У традиційній китайській медицині основна енергія осені - Сухість, тому всі рецепти в тому чи іншому варіанті покликані народжувати природну живильну Вологість у нашому тілі. Поповнювати енергію, живити ян та інь.
Оскільки матір'ю Легень є Селезінка та Шлунок, то дуже важливо для підтримання в здоровому стані Легень підтримувати в здоровому стані Селезінку. Тому восени важливо їсти каші, які зміцнюватимуть Селезінку, зволожуватимуть Шлунок, і за У-сін (Шлунок - мати Легенів), живитимуть та зволожуватимуть Легені.
Смак сезону та першоелемента Метал - гострий. Це означає, що в елементі Метал і так дуже багато гострого, бо це його основний смак. Тому восени не можна їсти гострі спеції та продукти - будуть пошкоджені Легені: жар у легенях, кашель та інші неприємності.
В сезон осені в нестачі перебуває Печінка. Якщо в їжі буде гострий смак, то ми не тільки створимо жар у Легенях, а й ще сильніше придушимо функцію Печінки. А для того, щоб поповнити енергію Печінки й придушити надмірність енергії Легень, корисно їсти кисле. Наприклад, кислі яблука, журавлину, лимони, фейхоа, сливи, кислу капусту - традиційні продукти осіннього сезону.
Злак осені - рис. Смак рису солодкий -
протилежний гострому. Чому радить їсти
рис в сезон Сухості, адже
він дуже сухий й часто
призводить до закрепів?
По-перше,
найчастіше мають на увазі рис довгозерний,
зварений "зернятко до зернятка".
Натомість рис для лікувального та
сезонного, осіннього харчування
використовується круглозерний, білий
й вариться до такої міри,
щоб він був клейкий.
По-друге,
енергія рису - Сухість, але його Сухість
настільки велика, що в процесі варіння
народжує Вологість (за законом
трансформації Ян в Інь, коли в сильному
Ян народжується Інь) усередині організму
й, зокрема, в легенях. Таким чином, він
зволожує весь організм.
Крім того,
колір Легень (першоелемента Метал)
білий, а рис теж білий. Тому, з погляду
харчування для Легень,
їсти треба білий рис. І всі статті про
користь використання в харчуванні
бурого рису, чорного рису, необробленого
рису - це більше мода. У
південно-східній Азії місцеві жителі
їдять білий рис. І в цьому є особлива
мудрість століть.
Додатково до
рису, восени сприятливе для Легень
пшоно. Особливо пшоняна каша з гарбузом.
Пшоно теж дуже сухе (за законом
трансформації Ян в Інь у ньому з Сухості
народжується Вологість). Воно дуже
зміцнює Селезінку та сприяє
зволоженню Легень.
Фрукт
сезону — персик та виноград.
Овоч сезону - трубчаста зелена цибуля,
яка впливає на Легені. Восени її бажано
уникати, а навесні дуже добре, бо
народжує Ци Легень.
Можна вживати восени в їжу тільки в
приготованому вигляді, бо після термічної
обробки зелена цибуля
змінює свої властивості, стає солодкою
та народжує вологість.
Не
корисно восени:
1. Солоний
смак не сприятливий для осені, а гострий
протипоказаний.
2. Не можна переїдати
- це порушуватиме рух Ци каналами.
3.
Обмежити імбир та
сирий часник.
4. Не корисно вживати
в їжу печінку тварин, бо це може призвести
до пошкодження Легень Жаром та
народжуватиме тривалий кашель.
5.
Не варто їсти торішній
мед, який сприяє накопиченню
Жару в Легенях.
Корисно восени:
1. Якщо в
Легенях переважає Сухість,
то в харчуванні треба більше використовувати
рис, приготовану білу редьку (дайкон),
кольрабі, крес-салат, додавати в їжу
вершкове або топлене масло, кисломолочний
сир.
2. Якщо в Легенях
переважає Вологість й
слиз (щонайменше, відсутні прояви
Сухості), то в цьому разі
варто приділяти увагу напоям із цикорію
чи зернових, чаю з чебрецю, зеленому
чаю. Їсти гречку, кашу з обсмаженого
пшона (злегка обсмажити, а потім
зварити).
3 Використовувати в їжу
солодкий, гіркий, терпкий і трохи кислий
смаки. Гіркий особливо важливий у серпні,
на початку осені, коли Жар разом із
Сухістю. А кислий смак народжує Вологу,
що сприятливо діє на подолання Сухості,
характерної для стихії Метал.
