Настає сезон 小雪 Сяосюе - «Малі сніги» - двадцятий із 24 сезонів китайського календаря та другий із зимових сезонів, назва якого прямо відображає стан опадів. Зазвичай в останній декаді листопада починаються снігопади. Опади поки що незначні, і температура не дуже низька, хоча вже дмуть холодні північні вітри. Перший сніг наполегливо нагадує про наближення зими, необхідність утеплити житло й продумати захист від морозу.
Що ж рекомендує традиційна китайська медицина на кінець листопада — початок грудня?
Традиційна китайська медицина дає поради щодо підтримання здоров'я, орієнтуючись на зміну ситуації зі зміною загальної енергетики в навколишній природі. Вона вчить нас: «Тисяча лих має не більше трьох причин». Це означає, що всі чинники хвороби можна віднести до однієї з трьох категорій: внутрішні, зовнішні або — ні внутрішнього, ні зовнішнього характеру. До внутрішніх чинників належать емоційні порушення, до зовнішніх — зовнішні патогенні чинники (наприклад: холод, вітер). І третя категорія — це неправильне харчування і перевтома.
У «Хуанді ней цзін» (класичний твір традиційної китайської медицини 黄帝内经, Канон Жовтого імператора про внутрішнє) сказано: «... перебування в стані безтурботності, скромності бажань та порожнечі небуття забезпечать безперешкодний рух життєвої Ці, збереження квінтесенції Цзін і життєвого духу Шень усередині організму. Звідки ж узятися хворобам? Коли людина перебуває в стані умиротворення і спокою, її шкірні пори закриті й непроникні. У цьому разі навіть сильний вітер і жорстока отрута не зможуть завдати шкоди організму». Існує й такий вислів: «Спокій призводить до довголіття, а запальність — до передчасної кончини».
Як же боротися з емоційними порушеннями?
Лікар У Шансянь (吴尚先, 1806-1886 рр.) говорив: «У разі хвороб, спричинених емоційними факторами, слід милуватися квітами, щоб розвіяти тугу, слухати музику, щоб вигнати печаль. Це краще, ніж приймати ліки». Узимку особливо важливим є уважне ставлення до здоров'я, бо в холодні зимові місяці вся природа занурюється в сон: зменшується кількість сонячного світла й тепла — енергії Ян, яка поступається місцем холоду й темряві — Інь. Організм відчуває нестачу янської енергії, через це легко виникають хвороби.
Регулюємо потоки енергії
З погляду китайської медицини, в періоди Лідун та Сяосюе в природі відбувається така зміна енергетичного балансу: енергія «ян» убуває, а енергія «інь» поступово зростає до максимуму. Ця зміна відбивається на самопочутті людини, організм якої реагує на рух зовнішніх і внутрішніх енергетичних потоків. До речі, такі часті й нелюбі нами осінні застуди теж стають причиною значної витрати енергії «ян». Таким чином, щоб відновити рівновагу, в листопаді слід кинути всі сили на збереження та навіть підвищення енергії «ян» у власному організмі.
Спосіб життя в листопаді
Для відновлення енергетичної рівноваги традиційна китайська медицина рекомендує в листопаді рано лягати спати й рано вставати. Перед сном буде корисним кілька хвилин потримати ноги в гарячій воді, а потім енергійно помасажувати підошви. Це допоможе не просто зігрітися, а й запобігти застуді та навіть зміцнити функції нирок. Крім того, теплі ножні ванночки перед сном — чудовий засіб, щоб зняти втому, поліпшити сон та уповільнити старіння організму.
Велике значення в справі зміцнення здоров'я китайська медицина надає сонцю, яке своєю енергетикою «ян» дарує природі та людині світло і тепло. Вважається, що якщо часто бувати на сонці, то рівень енергії «ян» у людському організмі підвищується.
Похмура і холодна погода негативно впливає на настрій, погіршуючи самопочуття людей, схильних до меланхолії. Ось чому в похмурі дні важливо вміло регулювати свій настрій. Тіло й дух пов'язані нерозривно, тому не слід впадати в зневіру, навіть якщо за вікном похмуре небо та сльота. Тривалий меланхолійний настрій сприяє розвитку дратівливості та енергетичного дисбалансу, який легко призводить до виникнення хвороб.
