Сезон Дашу

Дашу (Велика спека) - це дванадцятий із 24 малих сезонів та останній сезон літа, що зазвичай починається з 22 по 24 липня за григоріанським календарем. Да 大 - означає «великий», шу 暑 - «спекотно». Це найспекотніший сезон у році, який зазвичай характеризується виснажливою спекою та високою вологістю повітря.

Температура повітря під час «Дашу» доходить до +40°С, а вологість повітря перевищує 90%. Таке поєднання погодних умов у Піднебесній називають «футянь», який пізніше переросте в ще більш суворий «тигровий футянь». Зазвичай у таку спекотну погоду китайці вважають за краще вживати в їжу ще більшу кількість гострих страв, тому що потовиділення, яке викликається гострою їжею, охолоджує організм. Вечорами люди виходять на вулиці прогулятися по прохолоді, що настає в післязахідні години. Традиційне вбрання для такого моціону - сімейні труси та закручена до грудей майка. Подібне вбрання не вважається в КНР непристойним, враховуючи сильну спеку.

Це період найчастіших гроз, і нерідко в одному місці можна бачити грозу і зливу, а зовсім поруч - ясне небо. У багатьох районах частішають різні стихійні лиха: посуха, затоплення полів, повені, ураганні вітри.

Фестивалі та традиції

У цей час у прибережному районі Тайчжоу, Чжецзяні, протягом сотень років будували «великий літній човен» за масштабом старого трищоглового вітрильного човна. Він має різноманітні візерунки та дуже красивий. До човна приносили різні пожертви. Понад 50 рибалок по черзі несли вулицею «великий літній човен», били в барабани та стріляли петарди. По обидва боки вулиці стояли натовпи тих, хто молився. Нарешті «Великий літній човен» доставляли в док для серії церемоній благословення. Згодом «великий літній човен» витягували з порту, а потім спалювали на морі, як благословення. У людей з'являлися надії на хороший урожай і гарне самопочуття.

У багатьох місцях Гуандуна є звичай їсти траву. Цю чарівну траву не їдять боги. Xiancao, також відомий як безсмертна трава, желе-трава, є багаторічною трав'янистою багаторічною рослиною родини Lamiaceae. Насправді це рослина, яку можна використовувати як у кулінарії, так і в медицині. Вона може бути використана для приготування желейної пудри та має гарний охолоджувальний ефект, тому місцеві жителі називають її «Сяньчао». «Якщо їсти траву в липні, життя не буде старим»! Стебла і листя цього «сяньчао» можна перетворити на желе під назвою «пекуча трава», яке є гарним літнім прохолодним десертом і дуже популярне

А, наприклад, у районі Цзянсу і Чжецзяна є приказка про те, що 24-й день місячного календаря - це «день народження лотоса». Іноді цього дня люди часто вирушають на озеро, щоб насолодитися цвітінням лотосів. Звичайно, у цьому сезоні часто бувають грози. У деяких районах на півночі відкриття квітів лотоса може бути раніше, наприклад, у деяких місцях Хебея цвітіння лотоса починалося 6 червня і закінчувалося в середині осені.

У цей сезон починають потихеньку готувати продукти на зиму. Наприклад, сушать імбир.
Для полегшення спеки заведено пити спеціальний відвар 伏茶 з понад 10 різних лікарських рослин (квітки жимолості, корінь солодки, чорноголовника тощо). За старих часів його заготовляли заздалегідь та безкоштовно розливали всім охочим.
У храмах і домашніх вівтарях ставлять спеціальні пахощі 伏香, щоб задобрити духів та попросити допомоги в напружених сільгоспроботах у вищих сил.

«Велика спека» - час найшвидшого дозрівання сільськогосподарських культур і повсюдного поширення цвіркунів, цикад і світлячків. За старих часів у цей час починалися бої цвіркунів, вони якраз підростали та ставали дуже активними.

Китайці виділяють у спеку три прикмети: «перша - гумус - це світлячок; друга - коли земля почне текти; третя - коли йде дощ». У світі налічується понад 2000 світлячків, розділених на водних та наземних. Світлячки відкладають яйця на сіно. Коли стає дуже спекотно, світлячки сочаться, тому стародавні думали, що світлячки перетворилися на гниль, по-друге, погода стає спекотною, а земля дуже вологою, по-третє, часто йдуть сильні грози, які послаблять спеку, і погода почне переходити до початку осені.
У цей період нерідко в одному місці можна бачити грозу і зливу, а зовсім поруч - ясне небо. Як описав таке явище поет часів династії Тан Лю Юйсі:

Дощ на сході,
На заході ясно,
Що за погода зараз?

