Традиційна китайська медицина розрізняє 5 основних смаків: гіркий, кислий, солоний, солодкий та гострий. Кожен смак пов'язується з певною фізіологічною діяльністю і має спорідненість з органом тіла.
До елемента Вогонь належать продукти
з гірким смаком, а також гречка, жито,
баранина, козлятина та
всі продукти з них. Червоні продукти,
зокрема солодка вишня, червоний виноград
й солодкий червоний
перець, мають смак елемента Земля, до
того ж через свій колір чинять енергетичний
вплив на органи елемента Вогонь.
У
китайській медицині орган, що асоціюється
з гіркотою - серце. Серце розглядається
як "дім душі", "управління духовним
життям", а гіркі ліки - як такі, що
тонізують психіку.
Особливі
якості гіркого смаку:
- Деякі з
гірких продуктів висушують, особливо
ті, які отримують гіркоту в процесі
смаження, сушіння або гриля. Сигарети,
каву, чорний чай та напої,
що містять кофеїн, висушують найсильніше.
Вони виснажують соки серця. Через що Ян
і душевна активність тимчасово
підвищуються. Якщо їх вживати в надмірних
дозах, то вони призведуть до дефіциту
крові, дефіциту Інь або до жару серця.
Внутрішнє занепокоєння та
порушення сну є основними симптомами
явища, яке в комбінації з іншими стресовими
факторами може вилитися в інфаркт.
Гіркий
смак чинить охолоджувальну дію, він
"підсушує", і гіркі трави використовують
для боротьби з "вологим жаром".
"Вологий жар" - це проблеми з
травленням та печінкою,
розлиття жовчі, а також низка запалень,
інфекцій, висипань на шкірі.
Гірко-освіжальні
продукти. Такі як цикорій, рукола,
кульбаба, грейпфрут, протистоять
висушуванню серця. Вони включаються в
меню в разі порушень сну та інтелектуальних
навантажень. Допомагають становленню
рівноваги в разі неврозів та
стресів. Кисло-освіжальні напої та
продукти, особливо пшениця, зволожують
соки серця та сприяють
сну.
- Гіркота спрямовує Ци в
організмі вниз. Така якість, властива
гірким лікерам, гірким салатам та
травам, чинить дію, що сприяє травленню.
Гіркота допомагає стінкам кишківника
виправляти ушкодження, активізуючи
самовідновлювальні механізми (дія
гіркоти, що сприяє виробленню шлункового
соку, є протипоказанням у разі
гіперкислотності, підвищеної секреції,
виразки шлунка). Продукти цього смаку
стимулюють перетравлення жиру, функцію
жовчного міхура, спрямовану вниз. Це
допомагає печінці виконувати функції
детоксикації та збільшує вироблення
жовчі, що здійснює безпосередній вплив
на функцію кишківника. Активізація
печінки своєю чергою сприяє регулюванню
гормональної сфери. Вплив гіркоти
посилює секрецію підшлункової залози,
яка регулює вміст цукру в крові.
Продукти
гіркого смаку: мигдаль, абрикос, грейпфрут,
чайне листя, ріпа, артишоки, свіжий
базилік, рукола, кульбаба, свіжий орегано,
розмарин та чебрець,
рожева паприка та куркума
(жовтий корінь).
У циклі харчування за елементом Вогонь слідує елемент Земля з підпорядкованими йому органами - селезінкою та шлунком. Селезінка найчастіше страждає від вологості. Гірко-теплий смак, використовуваний у правильному обсязі, посилює ци селезінки й запобігає накопиченню вологості. Якщо легені перезволожуються та виділяють рясний світлий слиз, то вірним засобом буде гірко-тепле. Кава зі злаків, чебрецевий чай, гречка та смажене пшоно висушують вологість.
У надмірній кількості гірко-теплі продукти, як-от кава та червоне вино, спричиняють нестачу соків й жар у серці. Це, своєю чергою, підтримує аналогічний процес у шлунку, що може послужити основою для утворення там виразки.
Як правило, за будь-яких хвороб, спричинених нестачею субстанції (випадання волосся, остеопороз), а також у разі нестачі крові та порушення кровообігу, слід відмовитися від гірко-теплого смаку та таких продуктів, які піддавалися обсмажуванню, як кава й какао, бо вони ще більше погіршують руйнування субстанції й роблять стінки судин менш еластичними.
