Суть елементу Метал проявляється у природі «малого Інь» осені. У рослинному світі осіннє посилення спрямованої вниз і всередину енергії Інь викликає втягування соків в середину, в коріння, землю і висихання листя, тобто позбавлення «непотрібного». Восени сили природи повертаються до своїх джерел.
Довіра до потенціалу простору, який є нашою домівкою, створює основу для початкової довіри, що властива людині із сильним елементом Метал. Звідси вміння вибудовувати та зберігати власне життя на матеріальному рівні. Здатність досягати свого у поєднанні зі справедливістю, гострий розум і активне співчуття — ось позитивні якості, які уособлюють таку людина. На стадії Металу людина проходить вершину життя, де досвід відточив розум і є надійність.
Органи цього елементу — легені та товстий кишківник. Чинник, який найчастіше завдає їм шкоди - сухість, що є наслідком стресів, сухого опалення або таких збуджуючих засобів, як сигарети, кава, алкоголь.
Сила захисту організму базується на Ци легень, яка живиться від Ци селезінки. Дефіцит якої та вологість селезінки, як правило, є причинами застудних захворювань як у дорослих, так і у дітей. Непереборний смуток і нездатність звільнитися від пережитого – це емоційні тенденції, які шкодять органам Металу та, відповідно, супроводжують їх.
Смак Металу гострий. Він відкриває поверхню тіла, спрямовує Ци назовні, збільшує прохідність та усуває застої. Більшість гострих продуктів — гостро-теплі або гостро-гарячі, серед них мало нейтральних та освіжаючих.
Особливості гострого смаку:
- розсіює холод та знімає застій.
З приходом пронизливого біокліматичного холоду гостро-теплий смак відіграє важливу роль у лікуванні застудних захворювань. Потрапивши до організму холод закриває пори. Щоб його вигнати, пори мають бути відкриті, а для цього потрібно пропотіти та зігрітися. Такі напої, як імбирний чай або глінтвейн, відкривають пори. Гостро-тепле має потогінну та зігрівальну дію і присутнє в більшості прянощів.
Внутрішній холод йде разом із уповільненням протікання Ци та крові. Холодні ноги, потіння вночі, слабке лібідо і болі у спині, що виникають вранці після підйому з ліжка, але зникають після вправ, вказують на слабкість Ян нирок. Якщо регулярно вживати в їжу гостро-теплі прянощі або пити чаї з таких прянощів, Ян зміцніє і почне рухати Ци.
- спрямовує Ци вгору та назовні.
Наш настрій багато в чому залежить від можливості та здатності Ци підніматися нагору, інакше ми почуваємося пригніченими, загалом, у поганому настрої. Зазвичай у такому стані ми шукаємо щось смачненьке під яким зазвичай маємо на увазі солодке. Однак, солодкий смак не піднімає Ци нагору, тому після двох шматків торта настрій не поліпшується, і ми думаємо, що мало з'їли. Результат, як то кажуть «на талії», та ніякого настрою.
Ми користуємося властивістю гострого смаку спрямовувати Ци нагору, додаючи при приготуванні гострі прянощі або алкоголь. Але з алкоголем не все так просто. Він усуває застій ци в печінці та пов'язану з ним гостру незадоволеність. Але якщо не усунути причину незадоволеності, звичка пропустити чарку може вкоренитися. Розслаблююча дія гострого смаку на якийсь час розвіює не тільки поганий настрій, але разом з ним і тілесну ци. Саме тому після вживання алкоголю люди часто почуваються розбитими.
За низького кров'яного тиску, дефіциту Ци та Ян слід регулярно використовувати в невеликих дозах гостро-теплі прянощі, особливо взимку. Але надмірно приправлені страви ведуть до жару. Тому вживання всіх гостро-теплих та гостро-гарячих продуктів та напоїв при високому кров'яному тиску та існуючому стані жару необхідно обмежувати.
Осінь - це час повернення та сухості. Соки у рослинному світі тягнуться назад до коріння.
Щоб регенерувати в цей час легені та товстий кишківник, їх треба м'яко зволожувати. У цьому випадку правильним засобом буде легка освіжаюча дія цільнозернового рису. Він захистить ці органи від висихання. Рис ефективний при сухому закрепі та сухому кашлі. Всі білі овочі, що мають м'який смак, такі як селера, цвітна капуста, хоч і підпорядковані елементу Земля, мають пряму дію на органи Металу. Вони, разом з такими частково освіжаючими, частково теплими овочами Металу як редька, цибуля, часник, хрін та з гострими приправами у невеликих кількостях пропонують чудовий перехід до холодної пори року. Також є прекрасним захистом від застуди, сприяють зміцненню захисних сил організму, за які відповідають легені.
Гострий смак більш поширений, ніж солодкий, але не зустрічається удосталь. Багато лікувальних трав належать до цієї категорії, вони корисні і часто використовуються як спеції та приправи. Гострий смак також включає до себе їдкий, пряний та пікантний.
Багато спецій, які ми використовуємо кожен день мають гострий смак та необхідні для наших страв. До типових гострих трав відносяться базилік, валеріана, гвоздика, гірчиця, дудник, материнка, імбир, камфора, кардамон, коріандр, кориця, аніс, червоний перець, кмін, лавровий лист, цибуля, м'ята зелена та перцева, розмарин, хрін, чебрець, чорний перець, часник, шавлія лікарська, евкаліпт та ефедра. Вони розріджують та полегшують циркуляцію Ци та оздоровлюють кров. Ця група трав здатна стимулювати роботу потових залоз, активує функції меридіанів та органів. В цілому, пряні трави активізують та покращують метаболізм.
Гарним засобом проти застуди є м'ясні та овочеві супи з бобовими культурами, цибулею та прянощами. Супи, приготовлені в такий спосіб та що входять в меню протягом 1-2 тижнів, допоможуть захиститися від кашлю, нежиті, хрипоти; до того ж, вони не вимагають великих витрат.
Продукти з гострим смаком надають нам динамізму, мобілізують Ци та сприяють травленню. Але не варто забувати, що цей же смак у великих кількостях розсіює всю енергію, провокує хворобливий стан, що проявляє себе підвищеною стомлюваністю з крайньою нестійкістю настрою, ослабленням самовладання, нетерплячістю, неусидливістю, порушенням сну, втратою здатності до тривалого розумового та фізичного напруження, непереносимістю гучних звуків. яскравого світла та різких запахів.
За матеріалами книги Б.Темелі, Б.Требут «Поварена книга п'яти елементів»