У Китаї з давніх часів стану здоров'я та бадьорості внутрішньої енергії приділялася велика увага. Китайські медики та цілителі виділили вісім найважливіших сезонів у році.
У знаменитому історичному трактаті «Люйши чуньцю 吕氏春秋» (тобто Літопис «Весни та Осені у викладі пана Лю») розповідається про них. Це «Лічунь 立春» - початок весни, «Чуньфень 春分» - весняне рівнодення, «Лися 立夏» - початок літа, «Сячжи 夏至» - літнє сонцестояння, «Ліцю 立秋» - початок осені, “Цюфен” - осіннє рівнодення, “Лідун 立冬” - початок зими та “Дунчжи 冬至” - зимове сонцестояння.
Любителі різного роду класифікацій, китайці невипадково виділили ці вісім сезонів. У кожен із цих сезонів, як вважали китайські мудреці, організм людини, відповідно до природи, перебуває в певному стані й потребує до себе різного ставлення. Сезон початку зими - «Лідун», як вважається за цим трактатом, припадає на 7-8 листопада. «Дун» (зима) китайською мовою означає “закінчення” або “завершення”. Під цим словом мається на увазі те, що всі сільськогосподарські культури зібрані й заховані, почалася зима.
Як говориться в стародавній китайській приказці: «Той, хто уважний до свого здоров'я в суворі зимові дні, не буде тривожитися про нього протягом року».
Чому саме взимку так важливе уважне ставлення до здоров'я? Тому що, згідно з уявленнями в традиційній китайській медицині, в холодні зимові місяці вся природа занурюється в сонливий стан, сонячного світла стає менше, зменшується кількість енергії тепла (Ян). Одночасно тепло поступається місцем холоду і темному (Інь). У цей період в організму виникає нестача енергії, тому легко виникнути хворобам.
У китайському календарі зима починається з початку листопада та складається з кількох сезонів, під час яких природа й живі організми переживають певні стани. Цих сезонів шість:
Лідун - (Початок зими)
Сяосюе - (Малі сніги)
Дасюе - (Великі сніги)
Дунчжи - (Зимове сонцестояння)
Сяохань - (Малий холод)
Дахань - (Великий холод)
За традиційною китайською медициною, з настанням сезону «Лідун» організм втрачає життєві світлі теплі сили чоловічого начала «ян», а починає переважати темне холодне жіноче начало «інь». Організм переходить у більш пасивний режим роботи. Тому народна китайська традиція вивела мудру закономірність, що вимагає зміни режиму життя і зміцнення здоров'я на початку зими. У цей період рекомендується добре висипатися, лягати раніше і вставати пізніше, ніж зазвичай, уникати, в міру можливості, дратівливих чинників. Перед сном буде корисним кілька хвилин потримати ноги в гарячій воді, а потім енергійно помасажувати підошви. Це допоможе не просто зігрітися, а й запобігти застуді та навіть зміцнити функції нирок.
Одяг має бути достатньо теплим, щоб не витрачати даремно «ян». Традиційна медицина так оцінює «ян» - як неможливе життя без сонця, так неможливий нормальний обмін речовин без «ян» в організмі.
Проте особливості в усіх людей індивідуальні й залежно від віку співвідношення «інь» і «ян» змінюються. Тому традиційна медицина радить — молодим слід орієнтуватися на «накопичення здоров'я». А літнім - «на збереження здоров'я».
Харчування
Сучасні китайці багато в чому віддані своїм старим традиціям, і для них на перше місце завжди ставиться питання: корисно це чи ні? Причому, стосується воно буквально майже всіх сфер людської діяльності.
Сучасна китайська медицина у своїх порадах приділяє також велику увагу раціональному правильному харчуванню звичайної людини. Куди обов'язково входять: молоко, м'ясо, яйця або риба, свіжі овочі, грубі зернові продукти.
Потрібно використовувати менше цукру, солі. І обов'язкова порада для всіх народів і на всі часи, виходити з-за столу після їжі потрібно трохи голодним. Тож рекомендації сучасних китайських дієтологів дуже схожі на ті, що дають фахівці з харчування з усього світу.
Узимку слабкий елемент Вогню, і найкраще уникати сирої їжі та зменшити споживання продуктів із властивостями прохолоди. Організм зігрівають, створюють ян і рухають Ци гарячі продукти: імбир, часник, перець, кориця, гвоздика, чаї з прянощами, козяче молоко, волоські горіхи, гарячі супи на м'ясному бульйоні та пельмені.
Для харчування взимку та зміцнення «ян» організму потрібна калорійна їжа. Вона сприяє активізації циркуляції рідини в організмі, живленню крові, рекомендується яловичина, баранина, короп, соєвий сир — доуфу (тофу). Також рекомендуються овочі, зібрані восени, такі як капуста, редька, морква, гарбуз.
