Сезон Сяошу

У найспекотнішу пору року, в липні, є два сонячних періоди: Сяошу та Дашу, які означають початок й пік спекотної погоди.

Сяошу (Мала жара) - це одинадцятий із 24 малих сезонів і п'ятий малий сезон літа, зазвичай він розпочинається 7 або 8 липня кожного року, коли сонце досягає 105° Жовтої річки.

Дашу (Велика жара) - це останній сонячний період літа, з 22 до 24 липня, коли сонце досягає 120° Жовтої річки.

"Сяошу" (Мала спека) - "шу" означає "спека", "сяошу", відповідно, відображає ступінь спеки в літній період. Цей сезон ще називають літнім святом спеки. У людей є приказка: "Мала жара - приготована на пару та варена". Протягом усього сезону температура повітря неухильно підвищується, щоб досягти свого річного максимуму в наступний сезон китайського сільськогосподарського календаря — у сезон "Дашу" ("Велика жара"). Це найгарячіша і найбільш чоловіча стадія року. Стародавні говорили, що "Маленька жара не надто спекотна, а Велика жара дуже спекотна".

Народні прикмети та звичаї сезону "Сяошу"

Під час сезону "Сяошу" китайці зазвичай просушують на сонці свій зимовий одяг та постільну білизну. Окрема тема — просушування подушок, яке також обов'язково треба робити хоча б раз на рік. Мікроскопічний постільний кліщ не струшується механічно, треба "просмажити" речі на сонці. Може тому подібне просушування є звичайною сезонною дією в Китаї, де спека сягає 30-ти градусів. Цей та наступний сезони підходять для цього якнайкраще.

Для "Сяошу" характерна підвищена активність світлячків. Скрізь, де є луки, миготять світлячки, що нагадують зоряне небо, яке спустилося на землю.

У цей сезон китайці також розважають себе милуванням лотосами, які починають квітнути якраз в цей період. Як у стародавньому, так і в сучасному Китаї, квіти та деякі види рослин є символами тих чи інших якостей людини. Лотос символізує чистоту, мир, родючість, довголіття, здоров'я, честь та везіння. З давніх часів цією квіткою милуються і захоплюються, їй поклоняються як божественному символу. Лотос для китайців — це символ чистоти й досконалості. Коли коріння цієї рослини перебуває в каламутному мулі, гнучкі стебла через товщу води прагнуть до світла, а прекрасний бутон і сама квітка завжди звернені до сонця.

"Три очікування" та "Три скарби"

Кожен сонячний сезон має п'ятнадцять днів. Стародавні підсумували досвід із практики й розділили п'ятнадцять днів на три етапи — так звані "Три очікування".

Вень Фенчжи — очікування теплого вітру: погода почала входити в найспекотнішу стадію року, і час прохолодних днів минув. Тому всі вітри несуть спеку, яка дуже шкідлива для тіла.

Ю Цзюйю — очікування тіні: у сонячну погоду, покинувши поле, прямують у кут двору в пошуках тіні, щоб уникнути літньої спеки.

Ін Шичжень — очікування орла: орел злітає дедалі вище й рухається в прохолодному повітрі, тому що температура землі занадто висока. Багато народних звичаїв пов'язані із землеробством.

У стародавніх людей не було холодильного обладнання і задушливі спекотні дні були дуже важкі, тому деякі звичаї були присвячені традиційному сезонному харчуванню. У багатьох районах Китаю існував звичай нової літньої їжі та поклоніння предкам. Люди готували страви зі свіжозібраного рису, поклонялись Богу п'яти основних продовольчих культур та своїм предкам, молились про сприятливу погоду для врожаю.

Нові рис і пшеницю мололи в порошок і готували варену або смажену локшину та пельмені різних видів. Цю їжу приносили в жертву духам і предкам, благословляючи гарну погоду.

"Три скарби" Сяошу: астрагал, корінь лотоса, паростки зеленої квасолі

Scutellaria або Astragalus sinensis - маленький літній жовтий женьшень, з нього зроблені майже всі класичні страви по всій країні. Astragalus sinensis, що росте в багнюці водного берега, найпоживніший та найсмачніший. Астрагал живить ци, тонізує печінку й селезінку, має високий вміст білка, заліза, а також містить безліч мінералів та вітамінів. Він може знизити концентрацію холестерину в крові, запобігти серцево-судинним захворюванням, спричиненим артеріосклерозом, а також гарно вплинути на діарею, спричинену їжею. Смажити із зеленою цибулею та з часниковою олією, просто і зручно, підходить як молодим, так і літнім.

