Сезон Ліцю

Назва 13-го сезону китайського календаря - "ліцю" (Liqiu / 立秋). "Лі" означає "початок", а "цю" перекладається як "час дозрівання культур". Одночасно закінчується період Міжсезоння, що тривав 18 днів, на зміну активності елемента Земля приходить елемент Метал, який переважатиме наступні 72 дні.

Китайські культурологи кажуть, що назва сезону "ліцю" підказує нам: спекотне літо добігає кінця та настає осінь, час збору врожаю. Європейці вважають початок осені з вересня, коли видно її явні ознаки. А східний погляд звертає увагу на тонкіші речі.

Літо прощається з нами задушливою, вологою спекою. Таку погоду жителі Пекіна називають "тигровою спекою", бо вважається, що спека так само раптова та безжальна, як смугастий хижак. Вона зазвичай триває близько 30 днів, після чого настає більш-менш прохолодна погода. У народі так і кажуть: "Прохолодний вітерець з'являється з першого дня Становлення осені" (立秋之日日凉风至). Але це лише самий початок поступового переходу від літньої спеки до осінньої прохолоди. Осінь тільки готується до повного вступу у свої права. Ну, а традиційна китайська медицина, як завжди, поспішає з порадами, як підготувати організм до світу природи, який змінюється, щоб не порушувати досягнутої влітку гармонії.

Осінні звичаї

Для стародавніх царів у день Ліцю не було ритуалу важливішого, ніж Іньцю. Іньцю — це один зі стародавніх ритуалів, який ще в династії Чжоу сформував традицію жертвоприношень в осінній період. Імператор в оточенні чиновників високого рангу вирушав за місто для проведення особливої церемонії зустрічі осені, на якій присутні зверталися до божеств та душ предків із проханнями подарувати багатий врожай. Династії Хань та Тан також підтримували цей звичай, щоразу приносячи в цей день жертви. З настанням сезону "Ліцю" також починалися військові навчання. Бойові дії та набіги кочівників зазвичай пов'язувалися із закінченням збору врожаю, тому в цей час військам доводилося бути в постійній бойовій готовності.

Один із чотирьох поетів династії Південна Сун, Фан Ченда, у вірші "Згортання гілок і листя" описав Дайю (立秋戴楸叶) - обряд носіння листя, присвячений до сезону "Ліцю". Народний звичай Ліцю Дайю вперше був помічений у "Токійських мріях династії Сун" династіями Сун і Юань. У тексті йшлося: "Осінній день, на вулиці продається листя евкаліпта, багато жінок та дітей його купують, воно все порізане". Імовірно, тому що евкаліптове дерево й осінь — це однойменне явище, тому кажуть, що вони мають бути пов'язані.

Звичай носити листя евкаліпта восени має давню історію. Зареєстровані історичні матеріали династії Сун. Ранньої осені багато людей продають листя евкаліпта на вулиці. Жінки та діти ріжуть листя евкаліпта за різними зразками. Нині жінки та діти в провінції Шаньдун Цзяодун та в південно-західних регіонах також збиратимуть листя і стебла, і деякі з них будуть розрізані на різні візерунки. Їх можна використовувати для прикраси житла або носити на грудях чи на одязі.

Листя евкаліпта, кора, насіння мають гемостаз, що в'яже. Ефективні для зняття болю. Насіння містить деканову кислоту і лужну сіль, яку використовують для лікування захворювань нирок та зволоження. Перитоніт, зовнішні протипухлинні ліки проти бері-бері. Коріння евкаліпта і сік, при зовнішньому застосуванні, допоможуть промити рану і вивести отруту. Молоде листя евкаліпта і квітки евкаліпта можна вживати в їжу, вони багаті поживними речовинами.

У династії Мін листя отримало інше використання, тобто 楸 листовий крем. Мін Гао 漾 сказав: "Лі Цю, сонце не зійшло, збирай 楸 листовий крем, розтирай рани та виразки". У Шаньдуні досі збирають евкаліптовий сік на світанку осіннього дня. Кажуть, що екстракт листя евкаліпта, отриманий з цього дня, має особливий ефект при лікуванні шкіри.

Становлення осені для китайських фотолюбителів — пора сільського туризму. У цей сезон селяни починають просушувати на сонці врожай. Фігурно викладені на сушку фрукти й овочі створюють дивовижні картини. Особливо ними славиться селище Хуанлін (篁岭) у провінції Цзянсі. Жителі села сушать на сонці зібрані сільськогосподарські культури, наприклад, червоні перці, рис, кукурудзу, квіти хризантеми тощо, що створює багатобарвну картину осіннього сушіння. За дивовижні види осінньої заготівлі врожаю міністерство культури присвоїло цьому селищу неофіційний титул "найпрекрасніший символ Китаю". У цей сезон закуповуються свіжозібраним сушеним перцем на всю осінь вперед. Фахівці традиційної китайської медицини кажуть: восени найбільше будуть вразливі легені, їх найкраще підтримати саме гострою їжею.