Зміна настрою допустима і не впливає на самопочуття у звичайних умовах. До захворювань та порушень функцій організму призводить лише тривале й стійке роздратування і розлад. За даними сучасної західної та традиційної китайської медицини людям, схильним до меланхолії, корисно вчасно піклуватися про свій настрій, підтримувати оптимізм, стримувати надмірний прояв як гніву, так і радості. Тільки той, хто не впадає в крайнощі, залишається непереможним.
Здоров'я полягає в гармонії. Зберігайте спокійний та добродушний настрій. Слухайте приємну музику. Висипайтеся: якщо є можливість, лягайте спати раніше, вставайте пізніше. Здійснюйте прогулянки на відкритому повітрі. Активно спілкуйтеся з людьми, розвивайте свої захоплення. Усе це сприяє підтримці здоров'я. Вам допоможуть позитивне мислення і наміри, знання, режим дня й харчування за сезоном, практика вдячності, цигун.
Одягайтеся відповідно до погоди. Тримайте в теплі органи малого таза, оскільки, згідно з китайською медициною, взимку найбільш вразливі нирки, сечовий міхур і кістки. У разі переохолодження найлегше застудити саме їх. Канал (меридіан) нирок проходить по нижніх кінцівках і відкривається у вуха. Рекомендується тримати в теплі нижню частину тіла, особливо поперек, коліна та п'яти. Ноги повністю мають бути в теплі й вуха мають бути прикриті теплою шапкою.
Важливе значення має й харчування. Знаменитий лікар Сунь Симяо (孙思邈, 581-682 рр.) писав: «Раціональне харчування сприяє вигнанню патогенної Ци та заспокоєнню внутрішніх органів, приносить радість життєвому духу Шень, прояснює волю, тим самим допомагаючи Ци та крові».
Харчуємося правильно
Холодна осіння погода впливає на обмін речовин в організмі людини. З періоду Лідун прискорюється розпад протеїну, жирів і вуглеводів, які слугують джерелом енергії. Це, з одного боку, збільшує здатність людини до захисту від холоду, а з іншого боку, тягне за собою значну втрату енергії.
Що стосується харчування, то тут допоможуть страви з так званих теплих продуктів: фініки, волоські горіхи, червоне м'ясо та імбир. Крім того, пізньої осені можна збільшити споживання перцю, щоб стимулювати кровообіг та поліпшити апетит.
Практично ідеальною стравою для листопада стане каша, приготована з найрізноманітніших круп. Каша з пшениці допомагає зміцнити серце й усунути занепокоєння, каша з рису й кунжутного насіння зміцнює «інь»-енергію й заповнює загальну енергію «цзин». Каша з рису з редькою стимулює травлення та усуває емоційну байдужість, ну а каша з рису з грибом фулін допомагає зміцнити функцію селезінки й шлунка.
З раціону потрібно виключити сирі та холодні продукти та налягти на продукти чорного кольору: чорне насіння кунжуту, деревний гриб муер, чорні соєві боби. Вони не тільки зміцнюють енергію «ци» в нирках, а й захищають організм від холоду. З цим же завданням відмінно впораються каштани та волоські горіхи, які можна додавати в ту ж кашу. Овочі темно-зеленого кольору, як-от шпинат, листя селери, зелена цибуля, фрукти — ківі, різні цитрусові, зокрема й цитрусові гібриди, устриця, тофу, а також горіхи й бобові допоможуть послабити депресію, тому що в них міститься фолієва кислота.
Виходячи з принципу «зміцнення інь-енергії восени й узимку, зміцнення нирок узимку», у зимовий період ми маємо розумно збільшити споживання морських продуктів, які допомагають зміцнити й поповнити «інь»-енергію. Рекомендується вживати в їжу баранину, яловичину, курятину та ін. теплі харчові продукти. Горіхи кеш'ю, ямс китайський, каштан, гінкго дволопатеве — продукти, корисні для нирок.