Другий великий скарб — корінь лотоса в харчуванні під час літньої спеки. Коли повітря сухе та води недостатньо, корінь лотоса можна використовувати для охолодження крові, живлення інь і очищення від спеки. Є хорошим інгредієнтом для живлення селезінки та шлунка. Крім того, він також є корисною їжею для людей з високим кров'яним тиском, захворюваннями печінки, втратою апетиту, залізодефіцитною анемією та недоїданням.

Третій великий скарб літньої спеки — паростки зеленої квасолі. У спекотне літо страву з паростками зеленої квасолі можна використовувати для детоксикації та сечогінного осушення. Водночас паростки бобів мунг мають низьку калорійність, а вміст води та целюлози високий, що може сприяти випорожненням і чинити проносну дію. Це визнано як літній продукт для схуднення і корисний овоч для пацієнтів із закрепами, для раку стравоходу і шлунка. Для пацієнтів з раком прямої кишки також мають хорошу терапевтичну цінність.

Хоча їстівна цінність паростків бобів мунг висока, це досить дорого. Не просто видаляйте шкіру бобів мунг. Ви маєте знати, що цей шар непримітної шкіри бобів мунг має сильніший детоксифікуючий ефект, ніж самі боби. Крім того, паростки бобів холодні, і надмірне споживання їх у їжу може легко пошкодити шлунок. Однак під час приготування їжі з невеликою кількістю імбиру або перцю, або з петрушкою, можна нейтралізувати холод квасолі.

Корисні рекомендації для підтримання здоров'я та харчування в сезон "Сяошу"

За уявленнями китайської медицини, літо співвідноситься з елементом Вогонь, патогенним жаром, серцем. Оскільки "серце зберігає життєвий дух Шень", у період літньої спеки нерідкі загострення психічних розладів і теплові удари. Крім того, "серце керує потом". Всі ми рясно потіємо. Це спричиняє виснаження рідин організму, з'являються сильна спрага, сухість губ і язика, сечовипускання невеликими порціями темної сечі, закрепи.

Разом із виснаженням рідин відбувається й виснаження Ци, що проявляється в нестачі повітря, небажанні розмовляти, слабкості, стомлюваності та інших симптомах нестачі Ци. Загалом, під час літньої спеки організм відчуває підвищену емоційну та фізичну втому. Слід підтримувати гарний настрій, дотримуючись правила "берегти "ян" влітку й восени".

Насамперед необхідно прагнути до досягнення особливого емоційного стану "умиротворення", уникати сильних стресів та розладів, надмірних веселощів. Пам'ятайте, "серце ушкоджується радістю", а надмірна радість може спричинити розсіювання Ци серця. Гучні розважальні заходи влітку навряд чи допоможуть серцю справлятися з впливом кліматичних чинників, а врешті-решт, після вельми короткочасного емоційного піднесення, призведуть лише до ще більшої втоми — як емоційної, так і фізичної.

Відповідно до принципу "живлення енергії ян навесні та влітку" в цю пору року можна пізно лягати спати й рано вставати, зберігати веселий настрій та пригнічувати гнів, щоб енергія ян виходила з тіла. Цьому сприяє заняття плаванням, насолода музикою, особливо мелодійною з легким ритмом і тональністю. Усе це може виявитися позитивним стимулом для поліпшення роботи головного мозку та функціональної системи, забезпечуючи нормальну діяльність органів, стабільний кровообіг, підвищуючи секрецію травних соків, стимулюючи самовдосконалення людини.

У практиці охорони здоров'я та медичного лікування китайської медицини є принцип "лікувати зимові хвороби влітку", до них відносяться хронічні захворювання зимового періоду: хронічний бронхіт, емфізема, бронхіт, алергічний риніт, ревматизм, артритичний синдром тощо. Сезон "Сяошу" є найкращим часом для лікування. Лікарні країни проводять лікування "небесної спеки" в період між "Сяошу" та "Дашу". Ефективність цього методу лікування зберігається протягом кількох років.

У сезон "Сяошу" через спекотну погоду люди втрачають апетит, тож потрібно обрати легку й ароматну їжу, адже нежирне легше засвоюється, а ароматне стимулює апетит. Тонізуючи організм, така їжа сприяє виведенню з тіла енергії ян, що разом із регулюванням настрою допоможе віднайти баланс із літніми умовами. Для підтримки сил у літній період китайська медицина настійно рекомендує невеликий післяобідній відпочинок. За можливості не нехтуйте цими рекомендаціями.

Харчування під час сезону Малої жари

1. Качині яйця. Вживання в їжу яєць дає змогу людям не втрачати вагу влітку, а також має сильну енергію. У качиних яйцях є кальцій, залізо та інші неорганічні солі. Вони є найкращим вибором для кальцію та заліза влітку.