Кава в малих дозах чинить цілющу дію, а у великих - руйнівну. У більшості людей сильна потреба в каві пояснюється нестачею ци в селезінці й нестачею ян у нирках. Кава зігріває ці органи, на короткий час проганяючи втому, брак зосередженості та внутрішній холод. Але це, звісно ж, не усуває нестачі ци і ян, що лежить в основі.
Вогонь управляє Металом, якому підпорядковуються легені й товстий кишечник. У циклі управління зловживання кавою та цигарками, які мають висушувальну дію, спричиняє нестачу інь у цих органах. Легені відповідають за діяльність шкіри, внаслідок нестачі інь у легенях шкіра стає сухою та передчасно старіє. Тому для збереження пружності та свіжості шкіри бажано скоротити до мінімуму споживання кави й тютюну. До того ж кава стимулює травлення, що пов'язано з послаблювальною дією гіркого смаку. Велика кількість кави з часом висушує товстий кишківник, що може призвести до закрепів.
Чорний та зелений чай теж сушить, особливо інь у серці. Саме в цьому причина їхньої тонізуючої дії. Коли інь у серці зменшується, ян автоматично прибуває, тому ми й відчуваємо душевний підйом.
Зелений чай за своїми властивостями холодніший за чорний. Той факт, що китайці майже безперервно п'ють зелений чай та добре його переносять, пояснюється просто: вони харчуються майже винятково вареною їжею, яку щоразу добирають відповідно до своєї конституції, і це врівноважує охолоджувальний вплив чаю, який особливо діє на ян нирок. Якщо ж Ви й без того часто мерзнете, Вам варто відмовитися від зеленого чаю. До того ж наш спосіб вживання зеленого чаю ще більше посилює його висушувальну дію. Китайці покладуть у чашку одну неповну ложку чаю, а потім годинами п'ють, щоразу доливаючи гарячу воду. За рахунок того, що напій стає дедалі слабшим, в організмі знову прибувають соки, висушені першими міцними порціями.
Зелений чай - надійний засіб у разі вологої спеки: вологи, яка застоюється в організмі й породжує жар. Людям, які схильні до скупчення води в організмі й водночас виявляють симптоми жару (надлишок ян), він чудово допомагає виводити з організму шлаки та вологу.
Ознаки вологого жару в організмі - надмірна вага, супроводжувана постійним відчуттям голоду, і темно-жовтий колір сечі.
За розумного дозування (одна-дві чашки на день) висушувальна дія чорного чаю може піти на користь селезінці, якщо причина її розладу - надлишок вологи. І навпаки, за миготіння в очах, підвищеної чутливості до світла і схильності до м'язових судом потрібно відмовитися від чорного чаю, бо він ще більше посилить нестачу крові, що лежить в основі.
Набута нами звичка уникати гіркого смаку створює хронічну дисфункцію печінки та травних органів, порушуючи гормональний баланс. Тому менструальні болі стали нормою, як і проблеми з простатою в літньому віці в багатьох чоловіків, поряд з іншими симптомами, причинами яких є погане травлення, погане засвоєння речовин та млява перистальтика. Проблеми з простатою можуть бути показником необхідності очищення і тонізації печінки.
Якщо ви відчуваєте сильний потяг до
таких гірких смаків, як у кави, обробленого
шоколаду або алкоголю, ви, найімовірніше,
не отримуєте достатньо здорової
"гіркоти". Щоб отримати більше
користі від гіркої їжі, спробуйте
поєднувати її з іншими продуктами, які
очищають організм та
стимулюють активність печінки. Наприклад,
із джерелами вітаміну С.
Ось
кілька способів включити їх у свій
раціон і полюбити:
- змішайте лимонний
сік із подрібненою зеленню та
приготуйте здорову заправку для салату;
-
протушкуйте буряк або зелень буряка з
часником, імбиром та
цикорієм; вичавіть сік із кульбаби,
лимона, руколи, кінзи й петрушки - вийде
прекрасний тонізувальний напій;
-
змішайте в блендері воду з невеликою
кількістю лайма, кореня імбиру, шпинатом,
кейлом, половинкою апельсина, чайною
ложкою сирого органічного какао і
невеликою кількістю стевії або ягід.