Зустрічаємо Білі роси - 15 сезон традиційного китайського календаря, на який знавці радять пити чай і берегти селезінку. З цього сезону починає відчуватися та сама різниця в температурі між днем і ніччю — коли бабине літо в розпалі, а ночі вже ґрунтовно прохолодні. У цей час стає видно росу, від чого сезон і отримав назву. Яскравих, сонячних днів стає менше, нерідко йдуть затяжні дощі та вступає у свої права осінь. До слова, бабине літо в Китаї називають «Осінній тигр秋老虎», це як Осіння весна, тому що в цей час ще цвітуть безліч квітів.
Існує така приказка: «У сезон “Чушу” йде 18 балії води, в сезон “Байлу” не можна оголитися» (处暑十八盆,白露勿露身). Сенс її такий: протягом кожного з 18 днів попереднього сезону «Чушу» («Кінець спеки», з 22-24 серпня) потрібно по цебру води для купання, оскільки погода стоїть ще спекотна. З настанням сезону «Байлу» («Білі роси») стає прохолодно, тому перебувати на свіжому повітрі оголеним до пояса вже не рекомендується. Для тих, хто наважиться на подібне, є інша приказка-застереження: «Якщо оголитися в сезон “Байлу”, демон хвороби негайно вселиться в тіло» (白露一露身,病魔就上身).
Згідно з теорією П'яти першоелементів, осінь співвідноситься з елементом Метал, сухістю, легенями, носом, виділеннями з носа, шкірою, білим кольором. Сезон «Байлу» («Білі роси») - типово осінній сезон, тим паче, що в його назву входить компонент «білий», тобто колір елемента Метал.
У сезон Білої роси осінній вітер здуває вологу з повітря. Цей сухий клімат у традиційній китайській медицині називається «осіння сухість». У багатьох людей буває сухість у роті, сухість у горлі, сухість в очах і сухість шкіри. Кліматична характеристика Байлу — сухість. У Байлу природа активно починає готуватися до зими. Живність, що йде в сплячку, починає активно запасати жири, здійснювати набіги та полювати — і тут можна досить часто зустріти їжаків, які снуватимуться в пошуках їжі та інших «нічних» мисливців.
У цей час перелітні птахи, найбільш чутливі до клімату, готуються до польоту на південь. Період відбуття здебільшого припадає на середину осінньої місячної ночі, начебто для інформації людям — погода холодна, врожай, що його треба зібрати, швидко збирають, а зимовий одяг готують до прибуття сезону «трьох осеней». Міграція — це інстинкт виживання для птахів, щоб вони слідували природному середовищу. Здатність птахів орієнтуватися за тисячі миль завжди була однією із загадок природи. Щоразу, коли люди бачать диких птахів, які мігрують, вони часто бувають вражені цією красою.
Традиції та народні звичаї
Жертва короля
На настання Байлу в Китаї влаштовуються урочистості в пам'ять про напівміфічного правителя Піднебесної — Великого Юя. Китайці досі з вдячністю згадують його за те, що він приборкав бурхливі води Жовтої річки, як кажуть у Китаї - «втихомирив потоп». За переказами, які пізніше знайшли археологічне підтвердження, близько 4000 років тому впродовж кількох поколінь китайці страждали від постійних потужних паводків на Хуанхе. Усі спроби втихомирити водну стихію за допомогою потужних дамб закінчувалися невдачами: вода зносила все на своєму шляху. Юй запропонував інший підхід: він оточив Хуанхе та його притоки цілим комплексом великих водовідвідних каналів, якими паводкові води відводилися на поля для зрошення, а їхній надлишок — у море. Це стало порятунком для китайської цивілізації. У стародавні часи в пам'ять про Великого Юя влаштовували пишні обряди: у період Весни та Осені (VIII-V ст. до н.е.) вони тривали цілий тиждень. З дотриманням ритуалів люди й до тепер пов'язують надії на добробут.
Сезон Байлу відомий своїм урожаєм чаю.
У старі часи жителі Нанкіна надавали великого значення «приходу» і «відходу» сонячних термінів і поступово формували фестивалі звичаїв з місцевими особливостями. Корінні жителі Нанкіна дуже люблять чай, зібраний у сезон Байлу. Періоди перед сезоном Байлу і після — найкращі для росту чайних дерев. Чай, який збирають у цей час, чистий і ароматний. Чай Байлу не такий ніжний, як весняний чай, і при цьому він не такий сухий і гіркий, як літній чай, але має унікальний солодкий аромат, який особливо популярний серед любителів старого чаю. Так, у Нанкіні вважають, що саме зібраний у сезон Білих рос чайний лист — найкращий за своїми смаковими якостями. Тут кажуть: «Весняний чайний лист гірчить, літній — занадто грубий, якщо вже пити чай — то восени на Білі роси» (春茶苦,夏茶涩,要喝茶,秋白露).
