Перший день цього сезону — день літнього сонцестояння, тобто найдовший день у році. У китайському сільськогосподарському календарі цей день вважається серединою літа, часом максимальної сили ян та слабкості інь. Починаючи з цього моменту, іньська ци починає зростати, дні стають коротшими. Настає період літньої спеки, який триватиме до початку осені (7-9 серпня). Разом із бурхливим цвітінням природи оживають й шкідливі комахи та отруйні істоти, а пекучі промені сонця загрожують спопелити все живе. У цих умовах захист від літньої спеки, шкідливих, отруйних та кусючих тварин набуває особливого значення.
Вважається, що «Літнє сонцестояння» виникло одним із найперших серед 24-х сезонів китайського сільськогосподарського календаря. Цими днями Піднебесна зустрічає Поріг літа (Сячжи, 夏至) - 10-й за рахунком у системі сільськогосподарського календаря. Тут китайський ієрогліф 至 означає «екстремальний», що означає «сонцестояння», тому термін «літнє сонцестояння» прямо позначає вершину літа. Воно починається 21-22 червня і закінчується близько 7 липня.
Поріг літа — одне з найстаріших свят Піднебесної. Воно було найбільш раннім зареєстрованим офіційним святом у Китаї, відомим як Літній фестиваль. Аж до династії Цин на нього оголошували офіційні вихідні: простолюдинам належало відпочивати добу, чиновництву — три дні. У цей сезон починають свій спів цикади й буйно квітнуть два види рослини — пінеллія трійчаста та гібіскус сирійський.
На найдовший день у році панянки дарують одна одній віяла, щоб обмахуватися ними в спекотний період. Також заведено дарувати в цей день щось, що рятує від спеки та комах. Дуже популярний для цих цілей полин. Під час свята на ворота будинків розвішують листя полину, а вінки з полину надягають на голову. Лист полину має гострий смак і властивості тепла. Вважається, що вдихання полинового аромату протидіє сприйняттю зовнішньої патогенної ци. Вкрай важливою в літній період є і така властивість полину, як відлякування комарів. Не випадково в Китаї під час купання дітей влітку додають у ванну полиновий відвар, що допомагає захистити їх від цих настирливих комах.
Зустрічають сезон локшиною (щоб скуштувати свіжозібрану пшеницю) та жертвопринесенням предкам. У Китаї з цього приводу існує безліч приказок. Наприклад: «Пельмені — на Поріг зими, локшина — на Поріг літа» або «Після локшини на Поріг літа — день убуває локшинка по локшинці». Традиції варіюються від династії до династії — за часів династій Тан і Сун люди святкували, вживаючи в їжу цзунцзи й смажених гусей; за часів династії Цін люди, які живуть у Пекіні, їли холодну локшину.
У жителів району Цзян Нань (сучасний Шанхай) є каша з фініків, пшениці, червоної квасолі та рису, щоб запобігти втомі та запобігти неминучій дратівливості, яка супроводжується літньою спекою. Люди називають це Kǔ Xià або «гірке літо». Так само китайці їдять лічі та випивають чашку холодного звареного зеленого або білого чаю, що ідеально підходить для святкування літа.
Протягом 15 днів після настання «літнього сонцестояння» на більшій частині Китаю тримається відносно висока температура повітря, сонячного світла достатньо, спостерігається доволі швидкий ріст культур. У цей період особливий вплив на сільськогосподарські культури мають опади. У народі кажуть, що «в сезон літнього сонцестояння дощова крапля безцінна». Тому наприкінці червня і початку липня ще відзначають початок сезону Мейюй (або сезон сливових дощів, сезон дощів тривалістю приблизно один місяць, що починається на початку літа, коли достигають сливи в середній і нижній течії річки Янцзи).
Сезон 梅雨 (meiyu,«сливові дощі») - період дощів, триває 2-4 тижні, названий так тому, що збігається з часом дозрівання сливи. Буває в середній і нижній течії річки Янцзи, на Тайвані та в Японії. Іноді цей час за співзвуччям називають 霉雨季节 (сезон цвілевих дощів) за співзвуччям 梅 [méi] слива і 霉 [méi] цвіль, пліснявіти. Цей час вирізняє висока вологість, у якій погано сохне і пліснявіє білизна (місцеві жителі навіть радять перепирати її потім, коли «сливові дощі» скінчаться), дощики різної інтенсивності, але головне, це прохолодний (25 градусів) перепочинок перед наступною спекою.
Китайська слива Уме. На честь цієї китайської улюблениці літні дощі, що йдуть протягом 20 днів у червні-липні, якраз у той час, коли дозрівають її плоди, називають «сливовими дощами». Плоди уме багаті корисними речовинами та широко використовуються не тільки для приготування китайського вина і безалкогольних напоїв, а й у східній медицині. Завдяки високому вмісту фруктових кислот та мінералів, слива «уме» вважається дуже корисною для здоров'я. Приготоване з неї вино знімає втому і покращує обмін речовин.
Вино на основі слив уміло виготовляли в Китаї ще тисячі років тому. І технологія виготовлення цього напою, що дійшла до наших днів практично без змін, переконливо свідчить про те, що сливове вино від початку припало жителям Сходу до смаку. Це не дивно, адже в плодах зеленої сливи вміє сконцентрована велика кількість корисних мінералів і фруктових кислот. Сливове вино, яке отримують зі слив уме, світле, легке й ароматне. У Китаї слива (для вина використовують шанхайську уме) вважається символом довголіття. Тому все, що пов'язано зі сливою, китайці приймають із захопленням.
А що ж рекомендує Традиційна китайська медицина на сезон Сячжі?
У північній півкулі день літнього сонцестояння — найдовший у році, ніч — найкоротша. У період від зимового сонцестояння до літнього, дні подовжуються, ночі коротшають: енергія Ян зростає, енергія Інь убуває. У момент літнього сонцестояння хвиля часу змінюється: Ян починає спадати, залишаючись панівною до осіннього рівнодення, Інь, опустившись до свого денця, починає наростати. Світловий день стає коротшим, ніч — довшою.
Життя синхронно з сонячним часом, що відображає потоки Ци, сприяє здоров'ю і довголіттю. Літо — найкращий час у річному циклі для поповнення запасу Ци, даного людині долею.
Тому важливо зберігати ясність і гармонію духу, налаштовувати себе на позитивні емоції, підтримувати бадьорий настрій, виявляти жвавий інтерес до навколишнього світу. Оптимізм та гарний настрій сприяють нормальній циркуляції енергії Ци. І, навпаки, лінь, апатія, дратівливість і меланхолія перешкоджають її вільному руху, що призводить до нездужань. Тому будьте оптимістичні, уникайте надмірних страждань і радості, оберігайте себе від душевних і фізичних травм.
Для підтримання здоров'я наприкінці червня — на початку липня дуже важливо пристосуватися до ритму природи, тобто бути, як сонце — пізно лягати спати й рано вставати. У період після настання літнього сонцестояння необхідно приділяти увагу додатковому сну. У літню пору дні довші, а ночі коротші, за спекотної погоди нічний сон виходить неповноцінним. У зв'язку з цим, необхідно організувати кожен день так, щоб був час на денний сон, у такий спосіб сприяти відновленню фізичних і душевних сил. Літня спека призводить до надмірної втрати рідини організмом, що може спричиняти запаморочення, задишку, прискорене серцебиття, навіть втрату свідомості. Виконуючи роботу або фізичні вправи на відкритому повітрі, намагайтеся не перебувати під палючим сонцем. Післяобідній відпочинок дає змогу сховатися від найспекотніших променів та відновити сили.
Літня спека також розширює пори шкіри, тому, згідно з китайською медициною, організм схильний до шкідливих впливів вітру, прохолоди й вогкості. Не рекомендується спати в охолоджуваній вентилятором кімнаті. Якщо ввімкнено кондиціонер, то різниця температур у приміщенні й на вулиці не має бути великою. Не слід спати просто неба. Підтримає тонус теплий душ: натиск води справляє ефект масажу, заспокоює нервову систему, сприяє розширенню судин. Крім того, щоденне обмивання теплою водою також є ефективним заходом запобігання сонячному удару, під час купання не лише можна змити піт і бруд, очистити й освіжити шкіру, запобігти хворобам, а й прискорити циркуляцію крові, поліпшити живлення шкіри, знизити розтягування м'язів, усунути втому, унормувати сон, підвищити стійкість організму до хвороб.
Ще один спосіб підтримання тонусу — щоденно приймати теплий душ, за допомогою якого змивається піт та бруд. Що є ефективним заходом запобігання сонячному удару. Напір води справляє ефект масажу, що заспокоює нервову систему, сприяє розширенню судин, поліпшенню кровообігу та живлення шкіри, знижує розтягнення м'язів, знімає втому, покращує сон і зміцнює імунітет.
Правильний режим харчування
Влітку людина багато потіє, що спричиняє втрату солей. За теорією китайської медицини в такій ситуації слід більше їсти кислу та солону їжу. Крім того, влітку активно функціонує серце і не так активно — нирки, тому хоча тіло відчуває «жар», але насправді всередині переважає «холод».
У зв'язку з цим влітку не слід багато їсти холодної їжі або пити холодні напої. Серед овочів це огірки й томати, кабачки й баклажани, кавуни й дині, серед фруктів — суниці та європейські види вишні, слива й груша. Кавун, баштанні культури та фрукти, відвар золотистої квасолі — це гарний вибір для втамування спраги та усунення «жару», для цього також може підійти відвар із сушеної сливи, але не рекомендуємо пити такі напої сильно охолодженими. У зв'язку зі спекотною погодою, влітку функція травлення людського організму ослаблена, тож треба більше їсти легку їжу та менше їжі «спекотної» за своєю природою, наприклад, яловичину чи баранину. Дуже важливою є відмова від жирної, смаженої, висококалорійної їжі, яка спричиняє виснаження Інь і рідин організму.
У літній період багато комарів, легко заразитися дизентерією або іншими кишковими захворюваннями, у зв'язку з цим потрібно більше їсти цибулю та часник.
Зміцнення здоров'я спортом
Сячжи знаменує собою настання спеки в Китаї. Хоча це ще не найспекотніший сезон, але саме на нього припадають різкі стрибки температури. Тому влітку краще займатися спортом вранці або ввечері, коли прохолодно. Можна обрати місце на свіжому повітрі. Наприклад, у парку, біля озера. У разі сильного потовиділення можна в невеликій кількості пити воду з сіллю або відвар золотистої квасолі. Але не можна відразу пити велику кількість холодної води або митися холодною водою. Кращими є прогулянки, повільний біг, китайська гімнастика, плавання. Корисно вирушити на відпочинок у ліс або до моря.
Загалом усе як завжди: поміркованість в емоціях, розумність у їжі й, звісно ж, заняття Цигун та тайцзицюань на свіжому повітрі!