Корисно в цю пору року — сало, квашена капуста, розсольник. Дуже гарні квасоля, пшоняна, рисова, кукурудзяна каші. Вживання цих продуктів у холодну пору — свого роду профілактика застудних захворювань.
Зверніть увагу на продукти, які описані нижче.
Морква
У «Лідун» можна їсти моркву для того, щоб збільшити споживання вітаміну А і вітаміну С, морква може підвищити зимостійкість і пристосованість до холоду, а також відмінно захищає кровоносні судини.
Червоний фінік (зизифус, унабі, ююба, жужуба, або китайський фінік)
Підходить для збереження імунітету в «Лідун». Він являє собою їжу, яка має дуже високий вміст вітаміну C: на 100 грамів маси може досягати 380-600 мг. Це у 70 разів більше, ніж у яблука, у 16 разів більше, ніж у цитруса, і навіть глід, з високим вмістом вітаміну С, також визнає поразку. Вживання зизифуса протягом осені та зими може підкріпити Ян та зменшити нервозність, пом'якшити легені та зміцнити Ци, якщо потушкувати з білими грибами, лілією, ямсом разом, то ефект буде ще кращим.
Карась
Теплий, солодкий, придатний для зміцнення селезінки та підкріплення Ци, посилення сечовиділення і розсмоктування набряків. Містить ненасичені жирні кислоти, харчуючись карасем можна не тільки зміцнити здоров'я, а й зменшити ожиріння, допомагає знизити кров'яний тиск і жир у крові, продовжити довговічність життя.
Цибуля-порей
Пряна, тепла за характером, здатна викликати потовиділення та може усувати холод. Переважно використовується від екзогенного холоду, лихоманки, головного болю, закладеності носа, кашлю, мокротиння, судом, відчуття задухи в грудях та інших респіраторних симптомів.
Пекінська капуста
Пекінська капуста тепла і солодка. Має ефект зміцнення ци та захисту шлунка. Використовують від болю в шлунку, болю в животі, покращує погану дефекацію.
Корінь лотоса
Сирий корінь лотоса може усувати жар, сприяти секреції рідини, що тече в організмі, для вгамування спраги, приготований корінь лотоса може зміцнити селезінку та збуджувати апетит, у Китаї є історія про те, що «влітку потрібно їсти сирий корінь лотоса, восени потрібно їсти приготований корінь лотоса, сирий корінь лотоса повинен бути свіжий, приготований повинен бути дуже старим».
Каштани
Містять багато крохмалю, білка, жиру, вітамінів групи В та інших поживних речовин, має репутацію «короля сухофруктів». Можуть ефективно запобігати та лікувати гіпертонію, ішемічну хворобу серця, атеросклероз та інші серцево-судинні захворювання, корисний для людського організму. Твердий, сирий каштан важко перетравлюється, приготований же може мати ефект нетравлення шлунка, тож не слід їсти великими порціями. Може зупинити діарею, закреп, проте якщо є такі симптоми, то ліпше їх не вживати, щоб не погіршувати ситуацію.
Баранина
Це тепла їжа, взимку слід їсти баранину, щоб поліпшити імунітет організму, підвищуючи опірність холоду та хворобам, можна сказати, що це найбільш відповідна їжа для зими.
З рекомендованих до вживання в пору «Початок зими» м'ясних страв докладніше зупинимося на одній із найвідоміших — качці по-пекінськи.
Першу згадку рецепта приготування качки по-пекінськи було виявлено в книзі «Найважливіші принципи їжі та напоїв» (1330 р.) придворного лікаря Ху Сихуей, який відповідав і за правильне харчування імператорського дому династії Юань.
Відмінною особливістю качки по-пекінськи є її рум'яна глянцева ніби лакована хрустка шкіра. Це досягається не тільки обробкою поверхні качки сумішшю соусів із медом, а й відшаруванням шкіри від м'яса шляхом нагнітання повітря під шкіру. Тушки вішають на гаки та запікають у спеціальних печах, при цьому качка рівномірно зарум'янюється з усіх боків.
У ресторанах замовлену качку привозять на окремому столику та обробляють безпосередньо перед очима відвідувачів. Неможливо відірватися від спостереження за процесом оброблення качки — майстерність, швидкість і спритність власника ножа-тесака викликають непідробний захват!
Після нарізки різні шматочки качки - шкіра, шкіра з м'ясом, м'ясо - укладають на окремі тарілки та красиво оформляють. Поруч обов'язково ставлять нарізані соломкою цибулю-порей і свіжі огірки, іноді редьку, а також соус і стопку дуже тоненьких млинців.
Качка по-пекінськи давно перестала бути «їжею імператора». Однак, витримування традиційного приготування дотримуються тільки висококласні спеціалізовані ресторани. Але побалувати себе спрощеним варіантом качки по-пекінськи можна, купивши її в найближчому супермаркеті або у вуличних продавців, які смажать качок у пересувних печах. І в магазинах, і на вулицях качок теж обробляють.
Качка по-пекінськи гарна в усі пори року. Але в холодні місяці їсти її особливо приємно.
Народні звичаї в сезон «Лідун»
День початку сезону «Лідун» - це не тільки час, коли селяни починають відпочивати, а й важливе свято, коли китайці вклоняються предкам.
У період династії Хань імператор особисто очолював урядовців і зустрічав зиму, дякував сім'ям героїв, які віддали свої життя за батьківщину, надихав народні маси чинити опір і атакувати зовнішнього ворога.
У представників хань також є свої звичаї в сезон «Лідун», вони поклоняються предкам, збираються разом за святковим столом і ворожать. Ханьці підносять предкам найкращі вироби, виконують свої зобов'язання, просять про щедрий урожай наступного року. Оскільки сезон «Лідун» припадає на час зміни осені зимою, на півночі Китаю заведено їсти пельмені.
Здоров'я
Зима — період спокою, період накопичення життєвих сил. Підтримка здоров'я в цей час багато в чому визначає стан організму протягом усієї зими.
У китайській медицині дуже високо цінується роль сонця у зміцненні здоров'я. Вважається, що якщо часто бувати на сонці, то рівень ян-енергії в людському організмі зросте. Це особливо корисно взимку, коли в природі спостерігається надлишок інь-енергії та недостатність ян-енергії. Тому людина має дотримуватися законів природи й більше перебувати на сонці, щоб поповнити організм ян-енергією. Сонце дарує природі світло й тепло, без нього все в природі вмирає. І значення ян-енергія для здоров'я людини подібне до значення сонця для життя. Без неї людський організм втратить життєву силу для обміну речовин. Загалом, обов'язково запам'ятайте, що після фази «Лідун», треба підтримувати та зберігати ян-енергію.
Згідно з теорією китайської медицини, з настанням сезону «Лідун» Ян ховається, ховається всередину, водночас відбувається максимальна активація Інь. Рослини в'януть, комахи впадають у зимову сплячку, у життєдіяльності всього сущого настає період спокою — період накопичення життєвих сил, таких необхідних для бурхливого свята життя навесні.
Людина, звісно ж, не впадає в зимову сплячку. Однак народна традиція підтверджує мудру закономірність: необхідно змінити режим дня, раціон і почати зміцнювати здоров'я вже на початку зими.
У класичному творі традиційної китайської медицини «Хуанді ней цзін» (Канон Жовтого імператора про внутрішнє) йдеться про таке: Три місяці зими називаються часом «закорковування (Ян) в укритті». Вода замерзає, земля вкривається тріщинами. Не можна розбурхувати Ян. Слід рано лягати та пізно вставати, чекаючи на появу сонячних променів. Устремління мають бути приховані всередині в глибокому спокої, немов якась таємниця. Слід уникати холоду і прагнути тепла, не допускати втрати (Ян) Ци через шкіру. Цих принципів необхідно дотримуватися взимку. Це і є Шлях вигодовування і заощадження. Нехтування зазначеними принципами спричинить ушкодження бруньок, навесні з'явиться стан млявості й виснаження, не вистачатиме сил для весняного пожвавлення».
Таким чином, повсякденне життя людини взимку має відповідати законам природи. Необхідно «стримувати Інь і зберігати Ян», перебувати в спокої, уникати емоційних розладів. Приступати до активної діяльності слід лише після сходу сонця. Усе це сприяє накопиченню і зміцненню Ян. Легкий одяг і тривале перебування на холоді спричиняють витрачання Ян. Водночас надмірно теплий одяг і надто висока температура в приміщенні можуть призвести до «відкриття шкірних пір» і потіння, що також спричиняє вихід Ян з організму з потом і проникнення патогенного холоду всередину організму, але ж китайська медицина вважає: «Холод — це патогенний фактор типу Інь, який зазвичай ушкоджує Ян»...
Щоб жити в гармонії зі світом китайці, слідуючи за природою, обирають кольори в одязі та інтер'єрі під кожен сезон, а також присвячують свій час тому, що викликає у них радість. Сезон «Лідун» приносить із собою похмурий настрій, тому в цей час рекомендують милуватися квітами та слухати музику, щоб вигнати печаль. Погодьтеся, прекрасна порада!
У Китаї також прекрасно розуміють, що основа здоров'я — це ще й рух — фізкультура і спорт, чому приділяється дуже велика увага. У всьому світі добре відомі гімнастики «ушу» та «тайцзицюань», а також «цигун» - дихальна гімнастика. Усі ці методики народилися в Китаї й улюблені в народі.