Біле рисове вино
Провінції Цзянсу, Чжецзян, Саньду і Ліцзян завжди мали виноробні звичаї. Щороку, коли починається сезон Байлу і з полів уже прибрані злаки, кожна сім'я буде на винокурнях робити вино. Білий лікер виготовляється із зерен, таких як клейкий рис і сорго, які злегка солодкі, тому його називають «біле клейке рисове вино». Найкраще з білого рисового вина - «Chengjiu», яке назване на честь пивоваріння річки Ченцзян. Хоча для нас це поки що екзотика, але байцзю, «біле вино» - найпопулярніший у світі алкогольний напій, його продажі сягають 5 мільярдів літрів на рік.
Пивоваріння білого рисового вина є абсолютно унікальним. Спочатку заварювали біле вино (зазвичай зване «спалюванням ґрунту») і клейке рисове вино, а потім звичайне вино та солодке, з клейкого рису, у пропорції 1:3 змішували й розливали в глечики та запечатували. Вино зберігалося на вівтарі, закопувалося в землю або надійно ховалося. Для його вилучення потрібно кілька років або навіть десятиліть. Колір вина, яке зберігали десятиліттями, коричнювато-червоний, легке як шовк, ароматне, а міцність була надзвичайно сильна. У перший рік правління імператора Гуансу з династії Цин (1875 р.) у «Звіті округу Сіннінг» Сюй Сю сказано: «Колір темніший, що довше, то духмяніший». У 1980-х роках у готелі Nanjing City була нульова копія рисового вина Байлу, виготовленого наприкінці минулого століття, яка поступово зникла.
Десять білих
Є звичай для сезону Байлу у Веньчжоу та інших провінціях Чжецзян. Люди зібрали та вживали «десять білих» предметів та трав у цей день, щоб буквально відповідати «білій росі». Ці «десять білих» - це 10 видів предметів зі словом «білий», як-от білий гібіскус, гіркі білі гриби, біла волосина чорної курки або качки, брунька білого кольору на листках, біла клейова слива, біла півонія, білий півнячий гребінь, біла роса, біла півонія, біла слива тощо, які, як кажуть, живлять тіло після їди та виводять бруд назовні.
Харчування в сезон Байлу
Згідно
з даними сучасної медицини, нестача тих
чи інших поживних речовин призводить
до різних хвороб. Так, нестача вітамінів
має своїм наслідком курячу сліпоту,
стоматит тощо, нестача мікроелементів
веде до рахіту та анемії. В осінній
перехідний сезон варто використовувати
продукти з лікарськими властивостями
для зміцнення свого організму. Наприклад,
зелена цибуля корисна за профілактики
застуди та грипу, паростки бамбука
запобігають раковим захворюванням. Їжа
має бути легкозасвоюваною і багатою на
вітаміни, відповідати стану організму
конкретної людини. У харчуванні
рекомендується обмежити рибу й
морепродукти, солоне, кисле й гостре. А
ось груші, фініки, женьшень та каші з
додаванням насіння кунжуту будуть дуже
доречні.
Щоб позбутися «осінньої сухості», китайські лікарі рекомендують їсти груші. Гарні також у сезонному раціоні редька, деревний гриб, гарбуз, медові фініки. Женьшень, європейський женьшень, мигдаль, рябчик мутовчастий — очищають легені та зміцнюють енергію Інь в організмі. Зранку корисні каші зі сріблястим деревним грибом, із зернами лотоса, рисова каша з кунжутом або фініками, або солодкою картоплею, а також кукурудзяна каша.
Фахівці традиційної китайської медицини кажуть, що рання осінь — пора, коли особливо вразлива селезінка. Щоб підтримати її, рекомендується їсти більше солодкого. Ідеально для цього підходить виноград, який якраз достигає до цього періоду. Китайці також їдять плоди лонгана (龙眼, «драконяче око») - «близького родича» лічі. Драконяче око багате на вітамін С, кальцій, фосфор і залізо. Лонган корисний для тонізації селезінки, живлення крові та заспокоєння нервів, зволоження, краси та інших ефектів, він також може лікувати різні захворювання, як-от анемія, безсоння і неврастенія. Для підтримки селезінки також хороша солодка картопля, яку, до того ж вважають у Піднебесній засобом номер один для профілактики раку.
Холодну їжу виключаємо, стежимо за режимом.
Рецепти страв, рекомендованих у сезон Байлу
Смажений хрусткий китайський ямс, що смажиться
Приготувати китайський ямс на парі й очистити його, порізати на шматочки завширшки 1 см, потім розрізати кожну скибочку ще навпіл. Розігріти рослинну олію в сковороді. Смажити ямс в олії до золотистого кольору, витягти з олії. Покласти ямс, цукор, дві ложки води в інший посуд, підігрівати на повільному вогні 5-6 хвилин, потім на сильному вогні, додати оцет, смаковий порошок, крохмаль та кунжутну олію. Страва посилює функцію шлунка, корисна для легенів і нирок, усуває кашель і астму.
