“Три місяці зими мають назву часом «збереження в укритті». Вода перетворюється на лід, земля тріскається. Не можна турбувати субстанцію ян, треба рано лягати та пізно вставати, слід спати до сходу сонця. Емоційні прагнення мають бути ніби приховані, причаїтися, немов у душі маєш секретні наміри, ніби ти очікуєш на якусь вигоду для себе. Потрібно уникати холоду та прагнути до тепла. Однак не можна допускати виділення поту на шкірі, так як це призводить до великих втрат дихання. Якщо поводити себе відповідно до рекомендацій, то сприятимеш виконанню функції збереження врожаю, яка відповідає зимовому диханню-ци. Якщо не слідувати рекомендаціям, пошкодиш нирки, й навесні страждатимеш від хвороб сухожиль, порушень кровообігу та циркуляції дихання-ци в кінцівках, тому що навесні буде недостатньо дихання-ци, щоб сприяти функції народження.»
Трактат про внутрішнє Жовтого Імператора Хуан-ді
Основний патогенний фактор, що дістався нам з минулого осінього сезону, це сухість. Тому ті, хто прожив осінь не "по сезону", часто страждають взимку сухістю шкіри, сухим кашлем та іншими проблемами, пов'язаними з ураженням сухістю та вітром. Адже, як відомо, наступний сезон успадковує все з попереднього. Як прожив осінь, така якість життя буде і в зимовий період. Тому взимку особливо шкідливо їсти суху їжу, як то: бублики, крекери, бутерброди, чіпси. Якщо раніше ви звикли їсти в сухом'ятку, то взимку від цих страв треба відмовитись, або додавати воду.
Зимовий сезон пов'язаний із солоним смаком та Нирками. Наразі цього смаку надміру, тому багато солоного вживати не можна. Але оскільки солоний – це смак Нирок, то зовсім без солі теж не можна. Все що містить сіль (має холодний характер) буде давати енергію Ниркам.
Продукти солодкого смаку у зимовий період також корисні для зміцнення підшлункової залози та шлунку: солодка цибуля-порей, фініки, арахіс, мед, хурму, сухофрукти, сушені ягоди, чай із кореня солодки. До речі, солодка добре зміцнює імунітет.
Необхідне невелике уточнення: солодкий смак у ТКМ, це зовсім не тістечка, торти, цукерки та інші кондитерські вироби на основі білого цукру, що народжують надмірно солодкий смак та патогенну флегму. До того ж ці продукти насолоди мають холодний характер, а значить пригнічують Ян (діяльність) Нирок по усин, тому їх вживання взимку слід скоротити до мінімуму.
Справжній солодкий смак мають ті продукти, яких найбільше на землі: зернові та м'ясні. Сюди ж можна додати м'ясні супи та гарячі молочні продукти: сирники, кип'ячене молоко, ледачі вареники, смажений сир. Зима - це один із небагатьох сезонів, коли такий гарячий продукт як мед корисний багатьом. Треба тільки пам'ятати, що лікувальні показання завжди важливіші, ніж сезонні. Якщо вам не можна мед, то взимку його теж краще не вживати.
Добре взимку їсти кисле, наприклад, квашену капусту. Кисле та солодке – ці смаки живлять та накопичують Інь. Отже, нині будуть корисні мочені яблука чи ягоди, квашена капуста чи гриби, яблучний чи ягідний оцет, солоні огірки, страви з ними, наприклад, розсольники.
Оскільки Серце та вогонь Ян цього сезону в порожнечі, треба підтримувати його гірким смаком. Наприклад, пити чорний чай та Пуер, які зігрівають, на відміну від зеленого. Щоб зберігати Ян, треба більш ніж зазвичай вживати гаряче. Їсти більше супів м'ясних та рибних. Бажано готувати їжу на кунжутній або топленій олії.
Дуже корисні котлети з моркви, гречана, пшона та кукурудзяна каші, кабачки, гарбуз, топінамбур, редька, буряк, інші коренеплоди.
Для того, щоб живити Нирки, треба перш за все зміцнювати шлунок. Єдиний спосіб економити «цзин ци» - підживлювати нирки через енергію від їжі. Тому всі лікувальні каші в ТКМ готуються на рисі, бо він створює вологість у шлунку, а шлунок любить вологість. Рекомендується вживати клейкий рис.
Зима це час бобових, особливо квасолі. Квасоля - це "злак" Нирок та стихії води, вона зміцнює їх. Квасоля має форму нирок та найбільше з усіх продуктів тропна до них. Тому в традиційні рецепти для зміцнення Інь нирок завжди входить порошок з квасолі, або чай з її стручків. Для цього влітку збирають стручки (бадилля) квасолі та гороху, лущать їх, а взимку заварюють чай. Такий чай іноді можна зустріти в аптеках. Найсильніша частина в стручках квасолі – це плівочка, яка всередині. Там знаходиться вся квінтесенція Інь. Саму квасолю можна готувати як окрему страву, так і додавати до різних страв, але в міру, щоб об'єм з'їденого продукту був у середньому одна або кілька столових ложок.