Згідно з теорією китайської народної медицини, сезони спеки - період максимальної активності «ян» (чоловічого начала в природі) і пасивності «інь» (жіночого начала). Отже, треба уникати надмірної активності «ян» та підтримувати «інь».

Що це означає? Улітку для збереження ясності та гармонії духу потрібно налаштовувати себе на позитивні емоції, намагатися підтримувати бадьорий настрій, виявляти жвавий інтерес до навколишнього світу. Оптимізм та гарний настрій сприяють нормальній циркуляції «ци» (внутрішньої енергії). А ось лінь, апатія, дратівливість ускладнюють вільний рух «ци», що й призводить до нездужань.

Спекотним літом рекомендується лягати спати пізно, а вставати рано вранці. У сезон великої спеки посилюється потовиділення, що може призвести до запаморочення, задишки, прискореного серцебиття, сухості в роті, нудоти, а в деяких випадках і до втрати свідомості. Обов'язковий післяобідній відпочинок. По-перше, він дає змогу сховатися від найспекотніших променів, а по-друге, відновлює сили.

До того ж велика кількість дощів призводить до підвищеної вологості та задухи, внаслідок чого в цей час збільшується кількість випадків сонячних ударів та захворювань, спричинених перегрівом. Якщо ви відчули слабкість, запаморочення, прискорене серцебиття, то найімовірніше, ви перегрілися на сонці.

Ми радимо вам відпочити в прохолодному місці за появи таких симптомів. За таких явищ добре допомагає малосолоний окріп, суп із золотистої квасолі, кавуновий сік або відвар слив муме.
З метою недопущення сонячних ударів слід раціонально скласти план на день, уникаючи перебування на вулиці в спекотний час доби. Необхідно по можливості охолодити повітря в приміщенні, більше спати та правильно харчуватися.

Згідно з теорією китайської медицини, зимові хвороби треба лікувати влітку. Тому тим, хто щозими страждає на пневмонію, астму, ревматизм тощо, слід приділити особливу увагу завчасній профілактиці цих захворювань саме протягом спекотного сезону. Основними симптомами нестачі Ци в легенях є: задишка, що посилюється під час фізичного навантаження, нестача повітря, тихий голос, кашель із відхаркуванням рідкого прозорого харкотиння, озноб, пітливість під час незначного фізичного навантаження, стомлюваність, небажання розмовляти, світлий язик із тонким білим нальотом, порожній слабкий пульс. Загострення хвороби, як правило, відбувається взимку.

На тлі екстремальних температур важко доводиться не тільки тим, хто страждає від недуг серця та дихальних шляхів. Криміналісти та психологи довели: спека негативно впливає на людей зі схильностями до агресивної поведінки: разом із повітрям загострюється та кримінальна обстановка.

Способи підтримання здоров'я в літній час

З підвищенням температури повітря значно підвищується і прискорюється обмін речовин в організмі людини, посилюється пітливість, вода, водорозчинні вітаміни та інші поживні мікроелементи виводяться з організму. Також пригнічується секреторна функція травних залоз. Порівняно з іншими сезонами влітку різко знижується апетит.

У способі життя та харчуванні потрібно особливу увагу приділяти такому:

1. Щодня вживати фрукти та овочі, зменшити кількість вживаної жирної їжі.
Гіркий гарбуз, зимовий гарбуз, помідор, люффа, звичайний гарбуз, огірок і кавун мають охолоджувальні властивості, а також вгамовують спрагу. На поживні елементи багаті овочі та фрукти темних відтінків, такі як морква, манго, червоні та жовті помідори. Постійне їх вживання в їжу сприяє зміцненню імунітету, нормальній роботі серцевих кровоносних судин та запобігає раковим захворюванням.

За уявленнями китайської медицини, в літній період рекомендовано в розумній мірі збільшити вживання фруктів, більшість з яких має солодкий смак, властивості прохолоди або холоду. У Китаї, як і в багатьох інших країнах, спекотного літа особливу популярність мають кавуни. Китайська медицина вважає, що вони мають солодкий смак і властивості холоду, а їх вживання сприяє профілактиці сприйняття патогенної літньої спеки, допомагає легше переносити спеку.

Кавун не є споконвічним китайським продуктом. Проник він сюди із заходу - із Середньої Азії, про що свідчить сама назва кавуна китайською мовою - «західна диня» (西瓜). Широке поширення кавуна серед китайців почалося лише в XII-XIII століттях.

У зв'язку з тим, що кавун має властивості холоду, у всіх медичних книгах його вживання рекомендовано винятково в період літньої спеки, а також під час лікування хвороб із властивостями спеки.

Щорічно влітку в пекінському приміському районі Дасін проводять надзвичайно барвисте Дасінське свято кавунів (大兴西瓜节), що приваблює тисячі туристів з Китаю та з-за кордону. На святі проводиться нагородження селян, які виростили найбільші екземпляри кавунів. А гості свята змагаються у швидкості їх поїдання.

2. Пити більше води та менше напоїв із вмістом цукру.

Важко переоцінити важливість води в спекотний сезон. Вода становить 70% людського організму. Традиційний спосіб продовження життя простий - щоденне вживання вранці склянки охолодженої кип'яченої води. Правильно пити воду невеликими порціями, але часто, до того ж краще кіп'ячену. За результатами опитувань літніх японців у віці старше 65 років, які щоранку вживають склянку кип'яченої води, 85% мають здоровий колір обличчя, чудовий настрій та міцні зуби.

Можна також пити зелений чай, відвар із зелених бобів або морс із чорносливу для втамування спраги й охолодження в літню спеку. Велике вживання рідини влітку сприяє нормалізації смакових якостей і підвищенню апетиту.

Вибір саме чаю як найкращого для організму напою в спекотну погоду - стара китайська традиція. Китайці помітили, що впоратися з літньою спекою допомагає саме гарячий чай, тоді як соки та інші напої позбавляють спраги лише на короткий термін. До того ж, надмірне вживання напоїв із вмістом цукру підвищує ризик зубного карієсу та набору зайвої ваги, що є несприятливим для здоров'я, тож потрібно намагатися пити їх якомога менше.

3. Вживати менше холодних продуктів.
Часто трапляються люди, які в спекотну погоду полюбляють пити одним махом холодне пиво або інші напої з льодом. Таке різке зниження температури може негативно позначитися на шлунку, впливаючи на виділення шлункового соку та знижуючи апетит, що зі свого боку може призвести до розладу шлунка, діареї та інших шлунково-кишкових захворювань. Крім того, холодні напої або продукти можуть лише на певний час зняти жар, вони негативно впливають на слинні залози, смакові рецептори язика та зубні нерви, охолоджуючи їх, ба більше, вони подразнюють горло, спричиняючи фарингіт, зубний біль та інші несприятливі ефекти.

4. Приділяти особливу увагу сну.
Після настання сезону «ліся» світловий день стає довшим, а ночі коротшими. У зв'язку з цим люди часто пізно лягають спати та рано встають, а вдень, у перервах від повсякденних занять, дрімають. Відповідно до сезонних змін необхідно вести розмірений спосіб життя, виділяти достатню кількість годин для сну. Найкраще робити перерву на післяобідній сон, особливо літнім людям.

5. Лікувати зимові хвороби влітку.
Астма, хронічний гастроентерит, хронічний бронхіт, хронічні суглобові болі частіше поглиблюються взимку, а в літню пору пом'якшуються і навіть зникають. Якщо влітку пройти курс відповідного лікування або вжити запобіжних заходів, то в зимовий час хвороби буде легше переносити. Такий метод називається лікуванням зимових хвороб улітку.

Серед способів лікування слід відзначити наклеювання лікувальних пластирів у ділянці точок наколювання та припікання, акупунктуру, методику прогрівання акупунктурних точок мініатюрними полиновими цигарками-моксами, метод закладання кетгуту «Майсянь», масаж кістяним скребком, процедури з вакуумними банками та приймання зігрівальних препаратів.

6. Оптимізм, не дратуватися через дрібниці, стримувати гнів при зустрічі з неприємними речами. Регулярний сон - запорука гарного самопочуття і навіть травлення. У цей сезон, кажуть китайці, найлегше кинути палити.

Згідно з китайською медициною, внутрішні органи людини відповідають чотирьом порам року в природі: навесні треба приділяти особливу увагу печінці, влітку - серцю, восени - легеням, узимку - ниркам, а за станом шлунку й селезінки слід стежити цілий рік, що свідчить про особливу важливість цих органів. З початком літа в людей зі слабким шлунком та селезінкою з легкістю можуть виникати болі в животі, діарея, а також може пропадати апетит. Таким чином, головним завданням влітку є захист селезінки та шлунка. За несприятливого функціонування шлунка організм не може поглинати необхідні елементи. Тому першим кроком у лікуванні зимових захворювань у літню пору є зміцнення цих органів.

Головний смак сезону - гіркий, він очищає жар та освіжає розум. Полегшить роботу серця в спеку і запобіжить тепловому удару, допоможе зняти втому. Це будь-яка зелень, зелений чай.
У спеку з підвищеним навантаженням працюють селезінка і шлунок, плюс людина багато пітніє, а отже, потрібно не тільки швидко заповнювати втрату рідини, а й відновлювати сили. Добре справляються з цим у цей сезон відвари з маша, суп з маша і сочевиці, ячмінні каші та юшки. Бобові мають охолоджувальні властивості та зміцнюють селезінку.

Швидко відновлюють сили, не перевантажуючи травну систему, рідкі каші з рису, машу, ячменю з додаванням і без китайських фініків, меду, чорних деревних грибів, яєць. Вони живлять ци та доповнюють інь (втрату рідин), не перевантажуючи нирки.

У цей сезон при підвищенні зовнішньої температури прискорюється метаболізм, що веде до підвищеної витрати енергії. Для поповнення потрібне збільшене споживання білка. Найкориснішими будуть такі види м'яса, як домашня птиця (курка, качка) - у них більш повноцінний білок і знижений вміст жиру порівняно з «фабричними», нежирна свинина. Дозволяється молочна продукція, але краще її теж піддати невеликій термічній обробці, наприклад, сирники або обсмажена з овочами бринза/адигейський сир.

У Шаньдуні в цей сезон популярний баранячий суп (можна і з локшиною) - легко засвоюється, дуже поживний. Можете взяти на замітку.

Також стравою сезону вважається легка рідка каша з клейкого рису - в неї для підтримки здоров'я можуть за приписом лікаря додавати різні цілющі трави, тому вона і називається «лікарською кашею» - яочжоу (药粥). Утім, найчастіше в неї просто додають квасолю, оскільки остання має властивість знижувати жар в організмі та вгамовувати літню спеку.

Поради щодо захисту селезінки та шлунка

1. Слід наповнювати шлунок на 70%.
Потрібно добре снідати, щільно обідати, а на вечерю їсти небагато. Людям із проблемними селезінкою та шлунком треба вживати в їжу продукти, що легко перетравлюються, їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу.

2. Регулювання режиму харчування
Дуже просто проводити лікування харчуванням у фази «Сяошу» і «Дашу». Як ми вже неодноразово говорили, влітку треба більше їсти легку їжу. Наприклад, каша із золотистої квасолі та цибулини лілії корисна для очищення від спеки й детоксикації організму, зняття літньої спеки та вгамування спраги, зниження рівня холестерину в крові, заспокоєння нервової системи та набуття душевної рівноваги, позбавлення від кашлю. Слід більше їсти зеленолистих овочів, момордики харантської, люфа, гарбуза, огірків тощо. А з баштанних - кавун - непоганий вибір. Рекомендуємо кілька харчових продуктів, придатних для вживання влітку.

Качині яйця. Улітку рекомендується їсти качині яйця, які допомагають людині зберегти стабільну вагу тіла і завжди бути сповненою сил та енергії. У качиних яйцях у великій кількості містяться мінеральні солі. Вміст кальцію та заліза в них вищий, ніж у курячих. Тому влітку вони мають постійно бути присутніми у вашому меню.

Насіння лотоса. Влітку серце слабкіше, ніж в інші пори року. Від літньої спеки люди часто відчувають неспокій і підвищену дратівливість, а це шкодить серцю. За теорією китайської медицини гірка їжа корисна для підкріплення серця. Тому влітку можна помірно їсти харчові продукти гіркого смаку. Наприклад, можна готувати салат із гіркого огірка (момордики харантської), листя м'яти польової, селери, листя редьки тощо. Крім того, насіння лотоса - найкращий продукт для зміцнення серця і заспокоєння душі. Хоч і гірке на смак, воно допомагає позбутися серцевого жару та зміцнити функцію шлунка й кишківника.

Суп із білими деревними грибами муер та насінням лотоса
Насіння лотоса, що має здатність зменшувати жар у серці, вважається чудовим продуктом для живлення серця і заспокоєння душі. Білі деревні гриби (білий муер) також дають чудовий оздоровлювальний ефект, збуджуючи апетит, очищаючи кишківник і даруючи вам спокійний здоровий сон, окрім цього, вони можуть зменшувати засвоєння жиру і сприяють схудненню. Процес приготування супу з білими деревними грибами муер і насінням лотоса дуже простий, потрібно лише зварити їх і страва готова.

Салат листовий (латук, лат.: Lactuca sativa) допомагає поліпшити циркуляцію «Ци-енергії». У салаті листовому міститься велика кількість рослинної клітковини, яка стимулює перистальтику кишківника і сприяє травленню. Тому салат листовий корисний для лікування закрепів і є одним із найкращих овочів для людей, які страждають на недокрів'я.

За відсутності апетиту можна приготувати напій із додаванням 15 грамів імбиру та 5 грамів бурого цукру. У разі здуття живота, нудоти та закрепів можна приготувати відвар із додаванням 15 грамів свіжого імбиру та мандаринової скоринки. Крім цього, можна також вживати в їжу зерна коїксу та зимовий гарбуз для виведення з організму речовин, що утворилися в процесі метаболізму.
Нижче йдуть кілька рецептів страв, які допоможуть вам успішно подолати сезон «Дашу».

Відвар із зеленої квасолі та перестиглого гарбуза
Склад: зелена квасоля - 50 г, перестиглий гарбуз - 500 г, сіль на свій смак.
Спосіб приготування: обмити квасолю та гарбуз, посипати сіллю (близько 3 г) для просушування, промити ще раз чистою водою. Очистити гарбуз від шкірки та насіння, нарізати м'якуш кубиками розміром 2 см. Помістити квасолю в 500 мл киплячої води, варити дві хвилини, додати холодної води і знову довести до кипіння, додати гарбуз, накрити кришкою та варити 30 хв. на повільному вогні. Після того, як квасоля полопається, додати сіль на свій смак. Відвар зеленої квасолі та перестиглого гарбуза готовий.
Дія: усунення наслідків літньої спеки, дезінтоксикація. Відвар є найкращим напоєм у найспекотніші літні дні.

Каша з гарбуза та хризантем
Склад: гарбуз - 100 г, сушені квіти хризантеми: 50 г, короткозерний рис: 60 г, льодяник: 100 г.
Спосіб приготування: омити гарбуз. Видалити шкірку та кісточки, розрізати на маленькі шматочки. Промити рис і хризантеми та довести їх до кипіння на повільному вогні в необхідній кількості води. Додати нарізаний гарбуз та льодяник, варити до готовності.
Дія: усуває наслідки літньої спеки, знижує температуру, має протизапальну та протидизентерійну дію.

3. Слід робити масаж у ділянці точок збудження апетиту
Необхідно робити 10-хвилинний масаж у ділянці скроневих западин із двох боків, точок на долоні в місці з'єднання великого й вказівного пальців (меридіан товстого кишківника), точок на гомілці (меридіан шлунка, цю точку можна відшукати під час обхвату долонею колінної чашечки, вказівний палець має бути паралельний осі гомілки, тоді кінчик безіменного пальця вкаже на цю точку). Масаж сприяє чіткішому баченню, пробудженню мозку, зміцненню селезінки та збудженню апетиту.

4. Слід пити трав'яні настої
Необхідно пити трав'яні настої, які мають зігрівальні властивості, а також зміцнюють селезінку та шлунок. Дуже корисний у цей сезон чорний чай із провінції Хунань.

Літо - сезон збору цілющих трав, і найкращий час для вживання трав'яних чаїв. Крім традиційних м'яти, меліси, материнки, чебрецю, можна заварювати лист смородини, вишні, малини, а також популярний Іван-Чай (зніт широколистий).

5. Слід вранці та ввечері провітрювати приміщення
Необхідно вранці та ввечері провітрювати приміщення для розсіювання тепла, що виходить від людського тіла, а також для очищення повітря всередині приміщень.

6. Слід займатися спортом на відкритому повітрі
Спорт на відкритому повітрі дасть змогу залучити внутрішні органи людини, а також здійснити масажний вплив на шлунково-кишковий тракт.

Запись опубликована в рубрике Дао медицины, Малі сезони. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий