Ви, напевно, навіть ще не зрозуміли, що весна настала, і малі сезони "Становлення весни" та "Дощова вода" так і не принесли довгоочікуваного весняного тепла… Тоді настав час прислухатися до неї. Адже Цзінчже 惊蛰 (Пробудження комах) - третій із 24 малих сезонів китайського сільськогосподарського календаря потрібно слухати: згідно з давньою китайською легендою, саме весняний грім, що розпочинається з приходом Цзінчже, будить комах та тварин від зимової сплячки, а жовта іволга своїм співом кличе ластівку, яка є одним із головних символів настання весни.
Малому сезону Цзінчже незаслужено мало приділяють уваги поціновувачі китайської культури. Щорічно цей сезон настає 5-6 березня, коли екліптична довгота сонця досягає 345°. Температура повітря продовжує підійматися й на більшій території Китаю починаються польові роботи. Китайське прислів'я дохідливо пояснює: "З приходом Цзінчже сапка рук не покидає".
Як ми говорили раніше, 24 малих сезони стали своєрідним календарем Яншен (напрямок китайської профілактичної медицини, звід правил про здоровий спосіб життя, правильне харчування, життя без болю і хвороб).
Традиції та звичаї
Щороку в день настання сезону Цзінчже в Уї (міський повіт округу Цзіньхуа провінції Чжецзян. Один з найбільших зовнішньоторговельних центрів Китаю, відомий як "світовий супермаркет") проводять ритуал Ханьшань, у якому всі учасники, насамперед чиновники, місцеві працівники та туристи, здійснюють "заклик до гори". Вони кричать на кручі, вимагаючи, щоб чай пустив бруньки, зачитують молитовні тексти, заготовляють тварин, підпалюють пахощі, підривають петарди.
У цей час тварини та комахи прокидаються після зимової сплячки від звуків весняного грому. Вважається, що представники флори (включно з духами), оскільки голодні, то особливо настирливі й небезпечні. У день настання Цзінчже в селянських хатинах по кутах палять полин, пахощі, щоб запах відлякував комах та змій, які починають вилазити на світ божий. Пізніше ця традиція еволюціонувала в обряд "побиття лиходіїв". Спалювання полину набуло сакральної функції вигнання злих духів та оберега від недоброзичливців. На півдні Китаю цей обряд супроводжується ще одним дійством: смужку білого паперу, що символізує злостивців, б'ють на друзки підошвою капці. На подвір'ях сільських будинків палять не тільки полин для того, щоб відвадити комах, розводять димні багаття, на яких печуть млинці.
Основні рекомендації лікарів китайської медицини
З приходом малого сезону Цзінчже дні стають набагато теплішими, а нічна температура злегка підвищується, залишаючись досить прохолодною, тому з'являється відчуття, що ми проживаємо два сезони за один день. Тож не слід поспішати ховати в шафу теплі речі - традиція рекомендує дотримуватися принципу "прикриватися весною" (春捂). Водночас слід подбати про вільну циркуляцію енергії.
У Каноні Жовтого імператора про внутрішнє "Хуанді ней цзін" (黄帝内经) для цього дано такі рекомендації: "Варто лягати спати рано - одразу ж із настанням ночі, рано вставати, здійснювати прогулянки широкими кроками по подвір'ї, розпустивши волосся [та розв'язавши пояс], щоб тілу було комфортно, тим самим сприяючи породженню вольових устремлінь. Слід давати життя, а не вбивати. Слід віддавати, а не забирати. Слід нагороджувати, а не карати. Усе це відповідає Ци весни, є Шляхом "вигодовування породження". Нехтування зазначеними принципами спричинить пошкодження печінки, влітку з'являться хвороби з властивостями холоду..."
Якщо в період малого сезону Юйшуй сухість більша через сильні весняні вітри, то в Цзінчже сухість відчувається більше через те, що сонце встає раніше за появу роси, і вологість повітря доволі низька. Як наслідок, посилюється відчуття сухості в організмі й ми починаємо кашляти. Практики традиційної китайської медицини також попереджають про ризики загострення захворювань серцево-судинної системи та печінки, які підвищуються в цей період року, через нестачу вологи. Запаморочення і головні болі також є частими "гостями" в цьому малому сезоні. Тому необхідно особливо берегти серцево-судинну систему, намагатися контролювати свої емоції, як то кажуть, не надто радіти та не надто засмучуватися. За можливості зберігати спокій у будь-яких ситуаціях.
Після зігрівальної, але важкої зимової їжі показані страви з овочів та злаків, що виводять з організму отруйні речовини й надають тілу рухливості:
- адзукі, квасоля, боб садовий, гречка, картопля, редька, гарбуз, глива, гриб шиїтаке (сянгу);
- лілійник, іпомея водяна, ріпак, персик, гриб шиїтаке (сянгу), аурикулярія (чорний деревний гриб).
У Китаї існує традиція в день початку сезону Цзінчже їсти груші, які відрізняються від інших фруктів тим, що груші холодні за своєю природою та солодкі на смак. Груша допомагає зволожити легені, заспокоїти кашель, усунути жар та збільшити енергію Інь. Традиційно в період Цзінчже грушу їдять у різному вигляді: варену, парену, запечену, п'ють сік та їдять у сирому вигляді. Однак нагадуємо, що груша за природою холодна, тому не варто за один раз з'їдати більше однієї груші. Також не забувайте пити більше теплої чистої води, особливо в цей малий сезон.
Для послаблення весняного кашлю також корисно вживати в їжу насіння лотоса та мушмулу. На сніданок можна приготувати кашу з фініками або китайським ямсом.