4.
Спеції осені, які сприятливо впливатимуть
на функцію Легенів: куркума, пажитник,
базилік, шафран, кумин, коріандр, м'ята,
помірно чорний духмяний перець, гвоздика,
фенхель, мускатний горіх. У переважній
більшості випадків восени імбир
несприятливий. Найкращі сезони для
застосування імбиру в рецептах це зима
та весна.
Для того,
щоб Легені та Нирки не піддавалися
патогенному впливу Сухості, треба їсти
більше вологої їжі.
5. Для
профілактики й лікування захворювань
Легень і, щоб загалом зволожувати Легені
та Нирки, в цей період корисно пити
багато рідини. Здебільшого це має бути
тепла чиста вода. Також можна робити
кислі компоти з яблук, журавлини, глоду,
брусниці, пити чай із солодки або
м'яти.
6. Уже можна вживати мед, але
досить помірно. Мед буває більш гарячих
видів та теплий. Темні
сорти належать до гарячих, а світлі,
ранні (весняні) - до більш холодних. У
вересні - жовтні з сортів для зволоження
добре їсти мед світлих та
холодніших сортів, наприклад акація.
Мед не тільки дає тепло, а й народжує
Вологість, тому восени,
особливо коли настають холоди, він буде
вже корисний.
7. У раціон можна
включати багато молока та молочних
продуктів. Наприклад, добре для Легень
козяче молоко. Воно зволожує, не народжуючи
патологічної флегми.
Треба відрізняти
патологічний слиз (як наприклад, від
холодного некип'яченого коров'ячого
молока) та вологість, для
китайської медицини - це різні речі.
Тому, якщо поїсти меду, у роті завжди
стає волого. Звідси й дві додаткові,
окрім харчування та зігрівання,
властивості меду: добре народжує
вологість і при цьому розчиняє патологічну
флегму.
Властивість коров'ячого
молока народжувати флегму корисна лише
восени й для здорових
людей. Коров'яче молоко треба перед
вживанням завжди кип'ятити, а козяче
молоко не треба. Корисне також топлене
молоко.
8. Добре їсти свіжі та
приготовані овочі та фрукти. На початку
осені більше свіжі, а до кінця більше
приготовані. Наприклад, із приготованих
фруктів та овочів гарбуз
сприятливо їсти для зволоження організму,
а з фруктів різноманітні страви з яблук
та груш. Тоді як кавуни й
дині ліпше їсти на початку осені, а на
початку й середині жовтня вже пізно.
Окремо
про грушу. Якщо вона сира, то висушує та
народжує Вітер. Якщо груша печена
чи тушкована - вона зволожує організм
й гасить Вітер. Тому в
лікувальних рецептах груша завжди
використовується приготовленою.
9.
Шлунок та Селезінка як
першоелемент Земля за У-Сін у нашому
організмі є "матір'ю" для першоелемента
Метал - Легень. Тому, щоб запобігати
Сухості, зміцнювати й зволожувати Шлунок
та Легені, треба їсти якомога частіше
різноманітні каші. Наприклад, гарною
стравою на сніданок може бути каша з
клейкого рису з картоплею. Цей традиційний
рецепт використовується для зволоження
Легень, Нирок і Шлунка. П'ятдесят грамів
клейкого рису з додаванням п'ятдесяти
грамів картоплі. Усе
зварити до готовності. Каші завжди
варяться тільки на воді. Звичне для нас
молоко, як основа каш, не рекомендоване
в ТКМ.
10. У цей сезон корисно
використовувати багато кунжутного
насіння та олії.
11. Можна
помірно їсти морепродукти восени
(на відміну від літа).
12. З
м'ясних продуктів у цей час корисне
м'ясо, що зволожує: свинина й
курка. Курку (коли переважна більшість
людей страждає на хвороби Жару)
можна їсти завжди, бо багато Жару
в Печінці. Але в класичному варіанті
пора закінчувати їсти курку восени, бо
Печінка в порожнечі і її треба поповнювати,
а не виводити з неї Жар.
13. Тваринний
жир будь-якого типу також є носієм
Вологості, тож що жирніша
їжа, то для Легенів буде краще. Але треба
враховувати, що надміру масна
їжа послаблює Селезінку. Тому їсти її
треба помірно. Сало загалом можна, але
ще зарано, краще дочекатися
зими.
14. Восени
корисніший білий цукор, ніж коричневий.
15.
З чаїв час ранньої осені
припадає на зелений, а пізньої на
різноманітні пуери.