Китайський календар — єдиний календар у світі, який не тільки веде рахунок днів відповідно до руху Землі навколо Сонця, а й повідомляє інформацію, необхідну для розуміння процесів, що відбуваються в природі. Активність Сонця, положення Землі на орбіті, обертання Місяця навколо Землі — все це чинники, які впливають і на погоду, і на врожай, і на наше здоров'я та працездатність.
Китайці першими пов'язали природні явища з фактами життя, вчинками та характером дій. Спостереження вели щонайменше 4 тисячі років і завжди мали величезну підтримку в особі Імператора. Уже в ті далекі часи палацові астрономи могли передбачати затемнення, характер погоди та перспективи на врожай. Але ж тоді не було ні телескопів, ні комп'ютерів. Однак уважному спостерігачеві природа завжди відкривала свої таємниці!
З двадцяти чотирьох сезонів китайського сільськогосподарського календаря шостий, "Хлібні дощі", починається з 19-20 квітня, і спочатку він мав назву "Дощ, що народжує сто хлібів". Це — останній весняний сезон, наступний за ним називається вже "Початок літа".
Кажуть, що "Цинмін перегороджує шлях снігу, Гуюй перегороджує шлях заморозкам" - настання сезону знаменує собою остаточне звільнення від зимових холодів; приходить тепло, і більшість злаків починає рости. У цей період триває весняний збір чаю, особливо сорту Лунцзин, який росте в околицях міста Ханчжоу. Перший збір чаю — особливо ароматний і ніжний на смак. Тому сезон хлібних дощів зустрічають чайними церемоніями, які часто проводяться на природі.
Китайці часто кажуть: "Ковток чаю, зібраного в сезон Гуюй, може воскресити та мертвого". У цьому сезоні рекомендується вживати чаї з густими квітковими ароматами, вони допомагають розігнати Інь-холод і підтримують організм у міжсезоння. Наприклад Те Гуань Інь. Згідно з повір'ям, чай, зібраний у ці дні, позбавляє від внутрішнього жару, проганяє злих духів і сприяє просвітленню розуму. Тому люди в будь-яку погоду вирушають у гори по листя свіжого чаю, яке можна буде повернувшись, одразу ж заварити.
Усе живе насолоджується весняним теплом, свіжим і чистим повітрям. Милує око яскраво-зелений, абсолютно дивовижний колір трави та листя, що розпускається, весняні квіти, пурхання метеликів. Тішить слух спів птахів, які будують свої гнізда. Ось воно, справжнє Свято Життя! Витончений звичай китайців милуватися цим неповторним видовищем налічує не одну тисячу років, а цвітіння персика, сливи, абрикоса, груші та вишні - традиційний сюжет китайської поезії та живопису. Уся ця пишність немов дарована нам для набуття душевної гармонії, любові, всепрощення і зцілення.
Під час сезону Гуюй у більшій частині Китаю розпускається деревоподібна півонія - "цар" квітів, квітковий символ Піднебесної. Півонія — єдина квітка, яка має назву малого сезону: "квітка Гуюй". Стародавнє китайське прислів'я говорить: "На третій світанок після (малого сезону) Гуюй милуються деревоподібною півонією, а на третій полудень після (малого сезону) Лися милуються трав'янистою (молочно квітковою) півонією. У період усього малого сезону Гуюй у провінціях Шаньдун, Хенань, Сичуань тощо проводять щорічні квіткові ярмарки, де в центрі уваги перебуває, звісно ж, його високоповажність півонія!
Про підтримання здоров'я в сезон "Гуюй"
24 малих сезони стали своєрідним календарем Яншен (напрям китайської профілактичної медицини, звід правил про здоровий спосіб життя, правильне харчування, життя без болю, хвороб). За традицією наводимо основні рекомендації лікарів китайської медицини для малого сезону Гуюй.
Гуюй - дощовий сезон, для якого характерна підвищена вологість повітря. Зміни в природі слід враховувати в плані турботи про здоров'я. Необхідно відрегулювати свій організм для того, щоб забезпечити відповідність внутрішнього стану у нових обставинах в зовнішньому середовищі. Таким чином можуть бути нормалізовані фізіологічні функції.