"Головне для людини — їжа". Ліцю є дуже важливим сезоном, у який люди, звісно, не забувають про їжу. Популярним серед людей цього дня є зважування, щоб порівняти свою вагу з сезоном "Ліся", початком літа, якщо сталася втрата ваги, то це було "куся" - "важке літо". У ті часи, оцінка здоров'я часто складалася лише за стандартом "худий" та "товстий". Якщо схуд, тоді потрібно "поповнити запас", і спосіб цього поповнення полягає в "накопиченні жирку до осені", що виливається в поїдання смачної їжі, делікатесів і, звісно, перевага надається різним видам м'яса, рагу, шашлику, червоному м'ясу, тушкованій свинині та так далі, щоб "жирок зав'язався від м'ясної їжі".

У китайців є традиція Цюцю - "у сезон Ліцю скуштувати осінь" - ласувати кавунами, щоб попрощатися зі спекотним літом і зустріти прохолодну осінь. Вони востаннє їдять кавуни цього року. Люди думають, що восени погода похолодає вранці та ввечері, і холодна їжа впливатиме на шлунок, тому вони не їстимуть кавун після початку осені. У сільській місцевості люди зазвичай разом їдять різноманітні сезонні фрукти та овочі, висловлюють добрі побажання на честь зустрічі осені та очікування гарного врожаю. Крім того, майже в кожному районі та місті є свої вподобання. Приміром, за традицією міста Хейхе в день початку осені потрібно скуштувати пельмені та "баоцзи", повідомляє "Женьмінь Жибао".

Ліцю вважається також "сезоном дизентерії": через спеку активно продовжують поширюватися бактерії та кишкова паличка. Щоб захиститися від розладів шлунка, на становлення осені китайці їдять гіркий гарбуз, що вважається панацеєю від проблем із животом. А за часів династій Тан (618 - 907 рр.) і Сун (960 - 1279 рр.) існував ще один спосіб позбутися "осінньої дизентерії": ставши обличчям на захід, треба з'їсти від семи до чотирнадцяти бобів червоної квасолі, запивши їх холодною колодязною водою. Як це працює — пояснити важко, але практика показувала: протягом століть китайцям — допомагало.

Ще в цей сезон їдять персики. Це цілий обряд: кісточки потрібно неодмінно зберегти аж до нового року за місячним календарем. Напередодні свята Весни їх потрібно спалити вщент: вважається, що це позбавить від епідемій на весь наступний рік.

Харчування

Харчування в цей період також спрямоване на підтримку здоров'я людини. Основний клімат осені характеризується сухістю, нестачею вологи в повітрі та нестачею води в організмі людини. Хоча різниця температур між днем і ніччю після початку осені збільшується, подекуди вона все ще дуже висока протягом дня, а подекуди спека стає нестерпною, тож слід продовжувати профілактику теплового удару, і літню їжу, яка охолоджує тепло, не можна одразу прибирати зі столу. Кавун, огірок та інші фрукти й овочі можна їсти помірно. Крім того, м'ясо качки, риба, пісне м'ясо свинини, морепродукти тощо допоможуть охолоджувати тепло і ними в цей час можна безпечно харчуватися.

Щоб пристосуватися до сухих характеристик осені, наше тіло повинне постійно "поповнювати" себе, щоб пом'якшити шкоду, завдану сухим кліматом нашому організму. Пиття більшої кількості води стало для нас необхідним засобом боротьби з "осінньою сухістю". Проте, якщо ми п'ємо кип'ячену воду, ми не можемо повністю протистояти негативним наслідкам. Після того, як вода потрапить в організм людини, вона скоро випарується або з організму. Тому стародавні китайські медичні фахівці надали нам найкращий дієтичний рецепт для боротьби з осінньою сухістю: "солона вода вранці, медовий суп увечері". Іншими словами, випиваючи кип'ячену воду, воду легко втратити. Якщо в кип'ячену воду додати трохи солі, ситуація зовсім інша, тому втратити її не так легко. Цей метод відповідає додаванню фізіологічного розчину до числа захворювань у нашій сучасній медицині. Пийте трохи солоної води протягом дня і медової води в нічний час. Це хороший спосіб поповнити запаси води в організмі. Це також хороший рецепт для осіннього здоров'я та проти старіння. Він також може запобігти запорам, спричиненим осінньою сухістю.