Підходить квасоля взимку для гіпертоніків, хворих на цукровий діабет (стручки квасолі через поповнення Інь нирок дуже добре знижують цукор), людей похилого віку та тих, хто страждає на випадання волосся. Вона корисна всім, хто страждає на різноманітні проблеми із зором: працює багато з комп'ютером або сильно напружує зір по роботі, при сухості очей. Все це недолік Інь Печінки та Нирок. Тому відвар або чай зі стручків квасолі дуже корисні за цих проблем. Приготувати такий відвар можна, якщо варити дрібку порошку подрібненої квасолі в 300мл води протягом п'яти хвилин та пити теплим два - три рази на день.
Варто сказати, що у традиційних джерелах ТКМ дуже негативне ставлення до гороху, оскільки він народжує сильний патогенний вітер в організмі.
З погляду східної натурфілософії та дієтології будь-які заморожені продукти та ті, що побували у стадії заморозки, вкрай не корисні для здоров'я. У них міститься холод, який ніякою термічною обробкою не забирається. У зимовий сезон також шкідливо їсти вологу, сиру, холодну їжу та пити подібні напої.
Взимку організму сучасної людини особливо потрібне зволоження. Справа в тому, що ми проводимо багато часу в приміщеннях, де працюють обігрівальні прилади. Тому треба багато пити, але жодних холодних напоїв! Якщо звикли пити воду, пийте її — але температура води не повинна бути нижчою за кімнатну. Спробуйте пити її з лимоном, імбиром, корицею. Або трав'яні чаї - особливо корисні чай із шипшини, калини, обліпихи. Споживання рідини взимку в принципі має бути на такому ж рівні, як улітку. Нерідко з вище названої причини відчувається сухість у роті, горлі, на шкірі, на губах. Тому в раціоні повинні бути овочі та зволожуючі соковиті фрукти. Але тут треба бути уважнішими, бо свіжі (парникові) овочі та фрукти не дуже підходять - не їх сезон, як правило це холодні за характером продукти. Тим, хто любить салати зі свіжих овочів, можна або обдати їх окропом, або гасити на водяній основі близько 30 секунд перед вживанням.
Окремо про алкоголь. Не варто вживати міцні спиртні напої, оскільки вони сильно ушкоджують шлунок та не сприяють підтримці життєвих сил. А в усі лікувальні настоянки бажано додавати воду, тоді ци шлунку не постраждає, а зміцниться й від цього зміцнюватимуться нирки. Тобто, все що вище 13 градусів пошкоджує ци шлунку.
З м'яса особливо корисна свинина для зміцнення Інь. Також людям з підвищеним холестерином рекомендується їсти сало. З точки зору китайської медицини, воно зміцнює Інь, при цьому відбувається тонізація нирок та заспокоєння печінки. Оскільки всі проблеми підвищеного холестерину, це проблеми жару в Печінці, то при тонізації Інь Печінки й опускатиметься холестерин.
Лякає холестерин? Біохімічно отой "страшний" - це холестерин у крові, через який утворюються відкладення в судинах, він неприродний та нездоровий. Виробляється у процесі метаболізму у Печінці. А холестерин, який надходить із їжею, у вершковому маслі, у салі, у м'ясі – природний продукт, який за нормального функціонування Печінки запускає цикл метаболізму. В організмі є два головні цикли метаболізму: швидкий пентозофосфатний цикл, де йде глюкоза, - це швидка енергія. Завжди коли втомилися, кажуть: "треба солоденького поїсти, й одразу будуть сили".
Другий цикл – жирних кислот. Він набагато повільніший, але дає набагато більше сил та енергії. Тому всі люди, які займаються важкою фізичною працею їдять сало та м'ясо. Цей довгий цикл розпаду жирних кислот запускає сало та подібні продукти. І в нього включається той холестерин, який знаходиться в кровотоку та тим самим утилізується до кінцевих продуктів: вуглекислоти та води.
Для тих, хто не їсть сала, чудовий продукт, що його замінює - топлене масло. Якщо не їсти жири (тварини чи рослинні), то будуть хвороби Вітру.
Корисний взимку пальмовий або тростинний цукор. Він тепліший ніж білий. Є порада, для підтримки Ян у зимовий період, вживати у невеликих кількостях солодке вино. Наприклад, сливове. Як вже згадувалось, щоб алкоголь не пошкоджував шлунок, вино необхідно розбавляти водою до міцності, трохи більше 12 градусів.
Колір Зими - чорний. Тому продукти та спеції, які мають чорний колір, так само впливатимуть на енергію Холоду благотворно: маслини, чорний кунжут, чорний кардамон, чорна ікра (сильно народжує ци).
Використани матеріали зі статтей Іллі Лівенцева та семінарів Дворянчикова А.Ю.