У цей час повсюдно трапляються випадки захворювання на невралгію (міжреберну, сідничного і трійчастого нерва). Невралгія сідничного нерва проявляється болями в сідниці, задній частині стегна, задній частині щиколотки. Вона виникає через вплив протягів (мінливий біль), холоду (гострий біль), вологи (тупий біль, що супроводжується онімінням). У разі виникнення ознак невралгії слід вжити заходів до очищення печінки, крові, активізації кровообігу.
Також у цьому сезоні велике поширення має синдром внутрішнього скупчення Інь-холоду. Хоча погода з кожним днем дедалі теплішає, промені весняного сонця прогрівають лише поверхню тіла людини й не в змозі "розтопити" внутрішній холод, що накопичився в організмі за зиму. Проявляється це в ознобах, похолоданні кінцівок, холодному болю в животі, набряках, а також наданні переваги гарячим напоям.
У цей час рекомендується приділяти більше уваги догляду за своїм тілом, і акцент слід зробити на:
- Турбота про суглоби. Рухливі та здорові суглоби, особливо суглоби ніг, важлива складова успішного заняття різними видами спорту. У плані турботи про суглоби найнебезпечнішими факторами слугують волога і холод. У період сезону Гуюй, зі збільшенням кількості дощів, волога і холод досить легко проникають у тіло людини за умови відсутності необхідного захисту. Якраз у цей сезон зазвичай загострюється артрит і ревматичні захворювання, тож людям, які страждають на подібні недуги, необхідно заздалегідь подбати про здоров'я суглобів.
- Турбота про шлунок. У сезон Гуюй необхідно піклуватися не тільки про суглоби, а й про шлунок і селезінку. Нормальна робота цих органів позбавляє маси проблем. Гарне перетравлення їжі сприяє зміцненню імунної системи, не чинить негативного впливу на роботу легенів, і, як наслідок, у людини гарне самопочуття.
Настав період міжсезоння між весною та літом, коли важливо не перевтомлюватися фізично й розумово, але бажано багато ходити, що сприяє здоров'ю селезінки. Щоб не "охолодити" селезінку, не можна пити багато холодної води. Інакше можуть бути проблеми з легенями, елементом, що живиться Ци Селезінки. Краще не налягати на сирі овочі та фрукти. Овочі зазвичай дуже швидко й коротко припускають на великому вогні, а фрукти намагаються різати дрібними шматочками для кращого засвоєння.
Солодкий смак зміцнює Селезінку, це злакові та бобові. Продукти гіркого смаку доповнюють меню — це, наприклад, шпинат і рукола. Гіркий смак усуває, "висушує" зайву вологу, яку не любить селезінка, а також заспокоює кашель.
Загалом, від правильної роботи Селезінки дуже багато в чому залежить імунітет людини. Регулярні прогулянки на свіжому повітрі, правильне харчування і, як наслідок, відсутність стресу, допоможуть отримати необхідний заряд на майбутні сезони активності.
Із закінченням малого сезону Гуюй закінчується і весна. Печінкова і серцева енергія Ци на підйомі, саме час живити організм. Однак живити організм потрібно грамотно, зовсім не так, як ми це робили взимку. Організм потрібно живити корисними для печінки та поживними для нирок продуктами. Одним з основних харчових продуктів, що сприяють усуненню внутрішнього Інь-холоду, є цибуля-батун. Це одна з найдавніших культурних рослин Китаю. Згадки про цибулю-батун трапляються в таких класичних трактатах, як "Шаньхайцзін" (山海经, Каталог гір і морів), "Ліцзі" (礼记, Записи про ритуали), "Хуанді нейцзін" (黄帝内经, Канон Жовтого імператора про внутрішнє).
Ось що, наприклад, сказано про цибулю-батун у знаменитій книжці Сунь Симяо (581-682 рр.) "Бей цзі цянь цзінь цзінь яо фан": "Цибулина з білим стеблом. Нейтральна. Слизька. Може використовуватися в приготуванні відварів (супів). Лікує ушкодження холодом з ознобом і лихоманкою, біль у кістках і суглобах, сприяє виділенню поту, лікує "поразку вітром" з набряком обличчя й очей, запалення горла з утворенням перепон, заспокоює плід... Зелене листя. Теплий. Гострий. Проникає в очі. Усуває патогенну Ци в печінці, заспокоює Чжун-цзяо, приносить користь п'яти цзан-органам, заповнює квінтесенцію Цзин очей, розсіює жовтяницю, знищує токсин сотні ліків".
У сучасних посібниках зазвичай ідеться про такі цілющі функції цибулі-батуна:
- сприяння виділенню поту для усунення зовнішнього синдрому з властивостями вітру-холоду.
