Сезон Сяомань - восьмий сезон у системі 24-сезонного сільськогосподарського календаря, він починається з 20-22 травня. Це другий сезон літа.
"Сяомань" дослівно перекладається як "малий достаток". Начебто якщо є мале, то має бути й велике. Але великого достатку немає - бо немає часу прекраснішого за пишне цвітіння, яке ось-ось іще не дійшло до свого піку, за колосся хлібів, що наливаються і ще не встигли пожовкнути, за буйне листя, що ще молоде та свіже. 花未全开月未圆,人生最好是小满- квіти розпустилися ще не повністю, а місяць ще не став круглим; найкращий час життя - це малий достаток. Прихід фази Сяомань передує настанню спекотного і вологого літа.
Це час, коли починають наливатися зерна літніх злаків - ячменю та озимої пшениці. Бруньки на деревах та бутони квітів нарешті розкриваються, тож природа постає перед нами у своєму найбільш квітучому, в буквальному сенсі слова, вигляді. Тому назву цього сезону можна перекласти як "мале наповнення" або "мале насичення".
Середня
температура повітря в центральному
поясі північної півкулі утримується
на вельми комфортних для організму
температурах, а в південних регіонах
повітря прогрівається до 25 градусів і
вище. Ідеальна погода, коли весняна
нестійкість уже минула, а літня спека
ще не встановилася.
Під час Сяомань у
народі існують звичаї поклоніння Богу
Колісниці та Шовкопряда, а також їдять
гіркі їстівні рослини. Приказка говорить:
"У Сяомань штовхають три колісниці",
де "три колісниці" означають
машина-масловіджимач, верстат для
шовкомотання і візок водовоза. Мається
на увазі, що в цей час люди вичавлюють
олію, розмотують шовк із коконів і
займаються іригацією. Поклоніння Богу
Колісниці означає поклоніння Божеству,
який завідує цими трьома "колісницями",
і люди моляться про отримання хорошого
врожаю. Зазвичай заведено поміщати
рибу, пахощі та інші жертвоприношення
на візку водовоза, включно зі склянкою
води, яку виливають у поле під час
поклоніння з проханням про достатнє
джерело води. Так можна зрозуміти, яке
велике значення стародавні фермери
надавали правильному зрошенню полів.
На півночі Китаю текстильною сировиною в основному є бавовна, а на півдні шовк. Для отримання ниток шовку-сирцю необхідно спочатку садити шовковицю білу, потім розводити шовковичних черв'яків та займатися плетінням кокона, і врешті сучити шовкову нитку. У селах на півдні країни, особливо в провінціях Цзянсу та Чжецзян, розведення шовковичних черв'яків є традиційним промислом. Гусениця тутового шовкопряда сама є живим організмом, яку дуже важко розводити. Температура, вологість повітря і шовковичного листа безпосередньо впливають на ріст шовкопрядів. Через особливу складність розведення шовкопряда, стародавні люди ставилися до нього як до "небесного дару". Згідно з легендою, в сезон Сяомань народився сам "Бог шовкопряда", тому жителі Цзянсу і Чжецзян, з метою отримання хорошого врожаю від розведення шовкопряда, в період Сяомань проводили свята поклоніння Богові Шовкопряда. У давні часи проводили церемонію поцілунку шовкопряда на знак поваги та вдячності, якою керувала імператриця.
Сезон Сяомань: "Малий достаток" - міцне здоров'я
Для
китайської медицини організм людини -
це єдине ціле, яке повинне жити та
функціонувати відповідно до законів
загальної гармонії або хоча б прагнути
до цього. Людський організм тісно
пов'язаний з навколишнім середовищем,
тому найкращим варіантом зберегти
здоров'я є організація життя відповідно
до природних законів природи.
Китайська медицина повністю підтримує як гасло "У здоровому тілі - здоровий дух", так і його дзеркальну версію - "Здоровий дух - основа здорового тіла". Тож, за великим рахунком, причиною, наприклад, нежитю, є не тільки і не стільки протяг та промоклі ноги, а дефіцит "здорового духу" в організмі й занадто велика кількість "нездорового духу"...
Яким
же чином нам слід протистояти надмірному
впливу сезонних чинників?
Прихід фази Сяомань передує настанню спекотного та вологого літа. Тому в цей час для зміцнення здоров'я треба попереджати надлишок жару й вологи в тілі. Для чого з погляду китайської медицини слід дотримуватися таких принципів:
По-перше, очищення від жару й видалення вологи.
Влітку витрачається багато цзінь-рідини (рідкі та прозорі) в людському тілі, тому треба більше пити води для звільнення від спеки, стимулювання секреції цзінь-рідини та втамування спраги. Крім того, в цей час у тілі співіснують літній жар і волога. За теорією китайської медицини надлишок вологи шкідливий для селезінки, у зв'язку з чим влітку треба вживати заходів для звільнення від спеки та розсіювання вологи. У цьому дуже допомагає каша з кутастої квасолі (адзукі). Крім того, можна більше вживати солодкого або їжі холодної за природою, наприклад, пшеницю, золотисту квасолю, соєвий сир, капусту, латук.