2. Насіння лотоса для зміцнення серця. Влітку серце найуразливіше, у спеку легко дратуватися і сумувати, а також легко заподіяти біль. Хоча ядро насіння лотоса гірке, воно може бути чистим серцевим вогнем, це найкращий продукт для живлення серця та заспокоєння нервів, а також для зміцнення шлунка.

3. Кров восьминога — природний таурин, живить кров та ци, лікує мокротиння і набряки. Вона багата білком, мінералами та іншими поживними речовинами, а також багата антивтомою, омолоджувальною дією і може продовжити життя людини. Це їстівне для більшості людей, особливо для людей зі слабкою статурою, недостатньою кількістю крові та недоїданням.

4. Листя салату. Салат містить велику кількість рослинної клітковини, може сприяти перистальтиці шлунково-кишкового тракту, може лікувати закрепи, є одним із найкращих овочів для пацієнтів з анемією.

5. Солом'яні гриби. У солом'яних грибах людське тіло отримує вісім незамінних амінокислот з високим вмістом, що становить 38,2% від загальної кількості амінокислот, які можуть інгібувати ріст ракових клітин, особливо для лікування пухлин травного тракту, і можуть підвищити життєздатність печінки та нирок.

6. Горох очистить кишківник. Горох багатий різними поживними речовинами, необхідними організму людини, особливо високоякісним білком, який може підвищити опірність організму хворобам і здатність до відновлення. Сира клітковина, на яку багатий горох, може сприяти перистальтиці товстої кишки, зберігати випорожнення гладеньким та відігравати роль в очищенні товстої кишки.

7. Баклажани проти старіння. Літо — велика втрата для людського організму, в той час, як баклажани містять вітамін Е, який запобігає кровотечі та має омолоджувальні функції. Вживання в їжу баклажанів часто затримує старіння. Баклажан — один із небагатьох пурпурних овочів, він багатий на вітамін Е та вітамін Р у своїй пурпуровій шкірці, яку не можна замінити іншими овочами.

8. Мед, містить багато вуглеводів, багатий на кальцій, фосфор, залізо та полівітаміни, а також харчові волокна, має функції видалення жару. Мед можна їсти за бажанням, він заспокоює і допомагає спати, що може вилікувати дефіцит крові та безсоння.

9. Лікувальний чай

Як пити чай у розпал літа? У спекотну погоду через пітливість тіло легко втрачає воду, що змушує поповнювати її запас. Деякі люди кажуть: "Сяошу, настав час пити холодний білий чай!", кладуть чай у холодильник, приходять додому і роблять кілька ковтків, почуваючись крутими. Безсумнівно, пити чай — це спосіб зберегти вашу воду в тілі. Але з погляду здоров'я, пити холодне — не підходить для спеки. Насправді це збільшує навантаження на шлунок та шкодить нашому здоров'ю!

Якщо ви п'єте холодний чай щодня, в організм надходить багато холодної води, що збільшує ступінь холоду і вологості та впливає на мікроциркуляцію організму. Влітку головне — підняти Ян. Пити холодне, з погляду Ян, не дуже допомагає. Холод конденсується в шлунку. Шлунок з'єднується з навколишніми його внутрішніми органами. Холод у шлунку передається навколишнім внутрішнім органам, а навколишні внутрішні органи потрібні для перенесення тепла для обігріву шлунка. Таким чином, тіло буде холодним через холодний шлунок. І, з часом, мікроциркуляція тіла буде порушена. Тому не слід пити холодні напої. А щоб підвищити "іневість" води, достатньо покласти в склянку тонку скибочку лимона.

Для літнього здоров'я найкраще пити гарячий чай! Тепле не охолоджуватиме шлунок та не викличе ланцюгової реакції, що веде до розладу шлунка, виразки шлунка тощо, і в нас буде здорове тіло. Гарячий чай має функцію стимулювання секреції потових залоз, так що велика кількість води проникає через пори на поверхні шкіри для досягнення мети охолодження. Розсіюючи тепло, піт може також виводити з організму деякі токсини, небезпечні для здоров'я. Водночас гарячий чай містить чайні поліфеноли, кофеїн, амінокислоти та інші речовини, що зміцнюють здоров'я. Наприклад, кофеїн у гарячому чаї стимулює нирки та сприяє сечовипусканню, що корисно для розсіювання тепла і виділення бруду, щоб знизити температуру тіла і детоксикацію. Тому, з погляду здоров'я, всім рекомендується пити гарячий чай у спекотні дні!