М'ясо півня з помело
Очистити помело від шкірки, вкласти в живіт випотрошеного півня і готувати на пару до готовності. Після приготування посипати сіллю на свій смак. Регулює функцію легень, усуває кашель та мокротиння.
Що потрібно організму в цей період?
З давніх часів у китайців побутує приказка: «Навесні прикривайся, восени мерзни» (春捂秋冻). Тобто навесні не слід поспішати зі зняттям одягу, а при настанні осінніх холодів не завадить трохи померзнути. Зміна пір року відбувається поступово, організму людини також потрібна поступова адаптація. Літо йде, настає осінь, прохолодний вітер ще легкий, прохолода ще не перетворилася на холод, а люди цілком можуть винести її. У цьому разі не завадить невелике загартування. З посиленням холодів кількість одягу, що одягається, можна збільшувати, оскільки з часом здатність організму протистояти холоду поступово знижується. Осіннє загартування є позитивним способом підтримання здоров'я, проте потребує розумного підходу.
Ми вже не оголюємо 3 частини тіла — ступні, шию і плечі та пупок, особливо ступні — у них народжується ци нирок, а якщо замерзають ноги — ті самі цистити та інші захворювання нирок не забудуть дати про себе знати. Шия і плечі особливо чутливі до сухих вітрів і вогкості, і заради здоров'я суглобів слід тримати їх закритими.
Зберігається сухість, і необхідно продовжувати зволожувати організм зсередини — всі слизові оболонки зараз особливо чутливі до вірусів і бактерій, а люди, які страждають на цистити, — у групі ризику, тому груші, виноград, інжир і гарбуз, як і раніше, залишаються в раціоні.
Прохолодної
ночі або вранці зовнішній патогенний
вітер-холод може легко проникнути в
організм через ніс і шкіру, тому слід
звертати особливу увагу на запобігання
застудним захворюванням, хворобам
носової порожнини, бронхіальній астмі.
Увечері прогрівайте ноги теплою водою
протягом 15-30 хвилин. Вода до щиколотки
найкраще вбирає тепло. Під час прогрівання
ніг вуха й поперек мають бути гарячими,
нирки відкриті для вух, а гарячі вуха
можуть ефективно живити нирки.
Певну роль
в уникненні застуди покликаний зіграти
та спів. У всякому разі про це останнім
часом дуже часто йдеться в китайських
джерелах. Спів — чудова дихальна
гімнастика. Він дуже корисний у разі
захворювань легенів, оскільки сприяє
розвитку грудної клітки та правильному
диханню.
Спів також покращує кровообіг, вирівнює артеріальний тиск, цілюще впливає на голосові зв'язки, мигдалини та численні лімфовузли, що значно підвищує місцевий імунітет. У любителів співати горло болить рідше, знижується сприйнятливість до застудних захворювань. Крім того, спів цілюще впливає на нервову систему, допомагає впоратися з нервовим напруженням, надає бадьорості, енергії, повертає душевні сили, підвищує настрій як співакам, так і тим, хто їх оточує.
Особливо зазначити, що сезон «Байлу» - час невротичних загострень та шизофренічних психозів, що супроводжуються агресією. Досить згадати масу випадків неадекватної поведінки психічно хворих, а також страшні теракти, бойові дії, збройні інциденти, інші масштабні насильницькі дії, які, на жаль, майже щорічно відбуваються у вересні...
Осінній клімат приємний, і це гарний час для тренувань. Після сезону Білої роси кількість вправ та інтенсивність вправ можна збільшити більше, ніж улітку, але вибір видів спорту має варіюватися від людини до людини. Люди похилого віку можуть ходити, бігати підтюпцем і займатися тайцзи, молоді та люди середнього віку можуть бігати, гратися, танцювати, лазити по горах, плавати тощо. Людина має розігрітися, але не втомитися, що допомагає організму регулювати кров. Тренування можна поєднувати з «тихою силою», такою як повільне дихання із заплющеними очима для підтримки здоров'я та гармонії розуму.
І продовжуйте посміхатися! У сезон Білої роси Ян Ци поступово убуває, Інь поступово наростає, що впливає на коливання в настроях людей. Тому восени ви маєте налаштувати свій дух, зберігати спокій і умиротворення та уповільнювати вплив осіннього холоду на організм людини. Водночас китайська медицина вважає, що сміх може зміцнювати легені, регулювати функції організму, знімати втому й відновлювати фізичну силу, а також вдихати достатню кількість кисню в легені, видихати помутніння, прискорювати кровообіг і примиряти серце та легені. Тож восени не забувайте часто посміхатися!