Також не можна забувати про продукти, багаті вітамінами групи В, це — цілозернові сорти хліба, печінка, риба, яйця, молочна продукція, фрукти та зелень. Вчені рекомендують використовувати борошняні вироби та легкі закуски як антидепресанти.
Прискорити метаболізм, знизити в'язкість крові допоможе випита вранці натщесерце склянка теплої води. Ця склянка води також допоможе знизити ризик появи серцево-судинних і цереброваскулярних захворювань.
Час від часу воду можна замінювати на відвари та настої. Так, медовий настій зволожує і виводить токсини, відвар дайкона знижує жар, прибирає запалення, є домашнім сечогінним засобом, який допомагає знижувати підвищений артеріальний тиск, відвар груші зволожує легені та зупиняє кашель...
Особливо під час сезону Сяосюе рекомендуються банани та шпинат. За традиційною китайською медициною, банани зволожують легені, зупиняють кашель, зволожують кишківник, мають проносну дію, усувають відчуття жару і виводять токсини. Банани, завдяки ендорфінам, що містяться в них, — гормонам щастя, — можуть заспокоїти нервову систему і доставити радість людям, а шпинат — покращує настрій.
Традиції
Після перших невеликих снігопадів у більшості регіонів Китаю різко падає вологість повітря, тому цей сезон вважається ідеальним для того, щоб в'ялити м'ясо і рибу. Саме в цей час у провінції Хунань починається заготівля знаменитої на всю Піднебесну лажоу (腊肉) - в'яленої свинини, яку іноземці також називають «китайським беконом».
Сезонною стравою Малих снігів вважаються циба (糍粑) - коржі з клейкого рису, які раніше використовувалися як жертовна їжа, а пізніше стали улюбленою в народі зимовою закускою. Окрема розвага для селян — сам процес приготування цих коржів. Щоб зробити тісто, варений клейкий рис відбивають у діжці великими дерев'яними молотками. Удари мають бути сильними та швидкими, тому на приготування тіста зазвичай споряджається пара найспритніших мужичків, для яких старанне биття рису — справжня потіха.
На півночі Китаю — особливо в Пекіні — з Малими снігами настає сезон «китайського самовара». Північна версія цієї страви називається шуань янжоу (
涮羊肉
, буквально - «ошпарена баранина»). Вона являє собою найтонші пелюстки баранини, які відварюють у легкому овочевому бульйоні з цибулі-порею, імбиру і кунжуту. Скибочки м'яса готуються дуже швидко — буквально за десять-п'ятнадцять секунд. Утім, якщо їх залишити в бульйоні надовго — вони не задубіють, залишаючись м'якими й ароматними.
Готують цю страву в мідному чані з вертикально розташованою посередині трубою, в яку закладають вугілля, що горить, — звідси та пішла назва «самовар». Кажуть, що цю страву було винайдено в XIII столітті як похідну страву для монгольського хана Хубілая, засновника китайської династії Юань. Вона міцно закріпилася в імператорській кухні та подавалася владиці Піднебесної і його наложницям починаючи з Малих снігів щодня протягом трьох місяців. Аж до XIX століття простолюдинам воно було невідоме, доти, доки один з пекінських рестораторів не виманив рецепт в одного з євнухів за хабар. Відтоді шуань янжоу пішла в народ, і так прижилася в Пекіні, що сьогодні вважається невіддільною частиною столичної кухні. У багатьох китайських джерелах для сезону «Сяосюе» рекомендовано таку страву:
Смажена селера з грибами (芹菜炒香菇)
Склад:
Селера черешкова - 400 г.
Гриб сянгу (шиїтаке) - 50 г сушених грибів.
Сіль, крохмаль, соєвий соус, оцет, глутамат натрію — на смак.
Рослинна олія.
Селеру нарізати шматочками по 2 см завдовжки, перемішати із сіллю, через 10 хвилин промити у воді, осушити. Сушені гриби замочити в окропі до розм'якшення, після чого нарізати скибочками. Змішати в чашці оцет, глутамат натрію і крохмаль, додати в чашку 50 мл холодної води, розмішати. У розпеченій олії обсмажити селеру. Після 3 хвилин смаження додати гриби, через деякий час — трохи соєвого соусу, потім влити знову добре перемішаний крохмальний розчин із чашки. Зняти сковороду з вогню. Страва готова. Вживати її слід із вареним рисом.