- відновлення вільної циркуляції Ян-Ці для усунення внутрішнього скупчення Інь-холоду.
- відновлення вільної циркуляції Ци для пожвавлення крові.
- відновлення вільної циркуляції Ци для усунення токсину.
- знищення паразитів.
- зниження токсичної дії деяких ліків, риби та м'яса.
Спосіб вживання цибулі може бути найрізноманітнішим, аж до додавання нарізаного листя свіжої цибулі-батуна в локшину швидкого приготування.
Так само в багатьох регіонах Китаю поширений звичай вживання семи зелених овочів і трав сім разів протягом сезону Гуюй. Зі свіжих зелених овочів і трав готують салат, у який можна додати олію, сіль і оцет. Склад може бути найрізноманітнішим. В основному він визначається місцевими умовами.
Можна покласти в такий салат лист цибулі-батуна або цибулі ріпчастої, лист часнику або джусая, лист грициків, кропиви, кульбаби або щавлю. Також можна використовувати салат-латук, листя смородини — усю ту зелень, яку можна знайти в цей час на садовій ділянці, або в супермаркеті. Приготувати такий салат сім разів, це обов'язково допоможе адаптації організму до кліматичних змін.
Ще можна приготувати і "Триколірний суп", який дуже пасує для цього сезону.
Склад: 100 г соєвих пагонів, 20 г імбиру, червоний перець (1 шт.), олія, білий оцет, крохмаль, курячий бульйон, сіль, кунжутна олія, смакова приправа.
Обсмажити до 80%-ної готовності соєві пагони в олії з додаванням оцту, викласти на тарілку. Покласти в бульйон нарізаний імбир, довести до кипіння, додати перець, знову довести до кипіння, додати соєві пагони, сіль, крохмаль і кунжутну олію, варити до повної готовності.
Ефект: активізує кровообіг, нейтралізує вплив протягів і вологості.
Протягом сезону Гуюй підвищується вологість повітря і збільшується кількість опадів. Як у природі, так і в організмі людини відбуваються зміни, до яких необхідно поступово адаптуватися. З погляду китайської медицини, вологість приносить людині неприємні відчуття і навіть чинить несприятливий вплив на здоров'я. У зв'язку з цим, під час фази Гуюй потрібно вживати заходів для зміцнення функцій селезінки й усунення вологості. Незграбна квасоля, корінь лотоса, бобові паростки та восковий гарбуз чудово допомагають у виведенні з організму надмірної вологи та зміцненні селезінки. Крім того, необхідно продовжувати займатися фізкультурою для прискорення обміну речовин, адже потіння сприяє позбавленню від внутрішнього жару та вологи, що, своєю чергою, є сприятливим для встановлення балансу між людським організмом і зовнішнім світом.
Хоча навесні в організмі часто спостерігається надлишок печінкової "Ци"-енергії, а селезінка, навпаки, послаблюється, у період сезону Гуюй селезінка функціонує на повну силу, внаслідок чого активізується робота шлунково-кишкового тракту й посилюється травлення. Скористайтеся цим періодом для поліпшення здоров'я за допомогою правильного харчування. Можна приготувати рисову кашу з додаванням фініків або лонганів, які корисні для зміцнення "Ци"-енергії та поповнення поживних речовин в організмі.
З настанням сезону Гуюй у природі все починає бурхливо рости, підіймається і " ян"-енергія, тому не можна упускати можливість для поповнення " ян"-енергії з квітучої природи. Намагайтеся не сидіти вдома і частіше виходьте у двір, щоб позайматися фізкультурою, їдьте на прогулянки за місто. Це не тільки сприятиме поліпшенню настрою, а й допоможе активізувати кровообіг, поліпшити роботу серця і легенів, зміцнити здоров'я і підвищити імунітет.
Лікарі китайської медицини рекомендують у цей малий сезон вранці та ввечері промивати ніс і протирати ніздрі холодною, майже крижаною водою. Ця нехитра дія допоможе запобігти або полегшити всіляку весняну алергію, або алергічний риніт. А ще відкриємо секрет прекрасній половині людства: у цей малий сезон китайці не тільки п'ють найсвіжіший зелений чай, а й умиваються ним!
На цій таємничій ноті завершуємо знайомство з цим дивовижним і маловідомим китайським малим сезоном Гуюй.