Мед — це цінний подарунок, який природа дарує нам людям, він містить багаті поживні речовини, здебільшого глюкозу та фруктозу, кожна з яких становить 70%. Крім того, він також містить білок, амінокислоти, вітамін А, вітамін С, вітамін D тощо, які легко засвоюються організмом. Мед зміцнює тіло, покращує інтелект, підвищує гемоглобін, покращує міокард тощо, тривалий термін служби може продовжити життя. Це чудовий продукт для догляду за шкірою. Крім того, вживання меду восени може також зволожити легені й очистити їх зсередини.

В осінню суху пору року, з одного боку, ви маєте пити більше солоної води та медової води, з іншого боку, ви не повинні їсти продукти, такі як гостре барбекю. До цих продуктів належать перець, кориця, цибуля та вино, а особливо імбир. Ці продукти гарячі, що збільшує шкоду осінньої сухості для нашого людського тіла. Звичайно, як приправу використовується невелика кількість цибулі, імбиру і перцю, але не їжте більше. Наприклад, імбир, який містить ефірну олію, восени ліпше не їсти, тому що осінній клімат сухий, сухий і пошкоджує легені, плюс гострий імбир, більш імовірно, зашкодить легеням, збільшить втрати води в організмі, викличе сухість. У стародавніх медичних книгах було також таке "попередження": "Протягом року осінь не їсть імбир; протягом одного дня ніч не їсть імбир".

Загалом у період початку китайської осені слід віддати перевагу нежирним, але поживним стравам, а також налягти на солодку й кислу їжу, наприклад, на фрукти й овочі. Краще, якщо це буде холодна їжа, щоб заспокоїти внутрішній жар. Солодка їжа, як правило, дуже поживна і має чудову властивість знімати дратівливість і заспокоювати.

Дуже високими властивостями щодо зволоження сухості й поповнення рідин тіла володіють багато фруктів і овочів. Сама природа подбала про те, щоб дати нам восени продукти з цими властивостями. У свіжих овочах і фруктах міститься велика кількість води, вітамінів, що допомагає зберегти нормальну секрецію слизової оболонки дихальних шляхів, полегшити біль у горлі, зняти сухість губ та інші симптоми, пов'язані з нестачею рідини. Перевага надається кислим фруктам, овочам. Найкраще живить інь та зволожує сухість поєднання солодкого й кислого смаків. Найефективнішими продуктами цієї категорії є груша, виноград, хурма, гранат, унабі.

Серед продуктів із кислим смаком найбільша кількість кислих речовин міститься в плодах глоду. Він стимулює секрецію різноманітних травних ферментів у шлунку та кишківника, перешкоджає відкладенню жиру, уповільнює процеси старіння організму. Однак за хронічного гастриту, виразки шлунка, жовчнокам'яної хвороби, перенесеного гепатиту вживання глоду слід уникати. Окремо варто відзначити й виноград, який сприяє утворенню рідин, втамовує спрагу, відкриває шлунок, сприяє перетравленню їжі, зміцнює організм, поповнює кров, зміцнює серце, сприяє виведенню рідин з організму. Не слід забувати, що вживання винограду ліпше обмежити — не більше 0,5 кг, бо він охолоджує.

Восени достигають яблука та гранати. Гранати чинять збиральну та дію, що в'яже, яблука сприяють утворенню рідин, зволожують легені, усувають занепокоєння, відкривають шлунок.

Найсмачніший та найкорисніший рецепт на початок осені — це різноколірні медові ягоди. Протипоказані восени продукти з властивостями жару — червоний і чорний перець, імбир, горілка. Також слід знизити вживання таких продуктів із властивостями тепла, як цибуля та часник.

Важливо зазначити, що з погляду китайської медицини, з осінню тісно пов'язана діяльність легенів людини. Поліпшити їхню діяльність допоможуть: насіння і корінь лотоса, гриби та помідори.

Печериці, наприклад, крім зволожувальної та охолоджувальної дії, полегшують перетравлення страв із м'яса та яєць і запобігають утворенню отруйних відходів. Вони посилюють травний тракт, зменшують внутрішній жар, гармонізують перебіг ци та заспокоюють розум. У китайців печериці вважаються ліками, що сприяють довголіттю.

На першому місці зі страв, як і раніше, каші — ліпше з клейкого або круглого рису, каша з китайської реманії — з додаванням лікувальних трав, овочів, з прянощів — кунжут, на солодке — мед, мушмула, ананас, а також корисними є молочні продукти — усі ці продукти ефективно живлять інь, зволожують сухість, зміцнюють організм і живлять кров, нормалізують функцію шлунку, і сприяють здоровій внутрішній секреції.