Влітку спекотно, і тому багато хто любить пити у великій кількості холодні напої. Це сприяє проникненню вологи в тіло, що може спричинити розлад травлення і поганий апетит. У зв'язку з цим влітку треба частіше їсти їжу, яка корисна для діурезу і зменшення вологи, наприклад, огірки.
По-друге, видалення серцевого жару і зміцнення здоров'я серця.
Китайська медицина цінує єдність людини та природи, взаємне доповнення сил "Інь" і "Ян". Тому в спекотну літню погоду треба більше їсти їжі холодної за природою, наприклад, корінь лотоса, огірки, кашу із золотистої квасолі тощо. Крім того, за теорією китайської медицини літо пов'язане з функціями серця. А серце любить холодне і кисле. У зв'язку з цим рекомендується більше вживати в їжу пшениці, слив, персиків, оливок, ананасів тощо. Водночас не можна зловживати холодними напоями або морозивом.
По-третє, підкріплення селезінки та шлунка.
Через спекотну погоду влітку людський організм відчуває велику витрату енергії. З одного боку, треба додати у свій раціон поживні речовини та цзінь-рідину, з іншого боку, такий спекотний і вологий клімат часто спричиняє недостатність "ци"-енергії в селезінці та шлунку, а також розлад функцій шлунка й кишківника. Тому в харчуванні треба дотримуватися принципу підкріплення селезінки та шлунка, більше їсти рідкого, наприклад, суп, кашу, соєвий відвар, соки, локшину. Менше вживати в їжу смаженого чи жирного. До того ж не можна їсти забагато за одне приймання. Краще зменшити кількість їжі, а збільшити частоту прийняття їжі.
Багатовікові спостереження дали змогу практикам традиційної китайської медицини зробити висновок про те, що сезон Сяомань - це сезон спалаху шкірних захворювань, тобто захворювань, які пов'язані з властивостями вітру-спеки. До них-то якраз і належать деякі шкірні захворювання, сухість і свербіж шкіри. Збільшення споживання рідини в цей період може пом'якшити негативний вплив сезонних змін на організм.
Найкращою профілактикою травнево-червневого загострення екземи та дерматитів може стати зміна дієти в напрямі збільшення споживання продуктів із властивостями прохолоди та нейтральності. Саме вони сприятимуть поповненню енергії Інь і підтримають потрібну кількість рідини в організмі. Щоправда, не варто забувати про почуття міри. Занадто активне вживання продуктів із властивостями прохолоди може призвести до поступового накопичення внутрішнього холоду. Тому прибирати продукти з властивостями тепла (а це зелена цибуля, гірчиця і гострі прянощі) на найдальшу полицю не варто. Додаємо їх у "холодні" продукти, але потроху.
Але загалом, легка, нежирна і низькокалорійна їжа - ось найкращий вибір у сезон Сяомань. А що краще підходить під цю категорію продуктів, ніж фрукти, овочі та зелень, які з щедрістю надає нам прекрасна пора початку літа! "Сезонні продукти" - ось основа основ здорового харчування.
Подивіться навколо. На грядках дружно зеленіють салат-латук, китайська листова капуста (пак-чой) та інша зелень, ростуть огірки, достигає редиска, червоніє садова суниця. Якщо у вас немає свого городу, всю цю пишність можна без зусиль знайти на найближчому овочевому ринку або в супермаркеті. Це і є продукти "сезонного харчування", а сезон для них найбільш "належний". Повірте, овочі та фрукти раннього літа зараз кращі і здоровіші за цитрусові та інші екзотичні фрукти, які нам часто пропонують як продукти "здорового харчування". Упевнені, що вам знайомі рецепти приготування окрошки та зелених салатів...
У період Сяомань рекомендується збільшити споживання продуктів:
Садова суниця (полуниця), огірки, редис, китайська капуста, селера, морква, томат і кавун.
Салат з огірків приготувати нескладно, а користь від нього чимала. Оскільки огірок співвідноситься з каналами селезінки, шлунка, товстого кишківника та легень, то приготовані з нього страви допомагають охолодити внутрішній жар і збільшити утворення рідин.
Полуниця на десерт - гарна в будь-якому вигляді, а в сезон Сяомань особливо. Притаманна їй прохолода і співвіднесеність із селезінкою, шлунком і легенями допомагає охолодити патогенні спеку і спеку, сприяє утворенню рідин та усуненню спраги й сухості в організмі. Полуниця допоможе встановити гармонію в шлунку, поповнити енергію ци та поліпшити циркуляцію крові.
Редис
Смак: Гострий, солодкий. Властивості: Прохолода.
Співвіднесеність із
каналами: Селезінки, шлунка, товстого
кишківника, легень.
Функції.
Охолодження жару, сприяння утворенню рідин.
Охолодження крові, зупинка кровотеч.