Якщо Ви не володієте традиційними способами смаження китайської кулінарії, тривалість обсмажування можна трохи збільшити.
За уявленнями китайської медицини, селера має такі функції, як заспокоєння печінки, вигнання вітру й вогкості, тобто ефективна за синдромів спалаху вогню печінки, гіперактивності Ян печінки, активації вітру печінки, тісно пов'язаними з емоційними порушеннями. Вживання грибів сянгу (шиїтаке) сприяє поповненню життєвої Ци, зміцненню організму, розчиненню флегми та нормалізації циркуляції Ци.
Вважається, що, оскільки в холодну погоду повітря в приміщеннях сухе, це призводить до сухості носової та ротової порожнин. Щоб запобігти появі неприємної сухості, рекомендується вживати в їжу гарячі супи з капусти, шпинату, баранини та тофу, а також солоні та мариновані овочі.
Дуже корисна для організму в період «Малих снігів» і редька лоба. Залежно від сорту, форма і колір коренеплодів сильно варіюють. Лоба може бути круглою і подовженою, білою, зеленою, різних відтінків червоного кольору аж до фіолетового. Колір м'якоті теж різний — білий, зеленуватий, червоний. Через дуже низький вміст редькової олії у лоби відсутній гірко-гострий присмак, м'якуш дуже ніжний й на смак дуже схожа на всім знайому редиску. Подають лобу в Китаї обсмаженою, солоною або маринованою, додають у супи.
Варто згадати й про вплив цього сезону на агрокультури та сільське господарство в Китаї. З приходом «Малих снігів» фермери активно готуються до зими, завершуючи збирання врожаю та готуючи поля до холодів. У деяких регіонах Китаю цей час підходить для посадки певних культур, які найкраще ростуть у холодну пору року, наприклад, зимового часнику або певних сортів зелені.
Література та мистецтво Китаю також відображають тему Сяосюе. У цей період створюють численні твори, що оспівують красу зимового пейзажу і відображають меланхолію і замисленість, пов'язані з короткими днями та довгими ночами. Поети та художники часто використовують образи «Малих снігів» для вираження глибоких емоційних станів і роздумів про життя.
В освіті та вихованні дітей Сяосюе також посідає важливе місце. У школах і в сім'ях приділяється увага навчанню дітей поваги до природи та розуміння її циклів. Діти вчаться цінувати красу кожного сезону і розуміти, як важливо гармонійно поєднувати традиції із сучасним життям.
Спорт, але без фанатизму
Ну й остання за порядком, але не за значенням порада традиційної китайської медицини на листопад: не забувайте про заняття спортом.
Взимку холодно та й погода часто буває погана, тому люди мимоволі обмежують рухову активність, деякі навіть зовсім кидають займатися спортом. Насправді в таку холодну погоду треба продовжувати заняття, щоб стимулювати кровообіг, підвищити здатність протистояти холоду та запобігти хворобам. Але слід пам'ятати, що не можна займатися спортом на великому вітрі або на подвір'ї в дуже морозну погоду. Для оздоровлення в листопаді найкраще підійдуть настільний теніс, плавання, йога або гімнастика тайцзицюань.
Отже, дотримуючись режиму дня та рекомендацій щодо харчування, постараємося зберігати загальний оптимістичний настрій, уникаючи внутрішнього емоційного дисбалансу: стримувати надмірну радість або гнів, частіше слухати приємну музику, активно спілкуватися із симпатичними нам людьми, час від часу дозволяти собі розваги, присвячувати час тому, що нам особливо цікаве, намагаючись стимулювати відчуття радості буття й цікавість до життя.
Наприкінці листопада настав час починати активну підготовку до настання Нового року, щоб майбутній рік приніс матеріальний достаток і достаток, а Ви опинилися в позитивному потоці подій!