Пробудження від зимової сплячки - також сезон авітамінозу та запалень печінки. Китайські лікарі рекомендують відмовитися від тваринних жирів, менше вживати кислі продукти та гострі приправи такі як перець, цибуля й часник; радять перейти на легку, але поживну їжу. Ідеальною стравою вважається суп із качки та шпинату. Ще одну традиційну для цієї пори юшку варять із цибулі-порею, золотистої квасолі та редьки з додаванням тофу. Людям із підвищеним рівнем цукру і холестерину в крові цей нехитрий суп рекомендують їсти тричі на тиждень аж до Становлення літа - сезону, який настає 5-6 травня.
А ось у солодкому можна себе не обмежувати! Поїдання китайської рідкої каші чжоу все ще актуальне. Найвідповідніший варіант каші для цього малого сезону - чжоу з рису і курячої печінки.
Також допоможуть поповнити енергію Ци печінки такі продукти та ласощі, як китайський фінік (ююба), кореневище діоскореї (китайського ямсу), гоба (золотиста кірка рису, що присохла до дна казана), сухарі з китайських пампухів на пару (маньтоу). Для профілактики вірусних та бактеріальних інфекцій китайські лікарі пропонують більше їсти овочів родини капустяних (хрестоцвітих), таких як броколі, білоголова та пекінська капуста, а також цитрусові, моркву, шпинат.
З напоїв китайські лікарі рекомендують пити чай з медом та сушеною мандариновою цедрою. З давніх-давен висушену мандаринову цедру застосовують як ліки для поліпшення циркуляції Ци та травлення, видалення вологи й усунення флегми, а сам чай зміцнює Інь, заспокоює і живить печінку, зволожує легені, виганяє печінковий вогонь та просто є смачним і корисним традиційним весняним напоєм. Цей чай також чудово сприяє рубцюванню виразкових утворень, особливо корисний для людей із хронічною виразкою шлунка.
Що ж стосується стану нашого власного організму в сезон Цзінчже, то тут доведеться звернутися за порадами до практиків традиційної китайської медицини, у яких, як завжди, є що сказати.
На їхню думку, зміцнення здоров'я в цей сезон, утім, як і в усі інші, має враховувати природні зміни та індивідуальні особливості організму. Основні способи зміцнення здоров'я - це розмірений уклад життя, психологічна рівновага та збалансоване харчування.
У період Цзінчже збільшується кількість інфарктів та інсультів, можуть почастішати запаморочення, мігрені, тому особливо бережіть серцево-судинну систему, намагайтеся, як то кажуть, не надто радіти та не надто засмучуватися. Навесні в печінці часто спостерігається надлишок енергії ци, що негативно позначається на роботі селезінки й теж не сприяє нашому гарному настрою. Потрібно прагнути зберігати спокій у будь-яких ситуаціях.
Загалом, активний підхід до зміцнення власного здоров'я допоможе нам виправити несприятливі особливості нашого організму і збільшити тривалість життя.
Нарешті настають теплі дні, земля і води у водоймах починають прогріватися, пробуджуючи личинок і комах, які спали всю зиму. Цзінчже вважається також сезоном першого грому і перших злив. У південних, а потім і центральних регіонах Китаю починають своє бурхливе цвітіння слива і персики, ріпак та тюльпани. Гуркіт весняного грому будить комах, що дрімають у землі, чия життєва активність і дала назву всьому сезону. Ах, як хочеться бути такими ж активними та радіти життю! Однак багато хто з нас почувається на початку березня зовсім не як личинки, що прокинулися, а скоріше, навпаки.
Весняний сон
Слабкість та загальний занепад сил, неможливість прокинутися вранці й постійна сонливість удень - усе це прояв так званого "синдрому весняної втоми". Фахівці традиційної китайської медицини поспішають заспокоїти, кажучи, що це нормальний фізіологічний стан, пов'язаний зі зміною сезонів. Весняне потепління призводить до того, що кровоносні судини та капіляри на шкірі людини поступово розширюються, викликаючи активізацію кровообігу. Якщо ж кількість крові, що постачається в мозок, скорочується (коштом її активнішого надходження в інші внутрішні органи), то нас починає хилити в сон.
Позбутися цієї напасті дуже легко. Треба просто лягти зручніше та поспати. Що якіснішим буде сон, то більше принесе він користі. Сон весняним днем забезпечить нашому організму необхідний відпочинок і допоможе відрегулювати злегка розбовтані функції організму. Однак у боротьбі з весняною сонливістю не варто впадати у весняну сплячку. Кількість сну не гарантує кількість одержуваної від нього користі. Завдання сну - збільшити надходження крові в мозок внаслідок "бездіяльності" інших органів. Тим часом за надто тривалої денної нерухомості рух крові в організмі сповільнюється в цілому. Наслідком цього стає не бадьорість під час пробудження, а все ті ж млявість і апатія.
Звідси й порада номер один на сезон Цзінчже: спати в міру і не вставати занадто пізно. У разі надмірної ранкової сонливості рекомендується вмивати обличчя холодною водою та чистити зуби зубною пастою зі свіжим ароматом, що підіймає настрій і дає потужний заряд бадьорості.
Методи зміцнення здоров'я:
а) психологічне регулювання: зберігати спокій, підтримувати оптимізм та гарний настрій, слухати музику, спілкуватися з друзями;
б) природне регулювання: навесні рекомендується частіше бувати на природі, проте засмагати на весняному сонці можна не більше 15-20 хвилин. Це дасть змогу підвищити "морозостійкість" організму;
в) регулювання фізичної активності: найвідповіднішими видами спорту, прийнятними в усі пори року, що зміцнюють функцію серця і судин, є прогулянки на свіжому повітрі, біг підтюпцем та гімнастика "Тайцзицюань".
І пам'ятайте: гармонія всередині - здоров'я зовні!