Осадження аномального підняття Ци, усунення скупчення їжі.
Розчинення флегми.
Усунення токсинів.
З китайської та азійської кухні можна додати: квасолю золотисту (вона ж маш, або боби мун), восковий гарбуз, болотницю, або китайський водяний горіх (Eleocharis dulcis), чорні деревні гриби хей му ер (Auricularia auricula-judae/黑木耳), коріння лотоса і ямс (особливо китайський ямс з латинською назвою Dioscorea opposita). На користь підуть страви з білого амура (риба сімейства коропових Ctenopharyngodon idella) та качиного м'яса.
Капуста
китайська (пак-чой)
Смак:
Солодкий.
Властивості:
Нейтральність. Невелика прохолода.
Співвіднесеність
із каналами: Легень, селезінки, шлунка,
товстого кишківника.
Живить
шлунок, усуває спрагу, сприяє утворенню
рідин. Є найпрекраснішим продуктом
серед овочів. Немає таких хвороб, за
яких була б протипоказана. Пан Юй Чан
(喻昌,
1585-1664 рр.) - знаменитий лікар, автор низки
книг, колись сказав: "Рис із китайською
капустою - чудовий засіб "вигодовування
життя".
Функції.
Охолодження
жару, сприяння утворенню рідин.
Охолодження
легенів, вигнання флегми.
Усунення
застою Ци та крові.
Сприяння дефекації
та сечовипусканню.
Заповнення Ци
селезінки, розчинення флегми.
Усунення
токсину.
Усунення запалень і ущільнень.
Якщо стан вашого
організму (холод типу нестачі в селезінці
та шлунку, холод у легенях) не дає змоги
вам повною мірою насолодитися описаними
продуктами, не впадайте у відчай.
Рекомендуємо спробувати листову
гірчицю. Її властивості такі:
Смак:
Гострий.
Властивості: Тепло.
Співвіднесеність із
каналами: Легень, селезінки, шлунка.
Показання.
Внутрішнє
скупчення холоду.
Холод у легенях.
Холод
типу нестачі в селезінці та шлунку.
Зовнішній
синдром із властивостями вітру-холоду.
У спекотні, сонячні
дні доречними будуть зелені чаї свіжого
врожаю, а якщо погода вітряна і дощова,
рекомендуємо зігріватися сильно
ферментованими улунами.
Варто відмовитися:
Від вживання солодощів, продуктів, що містять тваринний жир, і морських делікатесів (морської риби, креветок, крабів тощо). Як і від усього надто кислого, терпкого, гострого, смаженого та копченого. Приберемо з раціону: імбир, а також часник, цибулю, гірчицю, гострий перець, баклажани, баранину і яловичину.
Рекомендації щодо режиму дня.
По-перше, вести розмірене життя.
Зміни в природі та зміна чотирьох пір року тісно пов'язані з функціями та діяльністю різних внутрішніх органів людського тіла. Серце співвідноситься з літом, тому під час зміни весни та літа треба звертати більше уваги на підтримання нормального стану серця.
Влітку з першої години дня до 3-ї години температура повітря досягає пікових значень. Людина може легко спітніти. Крім того, після обіду збільшується приплив крові до травних органів і зменшується кровопостачання мозку. Тому опівдні люди часто відчувають брак енергії, млявість і сонливість.
Настав час пізно (до 23-00) лягати спати й рано вставати. Бажаний післяобідній сон.
Для людей, які працюють і не мають можливості трохи поспати опівдні, можна рекомендувати послухати музику або трохи відпочити, заплющивши очі. Ви самостійно можете визначати тривалість відпочинку. Достатньо кількох десятків хвилин. Якщо сон триватиме надто довго, людина також може відчувати почуття втоми та розбитості. Крім того, в жодному разі не треба прагнути до холоду та спати на вітрі.
По-друге, треба звертати увагу на зміцнення здоров'я, для чого насамперед необхідні спокій і відпочинок. У цей час люди можуть відчувати легке занепокоєння. Для підтримання здоров'я треба ретельно остерігатися роздратування і поспіху, уникати різкого прояву емоцій - великої радості чи сильного гніву. Треба зберігати душевний спокій, безтурботність у душі, приємний настрій та неспішність і розміреність у повсякденному житті.
Щоб не накопичувати
флегму в організмі, важливо намагатися
рясно не потіти в цей період і уникати
інтенсивних фізичних навантажень. Піт,
що виділився, не повинен просто висохнути
на поверхні шкіри, його потрібно
обов'язково насухо витерти, щоб повторно
не впустити його в організм. Піт - це
"серцева рідина", тому надто сильне
потовиділення ушкоджує інь і ян серця
і робить людей ще більш втомленими.
Послідовники "старої школи"
рекомендують багато гуляти, виходити
на пробіжки або займатися Тайцзицюань
та Цигун. На думку лікарів китайської
медицини, з початком малого сезону
Сяомань слід почати готувати організм
до спекотного літа.