Спосіб життя та догляд за здоров'ям

Чотири наріжні камені збереження здоров'я ТКМ включають емоції, дієту, повсякденне життя та фізичні вправи. Традиційна китайська медицина вважає, що баланс Інь і Ян є законом здоров'я людини, якщо є баланс, то всі хвороби будуть вільні, а якщо він буде порушений, виникнуть різні хвороби.

Осінь у традиційній китайській медицині — точка повороту трансформації Ян в Інь. У цей період Інь починає переважати над Ян, і отже, потрібно берегти організм від вогкості. Про перший місяць осені говорять як про час, що наводить лад у силі дихання Неба і Землі, оскільки саме тепер відбувається випрямлення сили дихання. Восени вельми сприятливо зменшувати життєву активність, не перепрацьовувати себе, дотримуватися душевного спокою, щоб не приводити Ци в сум'яття. У цей сезон треба працювати, вчитися та проявляти соціальну активність "не напружуючись".

Загалом же, за канонами китайської медицини, для зміцнення здоров'я в осінній сезон треба дотримуватися принципу поміркованості, до того ж у всьому: в емоціях, харчуванні, повсякденному житті та заняттях спортом. У цей період ми не повинні порушувати природні закони в процесі зміцнення здоров'я: бути максимально спокійним та емоційно стійким, щоб не провокувати внутрішні конфлікти й допомогти самому собі плавно й гармонійно пройти цей непростий період.

За уявленнями китайської медицини, осінь співвідноситься з елементом Метал, рухом всередину, плодоношенням, тугою, легенями, товстим кишківником, шкірою, носом та виділеннями з носа.

Захворіли на початку Осені: Сухість у роті, сухість шкіри, біль у горлі, першіння в горлі, сухий кашель, безсоння, підвищення температури, пітливість, усього... Після спекотного літа організм людини багато втрачає й імунітет знижується. Коли температура падає, віруси легше потрапляють в організм та збільшується кількість захворювань дихальних шляхів. Якщо восени йдуть дощі, то це сприятливо для того, щоб не було посилення хвороб Сухості, це унікальний час, коли ви істотно можете поправити й зміцнити своє здоров'я, якщо дотримуватиметеся кількох простих правил.

Погода змінюється зі спекотної на холодну, і різниця у вологості буде поступово збільшуватися. У цей час зверніть увагу на те, щоб додавати одяг вчасно. Крім того, необхідно рано вставати, щоб людське тіло могло адаптуватися до змін у світі природи, і це відповідає осінньому здоров'ю.

З приходом осені "сінна лихоманка" відкриє пік хвороб, приділіть увагу повсякденному життю, профілактиці та контролю. Більшість алергій - це квіти вітру. Погода найчастіше стоїть суха та безвітряна, тому концентрація пилку від квітів в повітрі найвища саме в цей сезон. Щоб протистояти цьому, повертаючись додому, вмивайте обличчя, очищайте ніздрі та очі одразу після повернення додому, частіше міняйте одяг, у якому ходите на вулиці.

Китайська медицина нагадує, що після літа важливо не застуджуватися, вже не засмагати, правильно займатися спортом, дотримуватися регулярного графіка і не лягати спати пізно. У щоденному раціоні їжте менше холодних, гострих, жирних продуктів, слід їсти більше груш, білих грибів, винограду, гранату, манго тощо, вони можуть живити інь та зволожувати, підтримувати легені й селезінку, захищати печінку та здоров'я.

Однак особливості в усіх людей індивідуальні й залежно від віку співвідношення "інь" і "ян" змінюються. Тому традиційна медицина радить — молодим слід орієнтуватися на "накопичення здоров'я". А літнім - "на збереження здоров'я". У Китаї також чудово розуміють, що основа здоров'я — це ще й рух — фізкультура, спорт. У них цьому приділялася і приділяється дуже велика увага. У всьому світі добре відома гімнастика "тайцзицюань", а також "цигун" - дихальна гімнастика.

У багатьох китайських джерелах стверджується, що сезон "Ліцю" - кращий час для застосування китайського скребкового масажу гуаша. Наводиться навіть таке прислів'я: "Кожен, хто застосовує гуаша в сезон "Ліцю", проживе понад 88 років". Скористайтеся цим чудовим методом, який сприятиме вигнанню з Вашого організму токсинів, що накопичилися за літо, і патогенної Ци, активуватиме циркуляцію життєвої Ци та крові, допоможе успішніше протистояти кліматичним змінам осіннього періоду.

Запись опубликована в рубрике Дао медицины, Малі сезони. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий