, але попри
те, що ми живемо комфортно, людство
загалом хворіє більше. Це повʼязано
з тим, що харчування,
поведінка та
спосіб життя не
відповідає
сезону. Як би ми не намагалися відокремитись
від природи, ми все одно її невіддільна
частина.
Тому, відповідно до
традиційної народної китайської
медицини, кожен з нас повинен дотримуватися
законів природи, дотримуючись сезонних
рухів енергій. Підтримувати себе травами,
продуктами, напоями, рухом. І таким чином
уникати впливу патологічних факторів
кожного з сезонів та
використовувати позитивні фактори для
зміцнення свого фізичного, психічного
та ментального здоров'я.
Нагадаю,
що стародавній календар складається з
п'яти сезонів, кожен із яких відповідає
своїй стихії:
весна - стихія Дерево
- зародження ян,
літо – стихія Вогонь
– максимальний ян,
міжсезоння, як
перехідний період від сезону до сезону
- стихія Земля,
осінь - стихія Метал
- зародження інь,
зима – стихія Вода
– максимальний інь.
Не випадково
Китайський новий рік називають Святом
Весни, з приходом якого починається
новий річний цикл. У багатьох стародавніх
культурах весна асоціюється з новим
етапом - часом очищення та оновлення,
яке задає тон на весь рік. Цей період у
системі У-Син належить до елементу
Дерево. Зелені паростки пробиваються
з-під нещодавно змерзлого ґрунту, і на
деревах набухають бруньки,
настає сезон максимальної активності
каналу Печінки.
Цей орган з давніх часів вважається
життєдавцем, один із 5 найголовніших
органів у тілі людини, від здоров'я якого
залежать наш настрій та життєва
активність. Печінка в нашому організмі
– орган альтруїст. Коли організму
потрібна кров, печінка виступає "донором"
та "депо крові", завжди віддаючи
іншим органам стільки крові, скільки
їм потрібно.
Як підтримати свій організм у цей період із погляду традиційної китайської медицини (ТКМ)?
1. Настав час творення у діях та вчинках. Відкиньте егоїстичні наміри, альтруїзм вітається. Віддавайте, але не з позиції користі, а від душі. Весна – час зародження всього живого. Творіть та розпочинайте нове, це стосується всього: починань, мрій, ідей та справ.
2. Все життєствердне піде на користь, а негатив принесе лише руйнування. Тому навесні вкрай небезпечно дратуватися, гніватися, злитися, ображатися - це особливо негативно позначатиметься як на фізичному, так і на емоційному здоров'ї. Бажано дотримуватись чистоти думок. У Китаї печінку називають королевою емоцій. Від того, наскільки здорова печінка, залежить, як ви дивитеся на світ, що відчуваєте, як поводитесь.
3. Весна, як і Осінь - це перехідний сезон, в якому відбувається глобальна зміна енергій. Максимально розвинений та накопичений за зиму Інь народжує Ян. Це точка переходу та трансформації відповідно до класичної схеми породження та взаємоперетворення Інь та Ян. Саме тоді янська енергія мінімальна, а іньська максимальна. Зараз важливо максимально зберігати Ян.
Рекомендується лягати спати та прокидатися раніше: о 21 - 22 вечора й вставати з 5 до 7 ранку. У такий спосіб накопичуватиметься Ян й народжуватимуться позитивні емоції та бажання. При пробудженні не робіть різких рухів, втім як й протягом усього сезону.
4. Сонце встає на Сході, і новий річний цикл починається на Сході - це місце народження всього. Стародавні казали, що схід народжує вітер, який ми дізнаємось за відчуттями. Вітер народжує дерево елемент. Дерево породжує кислий смак, а кислий смак народжує печінку. Печінка народжує сухожилля та зв'язки. Сухожилля та зв'язки народжують серце. Так, космогонічно з погляду китайської натурфілософії та медицини, зароджуються елементи, що відповідають сезону Весна.
З кінцем міжсезоння енергія елемента Вітер стає максимальною. А Вітер є найсильнішим патогенним фактором. І крім простудних захворювань, неврологічні та захворювання психічного характеру, так чи інакше, пов'язані з негативним переважанням елемента Вітер в організмі людини. Тому у вітряну погоду навесні важливо залишатися вдома або в приміщенні, уникати протягів і не сидіти під кондиціонером.
Навесні
часто коли
починає пригрівати сонечко люди починають
знімати з себе теплий одяг. Погода в
цей період
швидко змінюється, чому сприяє поява
вітру. Печінка не любить вітрів, які
можуть принести застуди. Найвразливіше
місце для проникнення вітру - це
шийно-коміркова зона (зона вітру). Тому
навіть якщо ви легше одягнулися, то
область шиї (особливо позаду) обов'язково
закрийте шарфом. Можна підібрати гарний
шарф синього (вода живить дерево по
У-Сін) або зеленого кольору. Ви виглядатимете
по-весняному елегантно і
збережете здоров'я.
5.
За китайською традицією у всесвіті є
три основні складові світобудови:
небесна, людська та земна. Людина
знаходиться між небом та землею. З точки
зору елемента Дерева, Весною дух на небі
виявляє себе у вигляді вітру, на землі
у вигляді дерева, а в людському організмі
у вигляді сухожиль і зв'язок, а Ци
відповідно до традиційної китайської
медицини рухається сухожиллями та
фасціями.
Тому саме Весною можна досягти максимальних
результатів для свого здоров'я при
заняттях йогою або цигун. Так ми робимо
свій організм сильнішим, витривалішим
та
гнучкішим, наповнюємо його енергією,
покращуємо якість
та подовжуємо
наше
життя.
Рухи
всіх вправ цього сезону мають бути
спрямовані на розтягування, відрізнятися
плавністю та розміреністю. Навесні вже
час починати збільшувати фізичні
навантаження після тривалого зимового
періоду тиші та спокою. Враховуючи всі
рекомендації, обов'язково знаходите
час й
для прогулянок
на свіжому повітрі.
6.
Рекомендується обмежити свій час за
комп'ютером та
в соціальних мережах, й
приділити
більше уваги
якісному сну та відпочинку. Це допоможе
відновити енергію та підготувати
організм до нового циклу життя навесні.
7. "Ми те, що ми їмо". Поговоримо про основні принципи сезонного харчування у весняний період.
Сезону весна відповідає функціональна система Печінка та Жовчний міхур. А Печені з продуктів відповідають: зі злакових – пшениця, з м'яса – курка, а зі смаків – кислий.
Печінка навесні перебуває у надлишку, тому цього сезону не варто вживати кисле. Крім кислого смаку, у цей період виключається також терпкий смак (чорний чай, хурма, волоські горіхи).
Зараз необхідно вживати смак протилежного сезону - Осені, що контролює печінку за системою взаємодії елементів У-Сін, якому відповідає гострий смак. Він сприятливий тому, що патогенна вологість, що накопичилася за зиму, через яку навесні багато застуд, буде гострим смаком подолана, зруйнована та виведена. Тому з овочів для весни сприятлива зелена цибуля. Вона з'являється на грядках однією з перших, та її часто вирощують на підвіконнях навесні. З інших смаків цей сезон сприятливі не надмірно солодкий та гіркий.
Слід враховувати не тільки смак, а й колір продуктів. У ТКМ колір печінки – зелений, тому для зміцнення цього органу добре підійдуть зелені листові овочі та фрукти: зелена цибуля, зелені яблука, зелений горошок, зелена гречка, кабачки тощо.
Для нормальної роботи печінки у щоденному раціоні має бути достатня кількість білка. Потреба у білку у всіх людей різна, але середня рекомендована норма – близько 100 грамів на день. Бажано включати в раціон білки тваринного та рослинного походження. Різноманітна їжа з невеликою кількістю жиру, вживана відразу ж після приготування, чинить на печінку очищувальну дію.
Окремо про пшеницю. Вона входить у канал Печінки, охолоджує, живить та заспокоює її, чудово живить Інь та заспокоює Жар Печінки. Тому всім у кого Печінка збуджена (збуджена майже у всіх "білих" людей), а також у тих, у кого в надлишку Жар або Пустота Інь треба їсти вироби з пшениці. Це один з найголовніших харчових продуктів, тому недарма багато людей люблять солодку випічку та млинці.
З м'яса найбільше підходить сезону — курка. Це м'ясо прохолодне, живить інь та охолоджує Печінку. Тому можемо зробити висновок, що найкраща страва для весни - куряча локшина. Їжте її разів зо два на тиждень та будете здорові.
Добре їсти у весняний період більше сухої їжі. Це пов'язано з необхідністю зменшити в організмі надлишок зимового холоду та вологості накопичених за зиму. Приклад сухої їжі можуть бути каші. Крупи в цей час всі торішні або пізніших врожаїв, то вони мають сильну властивість сухості. Навесні, особливо, корисні різноманітні каші з пшениці, пшона та рису.
Корисне сухе м'ясо різного типу: шинка, бастурма та інші сорти. Але воно має бути без консервантів.
З сухофруктів: хурма, інжир, родзинки.
З трав корисні ті, які усувають застій ци в Печені: цикорій, ромашка, кінза і коли з'являться кульбаба, кропива.
Не рекомендується їсти навесні:
- соління, а також овочі, які квітнуть жовтим: огірки, помідори, кабачки, гарбуз, редька (в цей сезон вони стимулюватимуть накопичення патогенної вологості).
- кролика. У стародавніх медичних трактатах написано, що вживання цього м'яса порушуватиме роботу серця.
- морепродукти.
- гречку (вона холодна та живить інь, а так само народжує вітер) та курячі яйця (надмірно янські для цього сезону, особливо перепелині). Вживання цих продуктів буде призводити до застою енергії в організмі.
- те, що погано впливає на печінку: алкоголь, вплив хімічних речовин, гідрований жир та інші неякісні жири, надмірне споживання цукру та ліків.
- сирий часник (з гострих продуктів) , він народжуватиме сильний Жар у Печінці та порушуватиме циркуляцію ци в ній. Варений часник їсти можна (поповнює інь).
- вживати їжу без почуття голоду, але також не можна доводити себе до почуття гострого голоду, бо гострий голод - це завжди сильне спалювання Інь.
Рекомендовано їсти помірно та перед вживанням підігрівати їжу (не їсти холодну їжу).
! Користуючись системою сезонного харчування варто враховувати, що ці поради для здорових людей, тому завжди перевагою сезонному споживанню їжи є харчування за вашим синдромом або за рекомендаціями лікаря. Це означає, що навіть якщо по сезону вкрай сприятливо вживати продукти з гострим смаком, а у вас є хвороби Жару. Наприклад, гастрит, алергія, герпес, невралгія різного роду, головний біль, запальні процеси, то гострий смак вам прямо протипоказаний, хоч би як він був хороший по сезону.
Підсумуємо цитатою з «Трактату про внутрішнє Жовтого Імператора Хуан-ді»:
“ Схід народжує вітер, вітер народжує дерево, дерево народжує кислий смак, а кислий смак народжує печінку. Печінка народжує сухожилля, сухожилля народжують серце, а печінка керує очима. Якщо розглядати ци (ієрархічні ряди) з погляду небесного рівня, то вони являють собою магію-сюань. З точки зору людського рівня буття - це шлях-Дао, а з точки зору земного рівня - це трансформації-хуа. Трансформації породжують п'ять смаків, шлях-Дао породжує знання-мудрість, а магія-сюань породжує духовне-шень ( можна також трактувати як дива..) Дух-шень на небесному рівні перетворюється на вітер, на землі він представляє стихію дерева, а в людському організмі — це сухожилля. З органів-цзан це буде печінка. З кольорів це буде синій колір. Зі звуків звукоряду — це буде звук цзюе. З модуляцій голосу — це буде видих. З рухів — це стиск руки. З отворів тіла — це очі. Зі смаків — це кислий смак. З емоцій —це роздратування. Роздратування руйнує печінку, а прикрість долає роздратування. Вітер руйнує сухожилля, а сухість долає вітер. Кислий смак руйнує сухожилля, а гострий смак долає кислий.»
Будьте здорові та в гарному настрої незалежно від пори року!