Також важливу роль у підтримці балансу рідин виконують кавуни та дині. За теорією китайської медицини, вони мають властивості "холоду", тобто сприяють охолодженню організму в період літньої спеки. Пам'ятайте, однак, про поміркованість. Багато сучасних джерел пропонують для сезону "Сяошу" рецепт кавуново-томатного соку (西瓜番茄汁). Приготувати такий сік дуже просто. Вичавіть сік з половини кавуна та трьох злегка обварених помідорів, змішайте. Цей сік прекрасно втамовує спрагу в період літньої спеки, а також сприяє зниженню артеріального тиску. Само собою, пити його слід у розумних кількостях.

Нагадаємо, що надмірне вживання продуктів із властивостями холоду може призвести до внутрішнього скупчення холоду. Додавайте в салати цибулю та часник. Їхній гострий смак і властивості тепла дадуть змогу пом'якшити надмірно охолоджувальну дію продуктів із властивостями холоду. Лише помірне й доцільне харчування нормально забезпечує організм речовинами, необхідними для життєдіяльності. Надмірна пристрасть до їжі "холодного" та "гарячого" (за класифікацією китайської традиційної медицини) типу шкодить селезінці, шлунку, кишківнику, призводить до порушення обміну речовин, ожиріння тощо.

П'ять типів ("смаків") їжі відповідають тим чи іншим органам. Зловживання їжею того чи іншого типу призводить до дисбалансу функцій конкретного органу. Тому традиційна китайська медицина рекомендує відповідне й помірне вживання їжі різних типів.

Здоров'я в сезон Сяошу

Сяошу - найкращий час для збереження ян людського тіла. У літню пору популярні заходи, наприклад, читання, ігри в шахи або риболовля, які чинять заспокійливу дію і засновані на "тиші", з меншими фізичними навантаженнями та меншим потовиділенням. Наприклад, займайтеся йогою, тайчі та виходьте на прогулянки ввечері та вранці — все це хороший вибір і найпростіший спосіб впоратися зі спекою. Фраза "Серце тихе і природне" відображає мудрість древніх у цей період.

У китайців є приказка: "Зима не сидить на камені, літо не сидить на дереві". Під час спеки температура і вологість висока. Протягом тривалого часу деревина, що перебуває на відкритому повітрі, як-от лавка чи стілець, зазнавала впливу роси та дощу, у ній багато води, хоча поверхня й має сухий вигляд. Однак, коли сонце підіймається і температура зростає, деревина виділятиме вологу та сидіти на ній не рекомендується. Це може спричинити захворювання, такі як прищі, ревматизм та артрит протягом тривалого часу. Тому, особливо у дітей і людей середнього та похилого віку, ми повинні звертати увагу на те, щоб довго не сидіти на дровах на відкритому повітрі.

Чотири особливі міркування з приводу охорони здоров'я в літній спекотний сезон.

1. Заспокойся, щоб підтримати серце. Серце — це голова внутрішніх органів, і є приказка, що "серце рухається, внутрішні органи тремтять", і підтримка серця особливо важлива.

2. Зверни увагу на гігієну харчування, дієта має бути легкою та поживною. Дощові та спекотні температури в цей літній період роблять імовірними захворювання шлунково-кишкового тракту. Тому в дієті цього сезону необхідно приділяти увагу гігієні харчових продуктів.

3. Запобігай тепловому удару. Тепловий удар є поширеним захворюванням влітку, тому, коли ви виходите на вулицю, ви маєте використовувати парасольки й капелюхи від сонця, пити багато води та намагатися не виходити на вулицю, коли на сонці спекотно.

4. Не будь крутим, прийми душ і їж менше холодної їжі. Коли спекотно, людям подобається пити холодні напої. Морозиво та напої з льодом дуже популярні серед людей. Деякі люди не люблять приймати душ. Вони вважають, що це дуже шкідливо для здоров'я, і може легко викликати фізичний дискомфорт або завдати шкоди здоров'ю. Враховуйте, що обливання холодною водою змушує Ци рухатися до периферії, що в підсумку викликає відчуття жару (якщо, звісно, ми не переохолодилися). Гаряча і тепла вода випаровуються швидше, а значить ефективніше виробляють охолодження. Тому краще облитися теплою водичкою — побачите, що охолоджувальний ефект за підсумками буде більшим.

Розумно поєднуйте роботу та відпочинок, захищайте ян свого тіла. Приділіть особливу увагу догляду за собою та фізичним вправам, щоб бути впевненими в міцності вашого здоров'я. Регулюйте свої емоції, які часто беруть свій початок у бажаннях.

Запись опубликована в рубрике Дао медицини, Малі сезони. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий